Předpověď: Bitcoin dosáhne 150 000 dolarů v roce 2030

Toto proslulé digitální aktivum může být v příštích letech velkým vítězem. Znovu a opět.

Bitcoin (BTC) zažívá v posledním roce a půl fantastickou jízdu – od začátku roku 2023 vzrostl o 299 %. Tento růst se trochu zpomalil, protože cena této kryptoměny klesla o 6 % ze svého historického maxima, kterého dosáhla v březnu. Aktuální cena činí zhruba 69 400 dolarů.

Pro ty, kteří přemýšlejí, zda je nyní ještě vhodná doba k nákupu nejcennější kryptoměny na světě: Myslím, že Bitcoin do roku 2030 dosáhne hodnoty 150 000 USD, což mu přinese roční výnos 14 %.

Klesající výnosy jsou jen dočasným úkazem

Je důležité si uvědomit, že budoucí výnosy Bitcoinu budou pravděpodobně mnohem nižší než jeho monumentální vzestup na současnou úroveň. Toto aktivum již nelétá pod radarem. Zhodnocování Bitcoinu se tedy v následujících letech pravděpodobně zpomalí.

Některé významné osobnosti ze světa byznysu a investování však zůstávají mnohem optimističtější než já. Cathie Woodová a její tým ze společnosti Ark Invest si myslí, že by se cena Bitcoinu mohla do roku 2030 dostat na 3,8 milionu dolarů. A Jack Dorsey, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Block, věří, že Bitcoin do roku 2030 dosáhne 1 milionu dolarů.

V tomto kontextu je moje předpověď 150 000 USD do konce desetiletí mírnějším výhledem, ale jednalo by se o zisk, který by překonal průměrný výnos indexu S&P 500. Historicky tento široký index 500 největších a nejziskovějších amerických podniků dosahuje ročních celkových výnosů kolem 10 %.

Zdroj: Getty Images

Rostoucí poptávka

Podle mého názoru je klíčovým faktorem, který bude určovat cenu bitcoinu, prostý fakt, že jej bude vlastnit více účastníků trhu – individuální a institucionální investoři, stejně jako korporace a vlády. Rostoucí poptávka by teoreticky měla cenu bitcoinu dlouhodobě zvyšovat.

Proč by však tito účastníci trhu měli chtít Bitcoin kupovat a držet?

Pevný limit nabídky Bitcoinu je pravděpodobně nejdůležitější proměnnou, která z něj dělá atraktivní aktivum k vlastnictví. Vždy bude vytvořeno pouze 21 milionů mincí, které jsou raženy předem stanoveným a pravidelně se snižujícím tempem – tvrdé limity, které jsou zabudovány do softwaru Bitcoinu.

To je zcela opačná situace než u tradičních měnových a fiskálních systémů. Podívejte se například na znepokojivý deficit, s nímž operuje americká vláda a který vede k rostoucímu federálnímu dluhu. A nesmíme zapomenout na neustále se zvyšující nabídku amerických dolarů, která způsobuje, že kupní síla dolaru v čase klesá.

Případný růst bitcoinu závisí do značné míry na tom, zda se s ním lidé více seznámí. To může trvat mnoho let. Jak jsme však viděli, s větším počtem tradičních finančních firem, které Bitcoin vykreslují v pozitivním světle, by měl být o nákup větší zájem.

Mentální příprava na budoucí zisky na poli kryptoměn — a ano, především na grafu Bitcoinu

Můj býčí postulát, že se Bitcoin do konce desetiletí dostane na 150 000 USD za minci, není zdaleka jistý. Je zde spousta nejistoty, jak už to u novějších technologií bývá.

Pro investory je nejlepším způsobem, jak k tomuto aktivu přistupovat, správně dimenzovat svou pozici v něm. Neinvestujte do bitcoinu více peněz, než jste ochotni ztratit. To by mohlo vést k tomu, že do něj člověk alokuje relativně malou část dobře diverzifikovaného portfolia – třeba 1 %.

Z mentálního a emocionálního hlediska buďte připraveni na to, že tato držba bude zažívat velkou volatilitu. Bitcoin ve své poměrně krátké historii zažil několik propadů o více než 50 %. I když se jeho hodnota může časem stabilizovat, na takové poklesy musí být investor stále připraven.

Pokud se chystáte koupit Bitcoin, nezapomeňte si zachovat dlouhodobou perspektivu. Tato špičková kryptoměna by měla být vítězem i v příštích několika letech na cestě ke 150 000 dolarům.

Nakoupit krypto Bitcoin USD za $68,266.15 (-0.31%)