Miliardář David Tepper v prvním čtvrtletí nakoupil tuto čínskou akcii. Je vhodná i pro vás?

David Tepper se nikdy nebránil velkým sázkám. Mnohé z nich se mu bohatě vyplatily a pomohly mu stát se jedním z nejbohatších lidí planety. Tepperovo čisté jmění ve výši 20,6 miliardy dolarů ho zařadilo na 94. místo v žebříčku světových miliardářů časopisu Forbes.

Ani tento manažer hedgeových fondů Appaloosa neusnul na vavřínech. David Tepper právě uzavřel sázku na jednu akcii, která je pravděpodobně jednou za generaci.

Zdroj: CNBC

Býk v čínském obchodě
Dalo by se říci, že Tepper je v těchto dnech býkem v čínském obchodě. V prvním čtvrtletí roku 2024 zvýšil podíl Appaloosy v čínském internetovém obchodě PDD Holdings, který provozuje Pinduoduo a Temu, o téměř 171 %. Miliardářský investor zvýšil podíl svého hedgeového fondu v čínském poskytovateli vyhledávání Baidu o 188 %. Zahájil také novou pozici v čínské společnosti JD.com, která se zabývá elektronickým obchodováním.

Nejvíce však David Tepper investoval do další čínské technologické společnosti Alibaba Group Holding (BABA). V prvním čtvrtletí nakoupil dalších 6,9 milionu akcií Alibaby. Tím zvýšil podíl Appaloosy o téměř 159 % na více než 814 milionů dolarů. Alibaba nyní patří k největším podílům v investičním portfoliu tohoto hedgeového fondu.

David Tepper poprvé nakoupil akcie Alibaby v roce 2014, ale z pozice rychle vystoupil. Do akcií investoval i ve třetím čtvrtletí roku 2015, ale brzy poté opět všechny své akcie prodal. Tento vzorec nákupu akcií Alibaby, které však příliš dlouho nedržel, miliardář zopakoval i v letech 2017 a 2019.

Současná pozice Appaloosa v Alibabě však trvala déle. Hedgeový fond zahájil novou pozici v akciích ve druhém čtvrtletí roku 2022. Od té doby David Tepper akcie čínské technologické společnosti několikrát koupil a prodal. Jeho nedávný nákup však odráží největší částku, kterou kdy do Alibaby investoval během jednoho čtvrtletí.

Zdroj: Getty Images

Proč se Tepperovi Alibaba pravděpodobně líbí
Můžeme jen spekulovat, proč se Tepperovi Alibaba tak líbí. Myslím si však, že existují tři důvody, které obzvláště vynikají.

Prvním je ocenění. Cena akcií společnosti Alibaba se propadla zhruba o 75 % pod svůj vrchol stanovený na konci roku 2020. Akcie se nyní obchodují s násobkem forwardových zisků pod 9,5. To je u technologických akcií téměř neslýchané.

Zadruhé, Tepper zřejmě očekává, že čínská ekonomika se udrží relativně dobře. Kdyby tomu tak nebylo, vážně pochybuji, že by do čínských akcií Appaloosy nalil tolik peněz.

Zatřetí mám podezření, že se Tepperovi líbí vyhlídky Alibaby na růst v příštích několika letech, protože se připojuje k umělé inteligenci (AI). Předseda představenstva Alibaby Joe Tsai a generální ředitel Eddie Wu minulý měsíc napsali akcionářům, že AI je „nejsilnějším prvkem, který změní a urychlí růst našich podniků“. Joe Tsai také v květnu na výročním globálním summitu JPMorgan Chase v Číně řekl: „Jsme jediná společnost [v Číně], která provozuje špičkový cloudový byznys a zároveň je konkurenceschopná v oblasti AI.“

Nakoupit akcie Alibaba Group Holding Limited za $76.27 (-0.14%)

Je čas na nákup akcií Alibaba?
Investuje-li miliardář David Tepper do společnosti Alibaba tak velké prostředky, je čas, aby akcie koupili i ostatní investoři? Možná, ale ne pro každého.

Investoři, kteří se nebojí riskovat, by se pravděpodobně měli společnosti Alibaba prozatím vyhnout. Ekonomické problémy Číny mohou být horší, než se zdá. Ekonom a nositel Nobelovy ceny Paul Krugman se domnívá, že ekonomický model země není udržitelný. Prezident Joe Biden i předpokládaný kandidát na prezidenta za GOP Donald Trump jsou pro zvýšení cel vůči Číně, což by mohlo situaci ještě více zkomplikovat.

Pro agresivní dlouhodobé investory, kteří jsou ochotni akceptovat potenciálně vysokou volatilitu, by však Alibaba mohla být atraktivní. Společnost by mohla mít velké vyhlídky na růst, zejména díky hostování aplikací umělé inteligence na své cloudové platformě. Tepperova sázka, která se uskuteční jednou za generaci, by mohla být sázkou, do které by se mohli chtít zapojit i další investoři.