Dolar se drží na 150 jenech, čínské snížení nechává jüan v klidu

Dolar se v úterý již šestý den obchodoval nad úrovní 150 jenů, protože investoři si byli stále méně jisti, že éra ultra nízkých sazeb v Japonsku brzy skončí, vzhledem k tomu, že země je v recesi, zatímco jüan se otřásl snížením klíčové čínské úrokové sazby.

Japonský ministr financí Šunichi Suzuki v úterý uvedl, že úřady „pozorně a s velkou naléhavostí sledují pohyby na devizovém trhu“, což je fráze, kterou použil již dříve, a prohlásil, že kurz jenu je určován řadou faktorů.

Jen v roce 2024 ztratil jen jenu na hodnotě 7 %, když 13. února oslabil vůči dolaru za hranici 150 bodů. V minulosti obchodníci považovali hodnotu 150 za hranici v písku pro Bank of Japan a ministerstvo financí, která by mohla vyvolat intervenci, jako tomu bylo na konci roku 2022.

Tentokrát byl pohyb pozvolnější a volatilita mírná, což naznačuje malou bezprostřední nervozitu jak japonských úřadů, tak obchodníků s měnami.

Tato témata jsou dnes opravdu ostře sledovaná. Makroekonomická situace je poslední dobou poměrně nahnutá. A my musíme sledovat další možnosti budoucího vývoje, které se dnes mění prakticky na denním pořádku.

Zdroj: Canva

„Myslím si, že (měnové orgány) se musí pohybovat na velmi tenké hranici, protože se blíží několik příštích zasedání Bank of Japan, protože existuje očekávání, že zvýší sazby, a co se pak stane s jenem?“ řekl. Ředitelka výzkumu XTB Kathleen Brooksová.

Po většinu roku 2023 trh upínal své naděje k tomu, že BOJ ukončí svou politiku udržování sazeb pod nulou, což vytvářelo spodní hranici pro kurz jenu. Ale vzhledem k tomu, že Japonsko je v recesi a mzdy očištěné o inflaci se snižují, měna se široce propadla.

„Možná se dostávají na konec cesty (nulových sazeb) a možná skutečnost, že neintervenují na devizovém trhu, je znamením, že to udělají organicky, normalizací úrokových sazeb, což je mnohem konvenčnější a funkčnější způsob řízení devizového trhu,“ řekla.

I když se dolar obchoduje nad úrovní 150, opční trh ukazuje, že obchodníci v posledních dnech stále více upřednostňují opce na prodej americké měny vůči jenu před opcemi na nákup dolaru.

Přesto byl dolar v průběhu dne stabilní na úrovni 150,185 a prozatím by ho měla podporovat klesající očekávání rychlého snížení sazeb ze strany amerického Federálního rezervního systému po vyšších než očekávaných údajích o cenách výrobců a spotřebitelských cenách v USA z minulého týdne.

Jak si stojí americký dolar vůči asijským měnám

Na druhé straně japonská ekonomika, která v posledním čtvrtletí loňského roku nečekaně sklouzla do recese, přiměla investory přehodnotit šance na brzké opuštění nulových sazeb ze strany BOJ.

„V tuto chvíli nám údaje přicházející z Japonska říkají, že to není tak růžové, jak by BOJ chtěla vidět, aby mohla začít odcházet od záporných úrokových sazeb,“ řekl Rodrigo Catril, hlavní měnový stratég National Australia Bank (OTC:NABZY).

Čína mezitím snížila svou referenční sazbu pro hypotéky. Toto snížení doplňuje další snahy o stimulaci poptávky po úvěrech a oživení trhu s nemovitostmi, ale jüan se pohyboval v blízkosti tříměsíčního minima, protože podle investorů je k posílení křehké důvěry zapotřebí další politické podpory.

Na zahraničním trhu jüan mírně posílil a obchodoval se na úrovni 7,2028 za dolar.

Euro vzrostlo o 0,1 % na 1,07985 USD, zatímco šterlinková měna se vůči dolaru stabilizovala na 1,2598 USD.

Vůči euru zamířila libra k nejdelšímu úseku denních ztrát v roce 2024, nastavenému na pátý pokles poté, co guvernér Bank of England Andrew Bailey uvedl, že inflace ve Spojeném království se nemusí vrátit k 2% cíli, aby ospravedlnila snížení sazeb.

Dolarový index, který sleduje výkonnost americké měny vůči šesti dalším měnám, oslabil o 0,15 % na 104,13 bodu.

Zdroj: Canva

V kryptoměnách bitcoin zvrátil dřívější ztráty a vzrostl o 0,7 % na 52 313 dolarů, přičemž v únoru si dosud připsal 22 %.