Švýcaři stále milují fyzickou hotovost navzdory nárůstu platebních aplikací

Švýcarsko stále miluje bankovky a mince, ukázal páteční průzkum centrální banky, a to navzdory růstu mobilních platebních aplikací a předpovědím o bezhotovostní společnosti.

Hotovost zůstává nejrozšířenějším způsobem platby v podnicích, kde se setkávají se zákazníky, jako jsou obchody a restaurace, před platbami prostřednictvím aplikací, jako je Google (NASDAQ:GOOGL) Pay.

Podle studie přijímá hotovost přibližně 92 % podniků, které ve Švýcarsku provozují obchody tváří v tvář, zatímco platby prostřednictvím aplikací přijímá pouze 59 % podniků.

Zjištění průzkumu Švýcarské národní banky jsou v kontrastu se zkušenostmi zemí, jako je Švédsko, které se stále více zbavují hotovosti.

Přesto se mobilní aplikace stávají stále populárnějšími – v roce 2021 se míra jejich akceptace zvýšila ze 40 % a nyní jsou ve Švýcarsku přijímány více než kreditní a debetní karty.

Pro švýcarské společnosti, které jednají s klienty na dálku – například online nebo prostřednictvím e-mailu či telefonu – jsou nejoblíbenějším způsobem přijímání plateb bankovní převody, následují faktury a poté hotovost, zjistila studie.

Dostupnost a akceptace fyzických peněz se stala politickým tématem ve Švýcarsku, kde jsou bankovky tradičně oblíbené i při velkých nákupech, jako jsou automobily.

Organizátoři kampaní vyjádřili obavy, že mladší a starší lidé jsou marginalizováni, protože nemají přístup k platebním aplikacím nebo kartám, zatímco počet bank a bankomatů klesá.

V současné době probíhají v různých fázích dvě referenda na téma přijímání hotovosti v rámci švýcarské tradice přímé demokracie poté, co se podařilo shromáždit téměř 200 000 podpisů.

Asijský trh je v oslabení, dolar je stabilní po projevu FEDu a silných údajích z trhu práce

Většina asijských měn v pátek klesla, zatímco dolar se po nedávných ztrátách ustálil, protože jestřábí signály z Federálního rezervního systému a silné údaje z amerického trhu práce vyvolaly další pochybnosti o brzkém snížení úrokových sazeb v USA.

Dolarový index i futures na dolarové indexy se v asijském obchodování příliš nepohnuly a byly nastaveny na mírné týdenní ztráty, když začátkem týdne klesly z tříměsíčních maxim.

Výhled pro americkou měnu však zůstal optimistický v souvislosti s dalšími signály, že Fed bude udržovat sazby na vyšší úrovni po delší dobu.

Zdroj: Canva

Jestřábí komentáře Fedu, silné údaje z trhu práce dále snižují sázky na brzké snížení sazeb

Guvernér Fedu Christopher Waller koncem čtvrtka uvedl, že potřebuje více důkazů o ochlazování inflace, než centrální banka začne uvažovat o snížení úrokových sazeb.

Jeho komentáře byly posledními z řady dalších představitelů Fedu, kteří uvedli, že banka nespěchá se zahájením omezování měnové politiky. Toto poselství zopakoval na začátku týdne i zápis z jednání Fedu z konce ledna.

Wallerovy komentáře přišly jen několik hodin poté, co údaje ukázaly, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu nečekaně klesl, což signalizuje pokračující sílu na trhu práce, která dává Fedu ještě menší podnět k brzkému snížení sazeb.

Vyhlídka na vyšší sazby v USA po delší dobu je pro asijské trhy špatným znamením, protože rozdíl mezi rizikovými a nízkorizikovými výnosy se zmenšuje. Díky této představě se většina regionálních měn v tomto týdnu obchodovala níže.

Nástroj CME Fedwatch ukázal, že obchodníci dále omezují očekávání květnového a červnového snížení sazeb ze strany Fedu.

A jak si stojí jen v Japonsku?

Tržní svátek v Japonsku udržoval v pátek objem regionálního obchodování na nízké úrovni. Jen však zůstal nad úrovní 150 za dolar, a to i přesto, že japonští ministři nabídli další varování ohledně možných intervenčních opatření.

Výhled jenu poněkud zhoršily také přetrvávající obavy ze zpomalování japonské ekonomiky poté, co se ve čtvrtém čtvrtletí nečekaně dostala do recese.

Úrovně nad 150 jenů si v roce 2022 vyžádaly rekordní intervence japonské vlády – tento trend by se mohl znovu opakovat, pokud slabost měny přetrvá.

Z dalších asijských jednotek mírně klesl čínský jüan v souvislosti s pokračující pozorností věnovanou tomu, zda Peking uvolní další stimulační opatření na podporu ekonomiky.

Jihokorejský won ztratil 0,2 %, zatímco singapurský dolar se před klíčovými údaji o inflaci, které budou zveřejněny později v pátek, nezměnil.

Australský dolar patřil k několika málo ziskovým měnám dne a vzrostl o 0,2 %, když prodloužil odraz od tříměsíčního minima.

Indická rupie byla beze změny, ale zdálo se, že se dále vzdaluje od úrovně 83. Náladu vůči Indii podpořil silný údaj indexu nákupních manažerů v sektoru služeb, který byl zveřejněn ve čtvrtek.

Zdroj: Canva