Superbohatí přesouvají peníze do jednoho města, říká správce majetku 

Rostoucí potenciál ekonomik, jako je Indie a Jižní Korea, podnítil v průběhu letošního roku příliv investorů a významných bankovních institucí, aby svůj optimismus zaměřili na rozvíjející se trhy. Navzdory těmto trendům se jeden z manažerů správy majetku svěřil, že jeho ultrabohatí klienti přesunuli svou pozornost jinam.

Generální ředitel společnosti Wrise Private Middle East, Dhruba Jyoti Sengupta, informoval 31. května CNBC Pro, že významná část majetku, zejména od ultra-majetných osob, směřuje do Dubaje.

Společnost Wrise jako finančně poradenská firma poskytuje služby osobám s velmi vysokým majetkem a majetným osobám v Asii, Evropě a na Blízkém východě. Podle Sengupty jeho firma často dostává dotazy od bohatých investorů, kteří mají zájem o vstup na dubajský trh.

“Dubaj využívá politické nestability, která se odehrává po celém světě,” řekl Sengupta a poukázal na to, jak město využívá přílivu peněz především z ruských a čínských zdrojů. Dále upřesnil: “Nové bohatství, které nyní přichází, pochází z indické komunity začínajících podnikatelů, čínských podniků, evropských hedgeových fondů a rodinných kanceláří a dokonce i konglomerátů z Indonésie.”

Zdroj: Getty Images

Město Dubaj, které je uznáváno jako brána do dalších částí Blízkého východu, Afriky a mnoha dalších regionů, a které se nachází v rámci Spojených arabských emirátů, údajně za posledních deset let zaznamenalo ohromující 78% nárůst počtu milionářů. Podle údajů poradenské společnosti Henley & Partners, která se specializuje na sledování soukromého bohatství a globálních trendů v oblasti migrace investic, žije v Dubaji v současné době přibližně 72 500 milionářů a Dubaj zaujímá 21. místo jako nejbohatší město na světě.

Přestože od počátku roku poklesl o zhruba 1,64 %, vykazuje městský referenční index DFMGI vzestupnou tendenci a za poslední rok vzrostl o více než 10 %.

To, co podle Sengupty udržuje Dubaj v čele destinací pro ultrabohaté, je její příznivá podnikatelská atmosféra, lukrativní investiční příležitosti, bezdaňová regulace a zajištění přístupu na další trhy.

“Nevidíme pohyb bohatství v celku,” upřesnil Sengupta. Jak dále rozvedl, elitní kohorta ultrabohatých jednotlivců spíše obvykle diverzifikuje své investice napříč různými geografickými oblastmi a třídami aktiv a Dubaj využívá jako základnu.

Během této diskuse Sengupta také odhalil typickou strategii alokace portfolia, kterou formulují jednotlivci s přibližně 10 miliony dolarů pro investiční účely:

– 3 miliony dolarů (30 %) směřuje na akumulaci bohatství. Prostředky jsou rozptýleny do tříd aktiv s vysokým výnosem, které zahrnují akcie, nemovitosti, komodity, jako je měď, a alternativní aktiva, přičemž kryptoměny jako Bitcoin a Ether se hlásí k široké preferenci.

– Přibližně 3 miliony dolarů (30 %) je určeno na zachování bohatství, které je obvykle investováno do aktiv s pevným výnosem, jako jsou americké státní dluhopisy, a produktů pasivně spravovaných subjekty, jako jsou hedgeové fondy a soukromé kapitálové společnosti.

– Další 3 miliony dolarů (30 %) jsou ponechány v hotovosti.

– Zbývající 1 milion dolarů (10 %) je běžně investován do osobních podnikatelských záměrů, pokud nějaké existují.

Zdroj: Getty Images

Podle Sengupty investoři často zaznamenávají výnosy pohybující se v rozmezí 23-25 % ve vlastních podnicích – subjektech, v nichž mají odborné znalosti a nad nimiž vykonávají tvůrčí a administrativní kontrolu. “Zaměřujeme se tedy na ně jako na třídu aktiv ve srovnání s vkládáním všech prostředků do rizikových aktiv, která mohou přinášet jednociferné výnosy,” uzavřel Sengupta, který dříve v Citibank vedl oddělení pojištění a investic pro region EMEA.

Tato sofistikovaná strategie správy majetku a rostoucí přitažlivost Dubaje jako investičního útočiště mezi ultrabohatými lidmi poskytuje klíčový náhled do komplexních mechanismů akumulace a distribuce bohatství ve světě finanční elity. Dubaj se díky své výhodné geografické poloze, příznivému daňovému prostředí a moderní infrastruktuře stala centrem globálního investičního zájmu. Ultrabohatí investoři zde nejenže hledají způsoby, jak bezpečně uchovat a zhodnotit své majetky, ale také využívají různé finanční nástroje a služby, které jim umožňují efektivní správu a další růst jejich bohatství. Tímto způsobem Dubaj nejen přitahuje kapitál z celého světa, ale také posiluje své postavení jako klíčového hráče na poli globálních financí, čímž odhaluje důležité aspekty dynamiky bohatství mezi nejbohatšími lidmi planety.