Asijské devizové trhy jsou před údaji o inflaci v klidu, dolar je stabilní, jen křehký

Většina asijských měn se v úterý pohybovala jen málo a sledovala stabilní vývoj dolaru, protože obchodníci se nadále soustředili především na nadcházející údaje o inflaci v USA, které pravděpodobně ovlivní výhled úrokových sazeb.

V centru pozornosti byl také japonský jen, protože trvalé oslabování měny staví obchodníky do pozoru před případnými dalšími vládními intervencemi.

Většina regionálních měn ošetřovala nedávné ztráty vůči dolaru, protože obchodníci zůstávali do značné míry nakloněni americkému dolaru před dalšími náznaky ohledně amerických úrokových sazeb.

Japonský jen na dohled intervencím, když USDJPY překročil hranici 156 bodů

Měnový pár USDJPY, který je inverzním reprezentantem síly japonské měny, v úterý vzrostl o 0,1 % a obchodoval se vysoko nad úrovní 156 jenů.

Pár získal zpět většinu svých ztrát, které utrpěl dříve v květnu, kdy se dvakrát objevily vládní intervence na měnových trzích.

Zatímco obchodníci nyní považovali 160 jenů za novou hranici v písku pro vládní intervenci, rychlý vzestup USDJPY navzdory hrozbě intervence vyvolal obavy, že vláda může zasáhnout dříve.

Údaje o indexu cen japonských výrobců ukázaly, že tovární inflace zůstala v dubnu do značné míry utlumená, což naznačuje malý inflační tlak na Bank of Japan, aby pokračovala v utahování své politiky.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY156.44 (0.15%)

Zdroj: Shutterstock

Čínský jüan klesá kvůli nervozitě na trhu nemovitostí

Pár čínského jüanu USDCNY vzrostl o 0,1 %, protože nálada vůči Číně se zhoršila poté, co další významný developer – v tomto případě Agile Group Holdings Ltd (HK:3383) – nesplácel své dluhopisy.

Nesplácení závazků do značné míry kompenzovalo určitý optimismus ohledně zlepšující se inflace v Číně a také nedávné představení plánů Pekingu na masivní emisi dluhopisů v hodnotě 1 bilionu jüanů (138 miliard USD).

Dlouhodobý propad na trhu s nemovitostmi je klíčovým bodem tlaku na čínskou ekonomiku, a to i přes opakované snahy Pekingu o podporu tohoto sektoru. Řada velkých čínských měst v posledních dvou týdnech uvolnila omezení pro nákup domů.

Dolar stabilní s údaji o PPI, CPI je v centru pozornosti

Dolarový index a futures na dolarové indexy v asijském obchodování mírně vzrostly, když obchodníci zůstali nakloněni americkému dolaru před údaji o inflaci v nadcházejících dnech.

Údaje o PPI budou zveřejněny později v úterý, zatímco ostřeji sledovaný údaj o indexu spotřebitelských cen bude zveřejněn později ve středu. Oba údaje budou pravděpodobně ovlivňovat výhled vývoje amerických úrokových sazeb, přičemž jakékoli známky vytrvalé americké inflace budou pro asijské měny představovat větší překážku.

Většina regionálních jednotek byla v úterý nevýrazná. Pár australského dolaru AUDUSD klesl o 0,1 %, zatímco jihokorejský won USDKRW a singapurský dolar USDSGD vzrostly o 0,2 %, resp. 0,1 %.

Pár indické rupie USDINR zůstal blízko rekordních hodnot, protože pondělní údaje ukázaly, že indická inflace spotřebitelských cen zůstala v dubnu stabilní.

Dolar před údaji o inflaci stabilní; libra po údajích o zaměstnanosti klesá

Americký dolar se v úterý ustálil a do značné míry se pohyboval před zveřejněním klíčových údajů o inflaci, které pravděpodobně ovlivní výhled úrokových sazeb.

V 03:30 SEČ (08:30 h GMT) se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, v rámci obchodování v rozmezí zvýšil o 0,1 % na 105,250 bodu.

Dolar je před klíčovými údaji o inflaci klidný

Dolar, stejně jako celý devizový trh, zaznamenal na začátku tohoto týdne klidné obchodování, protože obchodníci čekají na zveřejnění nejnovějších údajů o inflaci v USA, které budou pravděpodobně diktovat krátkodobý sentiment ohledně možného snížení sazeb.

Dubnový index cen výrobců bude zveřejněn později v úterý, před středeční klíčovou zprávou o CPI, která by měla ukázat, že jádrový CPI v dubnu meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, což je méně než růst o 0,4 % v předchozím měsíci.

Federální rezervní systém dal jasně najevo, že případné snížení sazeb je závislé na datech, a vytrvalá inflace vedla k tomu, že podle nástroje CME FedWatch byla letos stanovena cena pouze 42 bazických bodů uvolnění, přičemž šance na snížení sazeb v září je 60 %.

Horký než očekávaný údaj o inflaci by pravděpodobně vyřadil snížení sazeb po zbytek roku.

„Dnešní údaje o PPI a zítřejší CPI nám řeknou, zda USA učinily další kroky v procesu dezinflace, nebo zda ceny zůstávají příliš vysoká na to, aby Federální rezervní systém snížil sazby,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Druhá možnost se zdá být pravděpodobnější a také konsenzuální – což by mohlo zanechat devizové trhy bez většího smyslu pro směr a volatilitu stále sníženou.“

Zdroj: Canva

Libra po slabých údajích o zaměstnanosti klesá

V Evropě měnový pár GBP/USD klesl o 0,3 % na 1,2523 poté, co byly zveřejněny nejnovější údaje o zaměstnanosti ve Velké Británii, které ukázaly, že míra nezaměstnanosti v zemi vzrostla na nejvyšší úroveň za téměř rok.

Nezaměstnanost ve Velké Británii se za tři měsíce do března zvýšila na 4,3 %, což je nejvyšší hodnota od května do července loňského roku a nárůst z 4,2 % v předchozích třech měsících.

To by posílilo myšlenku na snížení sazeb v blízké budoucnosti, ale Bank of England tuto otázku zkomplikovala zpráva, že růst mezd v zemi zůstává silný.

Růst průměrné mzdy bez započtení bonusů zůstal na úrovni 6 % a nadále překonával inflaci. Očekávalo se, že v období od ledna do března zpomalí na 5,9 %.

EUR/USD se obchodoval o 0,1 % níže na 1,0778 poté, co nejnovější německý index spotřebitelských cen ukázal, že inflace v největší ekonomice eurozóny vypadá pod kontrolou.

Německý index spotřebitelských cen v dubnu meziročně vzrostl o 2,2 %, což je jen mírně nad střednědobým cílem Evropské centrální banky ve výši 2 %.

Všeobecně se očekává, že ECB v červnu začne snižovat úrokové sazby z rekordního maxima, a trhy nyní vidí až tři snížení sazeb v letošním roce nebo dvě po červnu, nejpravděpodobněji v září a prosinci.

Jen stále pod dohledem intervencí

V Asii USD/JPY vzrostl o 0,2 % na 156,44, přičemž tento pár získal zpět většinu svých ztrát, které utrpěl dříve v květnu, kdy byla vláda při dvou různých příležitostech svědkem intervencí na měnových trzích.

Zatímco obchodníci považovali hodnotu 160 za novou hranici v písku pro vládní intervenci, rychlý vzestup USDJPY navzdory hrozbě intervence vyvolal obavy, že vláda může zasáhnout dříve.

USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 7,2377, přičemž jüan je stále slabý, protože klíčovým bodem tlaku na čínskou ekonomiku je dlouhodobý propad na trhu nemovitostí, a to i přes opakované snahy Pekingu o podporu tohoto sektoru.