Růstové akcie, které jsou v červnu důvodem k nákupu

Pokud posledních několik let investory něco naučilo, pak je to důležitost dlouhodobého přístupu k investování na akciovém trhu. Makroekonomický vítr ve světě po konci pandemie COVID způsobil, že index Nasdaq Composite se v roce 2022 propadl o 33 %. Obzvláště silně byly zasaženy akcie technologických společností, protože prudký nárůst inflace omezil spotřebitelské a obchodní výdaje.

Přesto od začátku roku 2023 tentýž index vzrostl o 60 % díky zlepšení ekonomiky a nadšení z rozvíjejících se trhů, jako je umělá inteligence (AI). Výsledkem je, že za celé toto období – od konce roku 2021 do současnosti – opět vzrostl o zhruba 7 %. A ti, kteří prodali v roce 2022, nebudou mít prospěch z nárůstu, který od té doby mnohé akcie zaznamenaly.

Například technologičtí giganti Advanced Micro Devices (AMD) a Amazon (AMZN) utrpěli v roce 2022 pokles akcií o 55 % a 50 %. Od té doby však ceny jejich akcií vzrostly o 158 %, resp. 110 %, protože technologické akcie se opět dostaly do přízně.

Obě společnosti mají pověst společností, které dlouhodobě přinášejí konzistentní a výrazné zisky. Nadcházející vývoj mezitím naznačuje, že budou z technologického větru profitovat ještě řadu let. Zde jsou důvody, proč je v červnu považuji za důvody k nákupu.

Argumenty pro Advanced Micro Devices
Akcie společnosti AMD vzrostly od roku 2014 o více než 4 000 %, přičemž poslední desetiletí bylo pravděpodobně nejzásadnějším obdobím v její 55leté historii. Generální ředitelka Lisa Su se ujala vedení společnosti před 10 lety, vytáhla ji z okraje bankrotu a dovedla ji k působivému oživení.

Zdroj: Shutterstock

Během tohoto období vzrostly roční tržby společnosti AMD o 312 %, zatímco provozní zisk se zvýšil o 169 %. Za svůj růst vděčí z velké části uvedení řady centrálních procesorových jednotek (CPU) Ryzen v roce 2017. Tyto výkonné čipy umožnily společnosti AMD trvale přebírat podíl na trhu od společnosti Intel a poskytly jí prostředky na expanzi do dalších odvětví.

Podíl společnosti AMD na trhu s procesory skutečně vzrostl z 18 % v prvním čtvrtletí roku 2017 na dnešních přibližně 33 %. Podíl společnosti Intel mezitím klesl z 82 % na 64 %.

Úspěch společnosti AMD ji vedl k tomu, že se pustila do dalších oblastí technologií, jako je například umělá inteligence. V posledním roce společnost uvedla na trh nové grafické procesory (GPU) pro umělou inteligenci, aby konkurovala nabídce vedoucí společnosti Nvidia, která se snaží profitovat z prudce rostoucí poptávky. Kromě toho AMD postupně expanduje na trh s osobními počítači podporujícími umělou inteligenci. Podle prognózy společnosti Canalys budou počítače s podporou umělé inteligence v letošním roce představovat přibližně 18 % všech dodávek osobních počítačů a tento podíl se má v roce 2025 více než zdvojnásobit na 40 %.

Nakoupit akcie Advanced Micro Devices, Inc. za $168.36 (0.94%)

Díky solidním pozicím v mnoha technologických oblastech je společnost AMD na slibné růstové trajektorii. Akcie společnosti se obchodují s prémií, s forwardovým poměrem ceny k zisku 47. Nicméně obrovský potenciál umělé inteligence a dalších odvětví bude pravděpodobně udržovat její akcie na vzestupu po mnoho let, což z AMD činí atraktivní dlouhodobou investici, kterou je vhodné koupit právě teď.

Argumenty pro Amazon
Společnost Amazon byla v roce 2022 obzvláště silně zasažena, protože snížení diskrečních výdajů spotřebitelů způsobilo prudký pokles jejího podnikání v oblasti elektronického obchodování. Působivý růst v posledním roce však ukázal schopnost společnosti úspěšně se pohybovat ve složitých tržních podmínkách.

Zdroj: Shutterstock

Společnost Amazon zveřejnila své výsledky za první čtvrtletí 30. dubna. Tržby meziročně vzrostly o 13 % na 143 miliard dolarů, čímž překonaly konsensuální odhad Wall Street o 750 milionů dolarů. Jeho maloobchodní aktivity výrazně rostly po celý rok 2023 a tento trend pokračoval i v letošním roce. Tržby obou segmentů elektronického obchodu Amazonu dosáhly dohromady 12% růstu, když jejich provozní zisk dosáhl téměř 6 miliard USD – což je výrazné zlepšení oproti ztrátě 349 milionů USD, kterou vykázaly v předchozím roce.

Kromě solidních zisků v maloobchodě se tržby divize reklamních služeb Amazonu zvýšily o 24 % poté, co začala zobrazovat reklamy na streamovací platformě Prime Video. Na reklamní byznys společnosti je ještě brzy, ale je to slibný motor růstu.

V letošní výsledkové sezóně se všechny oči upíraly na růst cloudových služeb Amazonu, protože představuje rozšiřující se roli technologického giganta v oblasti umělé inteligence díky službě Amazon Web Services (AWS). Tato platforma vykázala v prvním čtvrtletí 17% růst tržeb, když provozní zisk meziročně vyskočil o 84 %. Amazon do schopností AWS v oblasti umělé inteligence intenzivně investuje – buduje nová datová centra po celém světě, uvádí na trh nové nástroje pro umělou inteligenci a pouští se do výroby čipů.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $185.95 (0.51%)

Díky svému důkladně rozmanitému obchodnímu modelu a rozsáhlým finančním zdrojům je Amazon snadno jednou z nejlepších dostupných růstových akcií. Její poměr ceny k tržbám se pohybuje na atraktivní úrovni 3, což by mohlo představovat výhodné ocenění, které z Amazonu dělá letos v červnu důvod k nákupu.