Co je třeba vědět, když SEC řeší schválení ETF pro Ether

Spotové ETF na ethereum přicházejí na Wall Street, protože SEC schválila změny pravidel, které umožní jejich kótování na burzách.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) změnila svá pravidla a schválila spotové fondy obchodované na burze (ETF) pro kryptoměnu Ethereum (ETH-USD).

Toto rozhodnutí přichází šest měsíců poté, co SEC schválila spotové ETF na bitcoin (BTC-USD). Fondy na bitcoiny již zaznamenaly čistý příliv 12 miliard USD. Cena Bitcoinu za posledních šest měsíců vzrostla o 78 %.

Reakce trhu na schválení ETF na Ethereum však byla mírnější. Ethereum za posledních 24 hodin kleslo o 1,7 %.

Co je třeba vědět o nových ETF na ethereum

Kryptoanalytici byli zaskočeni. Vzhledem k tomu, že opatření SEC mnozí odborníci očekávali, někteří tvrdili, že se jedná o událost typu „sell the news“. Ceny etherea během pěti dnů před rozhodnutím vyskočily o 21 %. V roce 2024 zatím vzrostly o 58 %.

Julio Moreno ze společnosti CryptoQuant poznamenal, že sleva mezi cenou Etherea a cenou fondu Grayscale ETF Trust (OTCMKTS:ETHE) v posledních dnech zmizela. Totéž se stalo před schválením spotového ETF Bitcoin.

Očekává se, že ETF na ETH budou menší než jejich protějšky na Bitcoin.¨

Mezi společnostmi, které je budou sponzorovat, bude i Blackrock (NYSE:BLK). Nasdaq, burza NYSE Arca a CBOE plánují kótovat ETF na Ethereum.

Samotné fondy nebyly v rámci akce SEC schváleny.

Místo toho schválila žádosti burz o kotování až 8 různých ethereových fondů.

Pohled agentury na kryptoměny se zmírňuje od doby, kdy loni prohrála soudní spor o bitcoinové ETF se společností Grayscale.

SEC nicméně stále vede spory s některými správci kryptoměn. Podala žalobu na Coinbase (NASDAQ:COIN) a Kraken s tím, že „staking“ jako služba představuje neregistrovaný cenný papír. Staking umožňuje investorům inkasovat úroky z držby Etherea. Soudce v březnu rozhodl proti návrhu na zamítnutí žaloby Coinbase. Odstranění stakingu činí podle mnoha odborníků ETF Etherea méně atraktivními.

Co se bude dít dál?

Konečné schválení konkrétních spotových fondů může trvat týdny, ale může být urychleno.

Nyní je jasné, že Ethereum přichází na Wall Street ve větší míře. Investoři, kteří do něj chtějí vložit aktiva přímo prostřednictvím ETF, budou mít brzy jasnou cestu vpřed.

Nakoupit krypto Ethereum USD za $3,894.52 (1.83%)

Pokud uvažujete o investici do Etherea, zaměřte se na budoucí potenciál růstu, nikoli na historické výsledky.

Od svého uvedení na trh v červenci 2015 cena Etherea prudce vzrostla z pouhých 0,31 USD na dnešních 3 000 USD. To je téměř 10 000násobná návratnost vaší investice! Kdybyste před deseti lety investovali do Etherea jen pár set dolarů, byli byste dnes pravděpodobně milionáři.

Má však Ethereum stále sílu udělat z vás milionáře? Zatímco s historickými výsledky Etherea lze jen těžko polemizovat, situace se poněkud zkomplikuje, když se zamyslíte nad jeho vyhlídkami do budoucna.

Zdroj: Shutterstock

Konkurenční prostředí

Když bylo Ethereum v roce 2015 spuštěno, stálo osamoceně jako jediná blockchainová platforma pro inteligentní kontrakty. A jako takové mělo neuvěřitelnou výhodu prvního hráče. Pravděpodobně až v roce 2020, kdy se objevil blockchainový upstart Solana (SOL 0,95 %), se Ethereum dočkalo prvního legitimního konkurenta.

Představte si, že by vaše oblíbená technologická společnost ze Silicon Valley měla neuvěřitelný pětiletý náskok před konkurencí. Po uplynutí této doby by se pravděpodobně zdálo, že má nepřekonatelný náskok, pokud jde o podíl na trhu, duševní vlastnictví a uzamčení zákazníků. Upřímně řečeno, vypadala by nezastavitelně.

Proto si myslím, že schopnost Etherea zopakovat své historické výsledky je přinejlepším omezená. V současné době je prostě příliš velká konkurence a Ethereum již není jediným významným blockchainem Layer-1. Přesvědčte se sami – tři z 15 největších kryptoměn podle tržní kapitalizace jsou přímými konkurenty Etherea. Taková konkurence v roce 2015 prostě neexistovala.

Inkrementální vs. převratné inovace

Navíc jsem trochu zanevřel na nekonečné upgrady blockchainu Ethereum. Ano, upgrade blockchainu v roce 2022 známý jako The Merge byl působivý. Lidé tento technický výkon přirovnávali k výměně motoru letadla za letu. Výsledkem The Merge byla celková proměna Etherea. Ethereum se přitom stalo rychlejším, levnějším na používání a efektivnějším při zpracování transakcí.

Zdroj: BurzovníSvět.cz