Miliardář Ken Griffin se vydává na lov výhodných nabídek. Akcie, které právě koupil

Téměř každý má rád výhodné nabídky. To platí bez ohledu na to, kolik máte peněz. Dokonce i miliardáři se občas vydají na lov výhodných nabídek.

Příklad jsme viděli v prvním čtvrtletí roku 2024. Miliardář Ken Griffin nakoupil několik akcií pro svůj hedgeový fond Citadel – a můžete se vsadit, že očekával dobré zhodnocení svých investic. Zde jsou tři akcie, které Griffin nakoupil v prvním čtvrtletí a které patří mezi největší podíly fondu Citadel.

Zdroj: Bloomberg

Hess Corporation
Společnost Hess (HES) byla na konci prvního čtvrtletí třetím největším podílem Citadely. Toto vysoké umístění bylo způsobeno Griffinovým agresivním nákupem akcií této ropné společnosti. Během prvního čtvrtletí nakoupil více než 8,8 milionu akcií společnosti Hess, čímž zvýšil podíl Citadely téměř 18x.

Griffinovi se pravděpodobně líbilo ocenění společnosti Hess. Akcie se v současné době obchodují za 15,3násobek forwardového zisku. Její násobek forwardových zisků se na podobné úrovni pohyboval po celé první čtvrtletí.

Nakoupit akcie Hess Corporation za $147.54 (-0.30%)

Mám však podezření, že největším důvodem miliardářova nákupu dalších akcií Hess bylo to, že vsadil na to, že připravovaná akvizice společnosti Chevron proběhne. Akcionáři společnosti Hess nedávno transakci schválili. Pokud bude transakce dokončena, Citadel a ostatní akcionáři společnosti Hess získají prémii téměř 17 % k současné ceně akcií.

Amazon
Společnost Amazon (AMZN) byla pro Citadel jedním z nejvýznamnějších podílů již v prvním čtvrtletí. Na konci čtvrtletí to byla pátá největší pozice hedgeového fondu díky tomu, že Griffin nakoupil dalších více než 352 000 akcií.

Zdroj: Getty Images

Na základě mnoha běžně používaných oceňovacích ukazatelů se Amazon nejeví jako příliš výhodná koupě. Například jeho akcie se obchodují za více než 38násobek forwardového zisku a téměř 8,6násobek účetní hodnoty.

Společnost je však notoricky známá tím, že je obtížné ji ocenit pomocí ukazatelů založených na zisku, protože investovala velké prostředky do budoucího růstu. Nyní se však Amazon zaměřuje na zvýšení své ziskovosti. Akcie mají také nižší násobek ceny k zisku, než jaký měly po většinu posledních 10 let.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $184.30 (-0.38%)

Bank of America
Bank of America (BAC) na konci prvního čtvrtletí zaostávala za Amazonem jako šestý největší holding Citadely. Akcie této velké banky se na toto místo posunuly v důsledku toho, že Griffin v prvním čtvrtletí zvýšil podíl svého hedgeového fondu v BofA o téměř 390 %.

Zdroj: Reuters

Po výrazném poklesu v prvních třech čtvrtletích roku 2023 se akcie Bank of America silně zotavily. V letošním roce zatím výrazně překonává index S&P 500 se ziskem přes 17 %.

Akcie jsou však stále atraktivně oceněny. Její forwardový poměr ceny k zisku ve výši necelých 12,3 je výrazně nižší než forwardový násobek zisku indexu S&P 500 ve výši 21,1 a průměrný násobek finančního sektoru indexu S&P 500 ve výši 15,5.

Nakoupit akcie Bank of America Corporation za $39.78 (0.81%)

Jsou tyto akcie stále dobrým výběrem?
Zda Griffin pokračoval v nákupu těchto akcií i ve druhém čtvrtletí, se dozvíme až po předložení regulatorního hlášení 13F společnosti Citadel v srpnu. Myslím si však, že všechny tři akcie jsou stále dobrým výběrem.

Stále existuje šance, že akvizice společnosti Hess společností Chevron může být zmařena. Společnost Chevron je však přesvědčena, že obchod bude uzavřen později v roce 2024. Očekávám, že transakce bude dokončena a umožní investorům, kteří nakoupí akcie společnosti Hess za současnou cenu, příležitost k relativně rychlému zisku.

Líbí se mi vyhlídky na růst společnosti Amazon. Společnost Amazon Web Services (AWS) by měla nesmírně těžit z toho, že organizace vytvářejí generativní aplikace umělé inteligence v cloudu. Reklama se pro Amazon stala novým hlavním motorem růstu. Předpokládám, že zisky společnosti budou i nadále růst.

Jak již bylo zmíněno, velkým plusem je ocenění Bank of America. Společnost považuji za jednoho z nejlepších technologických inovátorů v bankovním sektoru. Celkový výnos akcií BofA by měl zvýšit také forwardový dividendový výnos přesahující 2,4 %.