Investoři společnosti Tesla podporují Muskovu dohodu o výplatě 56 miliard dolarů a přesun do Texasu

Investoři společnosti Tesla Inc. odhlasovali balíček odměn generálního ředitele Elona Muska a přesun sídla společnosti do Texasu, čímž vyjádřili důvěru v jeho vedení navzdory klesajícím prodejům a prudkému poklesu ceny akcií.

Výrobce elektromobilů oznámil výsledky na svém výročním shromáždění ve čtvrtek v Austinu, aniž by zveřejnil rozdělení hlasů. Musk výsledek předpověděl večer předtím v příspěvku na X, kde uvedl, že obě usnesení „prošla velkým rozdílem“.

Hlasování o odměnách má pouze poradní charakter a nezaručuje, že Musk dostane své peníze. Soudce v Delaware v lednu zrušil Muskův plán odměn na rok 2018 a očekává se, že se Tesla odvolá. Pokud toto odvolání neuspěje, přesunutí právního sídla společnosti do Texasu by představenstvu umožnilo oživit balíček odměn v novém státě s potenciálně příznivějšími soudy.

Balíček z roku 2018, který byl schválen 73 % hlasů, umožňoval Muskovi získat až 55,8 miliardy dolarů v akciových opcích, pokud Tesla dosáhne určitých milníků. Podle indexu miliardářů agentury Bloomberg se aktuální hodnota opcí na konci čtvrtečního obchodování blížila 48,4 miliardy dolarů.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Hlasování o Muskově odměně bylo široce vnímáno jako referendum o vedení generálního ředitele a frustraci z řízení společnosti Tesla. Musk dohlíží na šest společností a je náchylný k roztěkanosti a náhlým změnám strategie. Na začátku tohoto roku nařídil největší propouštění v historii Tesly, aby o několik týdnů později některé zaměstnance znovu přijal.

Akcionáři také hlasovali pro znovuzvolení Jamese Murdocha a Kimbala Muska do osmičlenné správní rady společnosti Tesla. Murdoch, syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha, je členem představenstva společnosti Tesla od roku 2017. Kimbal Musk, mladší bratr Elona, je členem představenstva od roku 2004.

Akcie společnosti Tesla vzrostly v rozšířeném obchodování v 17:58 v New Yorku o 0,3 %. Do čtvrteční uzávěrky se akcie v letošním roce propadly o zhruba 27 %, zatímco index S&P 500 vzrostl o 14 %.

V sídle společnosti v Austinu akcionáři Tesly jásali, když Musk v černém tričku s nápisem Cybertruck vstoupil na pódium. Vyskočil do vzduchu, když investoři skandovali jeho jméno, a řekl: „Zatraceně, mám vás rád, lidi“.

V prezentaci Musk naznačil, že společnost pracuje na třech nových modelech, jak to dělal v minulých letech. Poznamenal také, že síť Superchargerů se rozrůstá a že společnost urychluje výrobu vozů Semi. Uvedl, že týdenní produkce vozů Cybertrucks společnosti Tesla dosáhla rekordní hodnoty 1 300 vozů týdně.

„Mnoho lidí říkalo, že Cybertruck je falešný, že nikdy nevyjde. Nyní dodáváme spoustu vozů Cybertrucks,“ řekl Musk.

Na otázku, co bude Musk dělat se svými miliardami, vysvětlil, že balíček odměn je strukturován jako opce a že bude muset pět let vlastnit akcie Tesly. „Nemohu se rozdělit a utéct, ani bych nechtěl,“ řekl.

Zdroj: Bloomberg

Hlasovací kampaň

Někteří investoři se obávali, že Musk ze společnosti odejde, pokud nebude odměna obnovena. Musk pohrozil, že bude vyvíjet produkty mimo Teslu, pokud v automobilce nedosáhne alespoň 25% podílu. Nyní vlastní asi 13 % akcií a uplatněním opcí v rámci dohody o kompenzaci by se jeho podíl zvýšil na zhruba 21 %.

Automobilka vytáhla všechny trumfy ve snaze přesvědčit akcionáře, aby podpořili Muskův platový balíček i přesun do Texasu. Společnost zřídila speciální webovou stránku „Vote Tesla“ (Volte Teslu) a spustila reklamu na X, Muskově platformě sociálních médií. V posledních dnech se na X připojili také investoři, inženýři a současní i bývalí manažeři společnosti Tesla, aby vyjádřili Muskovi a jeho vedení podporu.

Někteří významní investoři včetně norského státního investičního fondu a kalifornského penzijního systému státních zaměstnanců uvedli, že plánovali hlasovat proti.

Když soudkyně kancléřského soudu v Delaware Kathaleen St. Jude McCormicková v lednu zrušila platnost balíčku odměn, poukázala na střet zájmů členů správní rady a na to, že společnost řádně nezveřejnila podmínky plánu.

Nové hlasování akcionářů může posílit šance společnosti Tesla při nadcházejícím odvolání.

Tesla Inc. (TSLA)

Nakoupit akcie Tesla, Inc. za $182.47 (2.92%)

McCormicková si 8. července vyslechne argumenty týkající se sporných odměn právníků v tomto případu. Jakmile McCormicková o poplatcích rozhodne, vydá konečné rozhodnutí. Musk má poté 30 dní na to, aby se proti němu odvolal k Nejvyššímu soudu státu Delaware.

Pozdě ve čtvrtek Tesla vydala tiskovou zprávu, v níž potvrdila, že společnost je nyní registrována v Texasu. Osvědčení o přeměně bylo k vidění na webových stránkách texaského státního tajemníka.

Podle Charlese Elsona, penzionovaného profesora Delawarské univerzity a odborníka na řízení společností, však Tesla nemohla jen tak schválit stejný plán odměn pro Muska jako v roce 2018, protože texaské soudy jsou ze zákona povinny respektovat rozhodnutí delawarského soudu.

Správní rada by musela plán podstatně změnit a akcionáři by pak museli o Muskově odměně hlasovat znovu, uvedl Elson. Pokud by jej pak chtěl investor napadnout, musel by podat žalobu v Texasu, kde se obchodní soudy teprve rozbíhají.