Cathie Woodová nakoupila tyto biotechnologické akcie během poklesu

Portfolio manažerka Cathie Woodová prostřednictvím svého fondu ARK Innovation ETF (ARKK) hodně sází na biotechnologie, často na společnosti, které jsou na špici inovace v oblasti vědy a technologií. Takové podniky mají tendenci mít volatilní a temperamentní akcie, přesto investory lákají znovu a znovu, protože nabízejí možnost velkých výnosů výměnou za značné riziko.

Má smysl investovat do těchto akcií, když je trh shazuje? Cathie Woodová kupuje pokles zejména u dvou biotechnologických společností, takže pro ni je odpověď na tuto otázku v tomto případě „ano“. Pojďme analyzovat, zda by pro vás mělo smysl její nákupy také následovat.

Nakoupit akcie ARK Innovation ETF za $44.76 (1.38%)

CRISPR Therapeutics
Společnost CRISPR Therapeutics (CRSP), jejíž akcie letos poklesly o 13 %, je jistě kandidátem na nákup při poklesu. Mezi její časté nákupy patří tento měsíc akcie, které Woodová naposledy koupila 30. května; představují 3,6 % portfolia Ark Invest, což z nich činí osmou největší investici napříč všemi spřízněnými fondy.

Zdroj: CRISPR

Společnost přirozeně zapadá do investičních cílů Cathie Woodové, které kladou důraz na podniky sledující technologie, strategie nebo produkty schopné narušit svá odvětví a zažít při tom nadměrný růst. Společnost CRISPR Therapeutics se proslavila jako vývojář genové terapie, o čemž vzhledem k tomu, že právě komercializovala genovou terapii Casgevy, již není pochyb.

Casgevy léčí nebo funkčně vyléčí dvojici dědičných krevních chorob, srpkovitou anémii (SCD) a beta talasemii. Vzhledem k tomu, že byla pro tyto indikace teprve schválena k prodeji na přelomu let 2023 a 2024, nestihla ještě přinést žádné příjmy. Spolupracovník biotechnologické společnosti Vertex Pharmaceuticals, který se na programu podílí, se ujímá vedení komerční kampaně, a bude tak získávat větší podíl na zisku.

Akcie CRISPR Therapeutics by však mohly výrazně profitovat, jakmile se začnou objevovat tržby, protože růst zisků od nuly bude mnohem výraznější.

Většina analytiků Wall Street, kteří se touto akcií zabývají, vidí skutečný růst zisků nejdříve po roce 2025. To však pouze znamená, že je dostatek času na nákup poklesu a průměrných nákladů na dolar (DCA) do značné pozice, abyste se připravili na to, až se situace začne zvedat.

Nakoupit akcie CRISPR Therapeutics AG za $59.96 (0.40%)

Jen si buďte vědomi toho, že tato akcie může být v mezidobí volatilní, v závislosti na tom, jaké průlomy (nebo úskalí) společnost zaznamená s připravovanými programy v klinické fázi.

Intellia Therapeutics
Stejně jako v případě CRISPR Therapeutics, i v případě Intellia Therapeutics (NTLA) nakupovala Cathie Woodová po celý květen, naposledy 30. května. Její podíl v portfoliu Ark Invest činí necelá 2 %, čímž Woodová získala kontrolu nad 10,4 % akcií společnosti v oběhu.

Zdroj: Getty Images

Akcie společnosti Intellia se letos zatím propadly o 27 %, takže jejich výkonnost je silně pod úrovní trhu. Společnost navíc stále pracuje na tom, aby dostala svůj první lék na trh, takže v dohledné době nedojde k žádnému růstu tržeb. Ve skutečnosti to může trvat i několik let, takže je to v tuto chvíli poměrně riskantní sázka.

Její nejzralejší projekt se zaměřuje na léčbu nebo vyléčení transthyretinové (ATTR) amyloidózy, vzácného genetického onemocnění. Vedení společnosti doufá, že do konce letošního roku zahájí třetí fázi klinických zkoušek tohoto programu. Pokud bude terapie nakonec schválena, bude to pro biotechnologii vstupenka na trh, jehož hodnota by podle odhadů společnosti GlobalData mohla do roku 2029 dosáhnout až 11 miliard dolarů.

Vzhledem k tomu, že cesta společnosti Intellia na trh je mnohem delší než cesta společnosti CRISPR Therapeutics, existuje možnost, že jí dojdou peníze dříve, než bude moci produkt komercializovat. V současné době disponuje hotovostí, ekvivalenty a krátkodobými investicemi ve výši 953,3 milionu dolarů, zatímco její celkové provozní náklady činily v prvním čtvrtletí 142,9 milionu dolarů.

Při tomto tempu výdajů jí zbývá něco přes 1,5 roku, než bude muset znovu získat peníze. Vzhledem k tomu, že má nulový dlouhodobý dluh, kromě některých závazků z kapitálového leasingu, neměla by mít problém přežít nějakou dobu i za tímto horizontem.

Nakoupit akcie Intellia Therapeutics, Inc. za $22.95 (-0.61%)

Měli byste tedy jít ve stopách Cathie Woodové a nakoupit akcie Intellia na poklesu? Pro většinu investorů odpověď pravděpodobně zní: ne. Biotechnologické akcie v její fázi zralosti jsou vysoce rizikové. A i když by růst mohl být významný, je to příliš vzdálená budoucnost na to, abychom se na něj spoléhali.

Na druhou stranu, pokud máte vysokou toleranci k riziku a představa, že byste si akcie drželi dlouhou dobu, vám nevadí, mohlo by být přijatelné okusit pár akcií – ale pouze v případě, že je vaše portfolio nejprve diverzifikováno bezpečnějšími investicemi.