Larry Ellison je bohatší o 19 miliard dolarů poté, co akcie Oracle vzrostly 

Předseda představenstva společnosti Oracle Corporation, Larry Ellison, zaznamenal výrazné zlepšení své finanční situace poté, co softwarová společnost, kterou založil v roce 1977, předpověděla výrazný růst příjmů za fiskální rok. Tato optimistická předpověď, podpořená silným výkonem cloudových služeb a inovacemi v oblasti databázových technologií, vedla k výraznému nárůstu hodnoty akcií společnosti Oracle. V důsledku toho vzrostla hodnota Ellisonova podílu ve firmě, což mu přineslo téměř 19 miliard dolarů. Tento finanční skok výrazně posílil jeho postavení mezi nejbohatšími lidmi na světě a ukázal důvěru investorů v budoucí růst a inovace společnosti Oracle. Ellisonova dlouhodobá vize a strategické vedení nadále přinášejí významné výnosy, což zdůrazňuje jeho klíčovou roli v úspěchu společnosti.

Ellison založil společnost Oracle Corporation v roce 1977. Od té doby si ve společnosti udržuje značný podíl, v současnosti vlastní přibližně 1,15 miliardy akcií. To představuje přibližně 42 % akcií společnosti Oracle v oběhu. Po prudkém nárůstu ceny akcií společnosti Oracle Ellisonovo čisté jmění prudce vzrostlo a nyní se jeho hodnota odhaduje na 170 miliard dolarů. Podle časopisu Forbes se díky tomuto finančnímu skoku umístil na pátém místě nejbohatších lidí na světě, přičemž mírně zaostává za generálním ředitelem společnosti Meta Platforms Markem Zuckerbergem.

Zdroj: Bloomberg

Přestože Larry Ellison již více než deset let nezastává pozici generálního ředitele – v roce 2014 přešel do role technologického ředitele – zůstává významnou postavou společnosti. Larry Ellison se běžně účastní čtvrtletních hovorů o výsledcích hospodaření a svůj přetrvávající vliv demonstroval i na úterním hovoru po zveřejnění výsledků hospodaření společnosti Oracle za čtvrté fiskální čtvrtletí.

Během hovoru k výsledkům se Larry Ellison pozoruhodně zmínil o současném podniku společnosti Oracle – výstavbě datových center určených k uspokojení rostoucí poptávky po generativní umělé inteligenci.

“Stavíme doslova nejmenší, nejpřenosnější a cenově nejdostupnější cloudová datová centra až po 200megawattová datová centra, ideální pro trénování velmi rozsáhlých jazykových modelů a jejich udržování v aktuálním stavu,” komentoval tuto iniciativu Larry Ellison.

Akcie softwarového giganta zažily ve středu pozoruhodný nárůst, když se vyšplhaly o 13 % a dosáhly nového rekordu 140,38 USD. To znamenalo nejlepší den společnosti od 10. prosince 2021. Následně různí analytici z firem, jako jsou Bank of America, Barclays, Bernstein, JPMorgan a UBS, zvýšili 12měsíční cílové ceny společnosti Oracle.

Přestože nedávný čtvrtletní zisk a tržby společnosti Oracle Corporation mírně zaostaly za očekáváním Wall Street, společnost vydala optimistickou prognózu. Oracle předpokládá v nadcházejícím fiskálním roce dvouciferný růst tržeb, což je zvýšení oproti 6% růstu zaznamenanému v roce, který skončil 31. května.

Oracle Corporation (ORCL)

Nakoupit akcie Oracle Corporation za $138.13 (-1.23%)

Spolu s touto předpovědí společnost Oracle odhalila plány na zpřístupnění své databáze ve veřejném cloudu společnosti Google. Dále bylo oznámeno, že OpenAI bude mít možnost využívat cloudové nástroje umělé inteligence společnosti Microsoft na cloudové infrastruktuře Oracle.

Při pohledu do budoucna se zdá pravděpodobné, že Ellisonův podíl ve společnosti Oracle bude i nadále růst. V letech 2014 a 2017, kdy byly ceny akcií společnosti výrazně nižší, mu byly uděleny opce na akcie. Platnost těchto opcí vyprší koncem tohoto roku a v roce následujícím.

Kromě své role ve společnosti Oracle je Larry Ellison známý svými opulentními výdajovými zvyklostmi. Deník Wall Street Journal v roce 2022 uvedl, že vlastní nemovitosti v Kalifornii, na Floridě a na havajském ostrově Lanai. Jeho finanční angažovanost zasahuje i do politické sféry, neboť dary na politické kampaně věnoval řadu desetiletí.

Ellisonovy osobní zájmy jsou velmi rozmanité. Financoval jachtařskou ligu a vlastní tenisový areál Indian Wells Tennis Garden v Kalifornii. Je také blízkým spolupracovníkem dalšího miliardáře Elona Muska a po určitou dobu dokonce působil v představenstvu společnosti Tesla.

Zprávy naznačují, že Ellison byl připraven finančně pomoci navrhované fúzi Skydance Media se společností Paramount Global. Předsedovy vazby na Skydance Media jsou hluboké, neboť jeho syn David Ellison je zakladatelem a generálním ředitelem této firmy.