Co se dnes děje kolem kryptoměny Dogecoin?!

Pozorně sledovaný kryptoanalytik se domnívá, že Dogecoin má před sebou světlou budoucnost.

Dogecoin (DOGE) prošel v posledních třech letech divokými výkyvy. Kryptoměna byla spuštěna v roce 2013 jako parodie na Bitcoin (BTC -0,17 %) pojmenovaná podle memu psa plemene Shiba Inu. Na začátku roku 2021 měla hodnotu pouhých 0,01 USD, ale do 8. května téhož roku se vyšplhala na rekordních 0,73 USD.

Tato rally byla poháněna dvěma hlavními větry v zádech. Zaprvé, kombinace rozruchu na sociálních sítích, nízkých úrokových sazeb a stimulačních šeků vyvolala v roce 2021 nákupní šílenství v oblasti kryptoměn, akcií meme a dalších spekulativních investic. Zadruhé, celebrity jako Elon Musk, Mark Cuban a Snoop Dogg naskočily na vlnu a propagovaly Dogecoin svým příznivcům na sociálních sítích.

Dnes má však Dogecoin hodnotu jen asi 0,16 USD. Prudce rostoucí úrokové sazby odradily investory od spekulativních investic, jako jsou kryptoměny, a mnoho menších altcoinů na trhu se zhroutilo, když začala nová kryptozima.

Tváří v tvář těmto výzvám by si mnozí investoři mohli myslet, že je rozumnější zůstat u „blue chip“ kryptoměn, jako je Bitcoin a Ether. Někteří investoři se nicméně domnívají, že by se Dogecoin mohl v blízké budoucnosti ještě odrazit ode dna.

Altcoin Sherpa, což je přezdívka ostře sledovaného kryptoanalytika s téměř 217 000 sledujícími na X, nedávno prohlásil, že nákup Dogecoinu a očekávání jeho růstu o zhruba 150 % na 0,40 USD je jedním z „nejbezpečnějších obchodů“, které mohou investoři právě teď udělat. Podívejme se, zda tento výhled dává smysl – a zda by investoři měli být vůči této volatilní meme minci více býčí.

Zdroj: Crypto24

Jaké jsou býčí argumenty pro Dogecoin?

Býčí případ pro Dogecoin podle Altcoin Sherpa vychází z přesvědčení, že jej drobní investoři budou opět kupovat, že má velkou likviditu a nízký pokles ve srovnání s jinými meme mincemi a že je atraktivnější než mnoho menších altcoinů.

Je také přesvědčen, že stačí jeden tweet Elona Muska, aby to „vybouchlo“. V minulosti několik Muskových tweetů o Dogecoinu – spolu s přijetím plateb Dogecoinem společností Tesla a dočasnou změnou loga Twitteru na Shiba Inu v loňském roce (před jeho rebrandingem na X) – zvýšilo cenu meme mince.

Dogecoin má však stále méně katalyzátorů než jiné kryptoměny

Dogecoin je možná stabilnější než jiné menší altcoiny, ale má také méně dlouhodobých katalyzátorů než Bitcoin a Ether. Nyní je přijímán jako platební metoda v několika podnicích, ale jeho kolísavá cena z něj stále dělá spíše reklamní trik než reálnou platební možnost pro většinu zákazníků.

Zdá se, že ani regulační orgány nejsou z Dogecoinu příliš nadšené. V září loňského roku vyřadilo Ministerstvo finančních služeb státu New York Dogecoin ze svého „zeleného seznamu“ osmi regulovaných kryptoměn – na něm je Bitcoin, Ether a šest stablecoinů od společností PayPal a Gemini. Toto vyloučení naznačuje, že se stále jedná o vysoce spekulativní investici.

Blockchainovou platformu Dogecoinu také nelze nativně používat k vývoji decentralizovaných aplikací. To proto, že byl původně rozvětven z blockchainu Bitcoinu, který vývoj aplikací nepodporuje, a k těžbě svých tokenů používá stejnou energeticky náročnou metodu proof of work (PoW).

Oproti tomu Ethereum, Solana a Cardano používají energeticky úspornější metodu proof of stake (PoS), která byla široce přijata pro vývoj decentralizovaných aplikací a menších tokenů. Stoupenci Dogecoinu následně spustili Dogechain, samostatnou blockchainovou síť pro podporu aplikací založených na Dogecoinu, která však není tak rozšířená jako ostatní decentralizované platformy.

Existují také důkazy, že investoři jednoduše ztrácejí zájem o Muskovy názory na Dogecoin. Letos v dubnu náhodně tweetoval o jeho rostoucí popularitě, ale jeho cena se téměř nepohnula. Tento klesající zájem odporuje názoru Altcoin Sherpa, že „vše, co je potřeba“, aby se Dogecoin zvedl, by byl další býčí tweet od Muska.

Investoři by měli být k budoucnosti Dogecoinu skeptičtí

Dogecoin má možná světlejší budoucnost než mnoho menších altcoinů na trhu, ale nemohu s jistotou říci, že v blízké budoucnosti vzroste o 150 %. Úrokové sazby jsou stále vysoké a nové ETF na bitcoin a nadcházející ETF na ether by mohly odlákat spoustu investorů od menších altcoinů a meme coinů, i když kryptozima končí.

Místo sledování pseudonymních kryptoanalytiků s velkým publikem na sociálních sítích by tedy investoři měli provést vlastní due diligence a pochopit, že Dogecoin může snadno zažít 50% pokles hodnoty, než se na tomto náročném trhu zdvojnásobí nebo ztrojnásobí.

Nakoupit krypto Dogecoin USD za $0.15 (0.15%)

Zdroj: Getty Images