3 důvody, proč si koupit Solanu dokud je pod cenou 200 dolarů

Pátá největší kryptoměna na světě má stále zářnou budoucnost.

Solana (SOL) se od vytvoření svého prvního bloku 16. března 2020 vydala na divokou jízdu. Kryptoměna odstartovala za 0,95 USD a 6. listopadu 2021 se vyšplhala na historické maximum 260,06 USD, nyní se však obchoduje za zhruba 165 USD.

Zpočátku přitahoval blockchain Solana velkou pozornost vývojářů jako rychlejší alternativa k Ethereu (ETH -4,54 %). Následně však Solanu postihla řada přetížení sítě a bezpečnostních selhání a zkrachovalá kryptoměnová burza FTX – jeden z jejích největších investorů – narychlo zlikvidovala své podíly, aby získala další hotovost na splacení svých věřitelů. Zatímco trpěla těmito neúspěchy, rostoucí úrokové sazby široce drtily trh s kryptoměnami.

V letošním roce však cena Solany vzrostla o více než 60 %, protože makroprostředí se stabilizovalo a investoři se ke kryptoměnám opět rozehřáli. Proto by mohlo být dobrým nápadem nakoupit Solanu, dokud je ještě pod 200 USD, a to ze tří jednoduchých důvodů.

Potenciální schválení ETF je ve hře.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) nedávno uvolnila cestu prvním ETF s okamžitou cenou etheru k podání jejich veřejných listin. Tyto ETF se nezačnou obchodovat, dokud nebude schváleno jejich podání S-1. Toto rozhodnutí by však mohlo vydláždit cestu ke schválení ETF Solana, protože Solana využívá stejnou metodu těžby proof of stake (PoS) jako Ethereum.

Komise pro cenné papíry a burzy dříve tvrdila, že pouze Bitcoin (BTC) může být klasifikován jako komodita a schválen pro ETF s okamžitou cenou, protože jeho metoda proof of work (PoW) se více podobá aktu fyzické těžby drahých kovů. Agentura argumentovala, že metoda PoS je sice energeticky účinnější, ale zároveň se více podobá obchodování s cennými papíry.

Tím, že SEC dala zelenou prvním ETF Ether se spotovou cenou na trhu, však v podstatě přiznala, že Ether je komodita a metoda PoS může být vázána na spotové ceny. To vytváří silný precedens pro budoucí schvalování ETF, které drží jiné PoS tokeny, jako je Solana, ze strany agentury. Pravděpodobně se nedočkáme žádných vážných diskusí o ETF Solana, dokud první ETF Ether skutečně nepřijdou, ale toto očekávání a rozruch by mohly jeho cenu v letošním roce vyhnat mnohem výše.

Zdroj: Solana

Rozšíření jejího ekosystému

Solana používá stejnou metodu těžby PoS jako Ethereum, ale urychluje tento proces pomocí vlastní metody proof-of-history (PoH). Tento klíčový rozdíl umožňuje Solaně zpracovávat transakce mnohem rychleji než Ethereum a získává si velkou pozornost jako alternativní způsob vývoje decentralizovaných aplikací, tokenů a platebních služeb.

Solana již byla použita k vývoji decentralizovaných burz, jako jsou Jupiter a Orca, a zůstává oblíbenou platformou pro spuštění meme mincí, jako jsou BONK a WIF. Své služby na Solanu napojují i větší e-commerce a fintech společnosti. Společnost Shopify (NYSE: SHOP) loni integrovala svůj platební protokol Solana Pay do svých vlastních e-commerce služeb, společnost Visa (NYSE: V) nyní provozuje svůj stablecoinový vypořádací program na blockchainu Solany a společnost PayPal (NASDAQ: PYPL) nedávno připoutala k Solaně svůj vlastní USD stablecoin, aby usnadnila „rychlejší a levnější“ transakce.

Pokračující rozšiřování tohoto ekosystému by mělo omezit potenciál poklesu Solany a učinit z ní top token k nákupu, jakmile se trh s kryptoměnami opět zahřeje.

Stabilizace úrokových sazeb

Rostoucí úrokové sazby odrazovaly investory od kryptoměn a dalších spekulativních investic po celý rok 2022 a většinu roku 2023. Tato kryptozima však postupně končí, protože úrokové sazby se stabilizují. Jakmile Federální rezervní systém začne úrokové sazby opět snižovat, spekulativní investoři se pravděpodobně vrátí zpět k předním kryptoměnám.

Rostoucí úrokové sazby již zlikvidovaly mnoho menších altcoinů, ale Solana zůstává druhým největším PoS tokenem na světě s tržní kapitalizací téměř 77 miliard dolarů. Je také celkově pátou největší kryptoměnou a pravděpodobně bude dále růst, protože stále více investorů rozpozná její fundamentální přednosti.

Zdroj: Shutterstock

Investoři by se však měli připravit na velkou volatilitu.

Solana má před sebou zářnou budoucnost, ale v následujících letech bude pravděpodobně nadále volatilní. Investoři, kteří volatilitu unesou, by měli Solanu akumulovat, dokud se ještě obchoduje pod 200 USD, ale snadno by se mohla snížit na polovinu, než se zdvojnásobí nebo ztrojnásobí.

Nakoupit krypto Solana USD za $162.61 (-4.36%)