Miliardář Bill Gates investoval 66 % svého portfolia do 3 skvělých akcií

Nadační fond Billa a Melindy Gatesových (BMG) dosáhl během tříletého období, které skončilo v březnu, výnosu 47 %, zatímco index S&P 500 vynesl méně působivých 32 %. V prvním čtvrtletí měl fond BMG Foundation Trust 66 % svých aktiv investováno pouze do tří akcií.

Na společnost Microsoft (MSFT) připadalo 34 % portfolia.
Na společnost Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) připadalo 16 % portfolia.
Na společnost Waste Management (WM) připadalo 16 % portfolia.

Tyto společnosti jsou dlouhodobě skvělými investicemi. Všechny tři akcie v posledních třech letech překonaly výkonnost indexu S&P 500 a dvě z nich byly obzvláště odolné během medvědích trhů. Vyplatí se je stále kupovat?

Microsoft
Společnost Microsoft vykázala ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2024 (skončilo 31. března) působivé finanční výsledky. Tržby vzrostly o 17 % na 61,9 miliardy USD a čistý zisk podle GAAP vyskočil o 20 % na 2,94 USD na zředěnou akcii. Hnací silou těchto dobrých výsledků byla dynamika v oblasti podnikového softwaru a cloud computingu, podpořená poptávkou po službách umělé inteligence.

Zdroj: Shutterstock

Argumenty pro Microsoft jsou jednoduché. Je největší společností v oblasti podnikového softwaru a druhým největším poskytovatelem cloudových služeb na světě a předpokládá se, že tyto trhy porostou do roku 2030 ročním tempem 14 %, resp. 21 %. Microsoft navíc v obou segmentech vytváří nové zdroje příjmů díky produktům umělé inteligence, jako je Microsoft 365 Copilot a Azure OpenAI Service.

Do budoucna Wall Street očekává, že v příštích třech až pěti letech poroste zisk na akcii společnosti Microsoft tempem 13,7 % ročně. Tento odhad ponechává prostor pro růst vzhledem k tomu, že Microsoft zatím musí software a služby umělé inteligence pořádně zpeněžit. Pokud však předpokládáme, že Wall Street má pravdu, je současné ocenění na úrovni 36násobku zisku někde na pomezí mezi přiměřeným a drahým.

Nakoupit akcie Microsoft Corporation za $423.21 (1.72%)

Říkám to proto, že poměr PEG – násobek ceny k zisku vydělený předpokládaným růstem zisku – je v současnosti 2,6, což je prémie oproti tříletému průměru 2,4. Osobně bych s nákupem této akcie počkal na mírně nižší cenu, ale myslím, že trpěliví investoři mohou malou pozici nakoupit již dnes.

Berkshire Hathaway
Společnost Berkshire Hathaway oznámila solidní finanční výsledky za první čtvrtletí. Tržby vzrostly o 5,2 % na 90 miliard USD díky silné dynamice v dceřiných pojišťovacích společnostech. Mezitím provozní zisk (který eliminuje vliv investičních zisků a ztrát) vzrostl o 39 % na 11,2 miliardy USD, čímž překonal i nejvyšší odhad Wall Street.

Zdroj: Unsplash

V centru pozornosti býků Berkshire je její silné zastoupení v oblasti pojištění majetku a úrazů, které generálnímu řediteli Warrenu Buffettovi zajišťuje stálý přísun hotovosti v podobě pojistného. Buffett tento kapitál v průběhu let velmi efektivně investoval. Důkazem je účetní hodnota na akcii společnosti Berkshire, která se za posledních deset let zvyšovala o 11 % ročně.

Berkshire vlastní také několik desítek dceřiných společností, které působí v různých odvětvích, včetně nákladní železniční dopravy, veřejných služeb, energetiky, výroby a maloobchodu. Mnohé z těchto dceřiných společností poskytují nezbytné zboží a služby, což činí společnost Berkshire odolným podnikem. Z tohoto důvodu akcie trvale překonávají výkonnost indexu S&P 500 během medvědích trendů.

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $614,039.20 (-0.55%)

Nakoupit akcie Berkshire Hathaway Inc. za $407.57 (-0.48%)

Warren Buffett věří, že do budoucna může společnost Berkshire překonat průměrnou výkonnost amerických podniků, což je jiný způsob, jak říci, že může překonat index S&P 500. „Berkshire by si měla vést o něco lépe než průměrná americká společnost, a co je důležitější, měla by také fungovat s podstatně menším rizikem trvalé ztráty kapitálu,“ napsal ve svém posledním dopise akcionářům.

Waste Management
Společnost Waste Management vykázala v prvním čtvrtletí smíšené výsledky. Tržby vzrostly o 5,5 % na 5,2 miliardy dolarů a zaostaly tak za růstem o 6,7 %, který očekávala Wall Street. Čistý zisk podle GAAP však přesto vyskočil o 35 % na 1,75 USD na zředěnou akcii, čímž snadno překonal 15% růst, který očekávali analytici.

Zdroj: Getty Images

Býčí argumenty pro společnost Waste Management se soustředí na její pozici největšího poskytovatele služeb v oblasti sběru a likvidace odpadu v Severní Americe, měřeno podle tržeb. Společnost také kontroluje 28 % objemu skládek v USA, zatímco její nejbližší konkurent kontroluje 20 %. Brian Bernard ze společnosti Morningstar tvrdí, že tuto výhodu je „téměř nemožné zopakovat vzhledem k obrovským regulačním překážkám“.

Obecněji řečeno, společnost Waste Management poskytuje základní služby, což znamená, že poptávka by měla zůstat zhruba konstantní, ačkoli dochází k ekonomickým vzestupům a poklesům. Navíc její rozsáhlá síť překládacích stanic a skládek vytváří ekonomický příkop, který společnosti poskytuje cenovou sílu. Brian Bernard nedávno napsal: „Nedostatek skládek podpořil cenovou sílu společnosti [Waste Management], přičemž roční nárůst základních cen trvale převyšuje inflaci.“

Díky těmto vlastnostem je společnost Waste Management odolným podnikem a podobně jako Berkshire Hathaway její akcie během medvědích trhů trvale překonávají výkonnost indexu S&P 500.

Nakoupit akcie Waste Management, Inc. za $203.37 (-0.13%)

Do budoucna se předpokládá, že trh odpadového hospodářství poroste do roku 2030 o 5,4 % ročně. Wall Street očekává, že společnost Waste Management bude v příštích třech až pěti letech zvyšovat zisk na akcii o 11,1 % ročně. Díky tomuto odhadu se současné ocenění na úrovni 33násobku zisku zdá být poněkud předražené. Tato čísla dávají poměr PEG kolem 3, ale cítil bych se pohodlněji při nákupu akcií, kdyby se násobek blížil 2.