Miliardář David Tepper právě uzavřel sázku na tuto akcii. Je vhodná i pro Vás?

Mnoho lidí sleduje miliardáře a manažery hedgeových fondů, aby se inspirovali při investování – a to dává smysl. Koneckonců, tito investoři proměnili své vlastní fondy v miliardy. Hedgeové fondy, které řídí, mají obvykle vysoké minimální investiční požadavky, které pro průměrného drobného investora představují nepřekonatelnou překážku vstupu. Tyto fondy však mají zákonnou povinnost každé čtvrtletí vykazovat svou investiční činnost v hlášení Komise pro cenné papíry (SEC) nazvaném 13F, ke kterému má přístup kdokoli.

Přístup k hledání tipů na akcie v těchto zprávách má však určité výhrady. Jedním z nich je, že mnoho těchto fondů investuje do stovek nebo dokonce tisíců akcií a využívá kombinaci strategií diverzifikace a řízení rizik. Koneckonců se jim říká „hedgeové“ fondy. Investoři z běžné ulice nemohou napodobovat chování fondu, který má k dispozici miliardy dolarů. Formuláře 13F se navíc nemusí podávat dříve než 45 dní po skončení čtvrtletí, kterého se týkají, takže veškeré informace, které sdělují, přicházejí se značným časovým zpožděním.

Ačkoli by tedy nemělo smysl pokoušet se pomocí těchto údajů kopírovat hedgeový fond, jednotliví investoři se přesto mohou podívat, co dělají profesionálové, a rozhodnout se, zda jsou některé z těchto kroků vhodné pro jejich vlastní portfolia.

V prvním čtvrtletí otevřel miliardář David Tepper ze společnosti Appaloosa Management novou pozici v akciích společnosti JD.com (JD) a nakoupil 3 649 863 akcií. Akcie této čínské technologické společnosti klesly o 72 % z maxima, kterého dosáhly v roce 2021, takže se jedná o sázku na oživení. Měli byste následovat Teppera do této akcie?

Zdroj: Bloomberg

Odlišuje se v konkurenčním odvětví
JD.com je čínský gigant v oblasti elektronického obchodování, který konkuruje Alibabě a Pinduoduo PDD. Působí na silně konkurenčním trhu a všechny tyto společnosti se chlubí nízkými cenami a svými logistickými schopnostmi. Příjmy společnosti JD.com dosáhly vrcholu v roce 2022, ale od té doby se zpomalily. Ačkoli na jeho zpomalení mají vliv makroekonomické a geopolitické faktory, jeho konkurenti rostou mnohem rychleji a investoři jsou výkonností společnosti JD.com zklamáni.

Společnost JD.com má velký hlavní segment přímého prodeje spotřebitelům a ovládá obrovský podíl na čínském trhu s domácími spotřebiči a elektronikou, ale aktivně se zaměřuje na generování většího objemu obchodu ze svých technologických platforem a platforem dodavatelského řetězce. Rozšiřuje tyto činnosti, aby získala nové zákazníky a výrazně se prosadila na celkovém čínském maloobchodním trhu. A jako všechno, co se škáluje, vytváří širší síť, která posiluje sama sebe. Společnost může rychleji a s vyšší efektivitou nákladů oslovit více míst, což vede ke zvýšení marží a zisků.

Podle prognóz vedení se podnikání v roce 2025 zlepší a růst tržeb společnosti JD.com předstihne celkový růst maloobchodních tržeb v Číně, protože bude dosahovat solidních výsledků v konečném součtu. Akcie rovněž vyplácí dividendu, která při současné ceně akcií vynáší 2,6 %.

Nakoupit akcie JD.com, Inc. za $29.51 (-0.89%)

Je to atraktivní vstupní bod pro drobné investory?
Akcie JD.com možná dosáhly svého dna, když se na začátku letošního roku dostaly na nejnižší úroveň. Ačkoli od několika dnů po oznámení výsledků za 1. čtvrtletí minulého měsíce klesá, od začátku března se pohybuje nahoru, což může odrážet, že investoři jsou připraveni na ni opět vsadit.

Při současné ceně se akcie JD.com obchodují s poměrem ceny k zisku přibližně 13 a s neuvěřitelně levným výhledovým jednoletým poměrem ceny k zisku 8. Ještě v prvním čtvrtletí byly oba tyto ukazatele ještě nižší a Tepper a jeho tým možná uznali, že na těchto úrovních je to příliš dobrý obchod na to, aby ho odmítli. Jak je vidět z údajů, cena akcií se dříve pohybovala v souladu s čistým ziskem společnosti. Ale s tím, jak se čistý příjem zotavil, se cena akcií nezotavila. Je zde zpoždění, ale trh by to měl nakonec dohnat, a proto se tato akcie může jevit jako příležitost.

Je to však vhodná příležitost pro individuální drobné investory? Ve skutečnosti si myslím, že jde o investici, kterou je nejlepší přenechat profesionálům. Manažeři hedgeových fondů jsou placeni právě za riskantnější hry a mají záložní strategie (jinými slovy zajištění), které zvyšují pravděpodobnost celkového úspěchu bez ohledu na to, co se stane s jednou akcií. Ale investoři, kteří mají velkou chuť riskovat a dobře diverzifikované portfolio, mohou nyní otevřít malé pozice v JD.com.