Měli byste si po novinkách ohledně AI nakoupit akcie Apple?

Technologický gigant stále inovuje. A stává se znovu tou největší společností na světě.

Analytici z technologického sektoru mají Světovou vývojářskou konferenci (WWDC) společnosti Apple (AAPL) každoročně zakroužkovanou ve svém kalendáři. Je to proto, že technologický gigant často využívá této akce k oznámení důležitých novinek, které budou mít význam pro jeho finanční a akciové výsledky. Tak tomu bylo rozhodně i letos. V pondělí, první den konference WWDC, vedení společnosti konečně zveřejnilo své dlouho očekávané plány týkající se umělé inteligence (AI).

Akcie v úterý díky této zprávě poskočily. Je však to, co společnost odhalila, dostatečným důvodem k nákupu akcií Apple?

Stručný pohled na plány společnosti Apple v oblasti umělé inteligence

Společnost Apple nazvala přepracování svých zařízení s umělou inteligencí „Apple Intelligence“. Do příští iterace svého mobilního operačního systému iOS 18 integruje schopnosti umělé inteligence, což je změna, která ovlivní mnoho funkcí jeho již tak výkonných zařízení. Je třeba zdůraznit, že tyto funkce AI budou k dispozici pouze v nejnovějších verzích iPhonu (15 Pro a 15 Pro Max) a v některých iPadech a počítačích Mac s potřebnými schopnostmi. Co přesně ale tyto funkce představují? Je jich příliš mnoho na to, abychom o nich zde mohli podrobně hovořit, a tak se zmíníme jen o některých.

Jedna z pozoruhodných aktualizací umožní uživatelům bezplatný přístup k ChatGPT bez nutnosti vytvoření účtu prostřednictvím známé digitální asistentky společnosti Apple, Siri. Jinde zase její asistent pro psaní poháněný umělou inteligencí pomůže lidem vypilovat jejich psaní. Další nástroje AI se budou podílet na vytváření a úpravách obrázků, vyhledávání konkrétních momentů ve videích, čtení souhrnů e-mailových zpráv bez jejich otevření, poskytování souhrnů videohovorů a mnoho a mnoho dalšího.

Tyto nástroje zcela změní způsob, jakým lidé používají zařízení Apple, doufejme, že k lepšímu. Co však znamenají pro investory?

Zdroj: Getty Images

Zaměřte se na širší souvislosti

Všechny tyto šikovné nástroje umělé inteligence budou integrovány do operačních systémů společnosti Apple, takže budou pro jejich uživatele zdarma. Jak přesně to pomůže společnosti Apple, zejména když jen málo z nich – pravděpodobně žádný z nich – jsou nástroje originální nebo jedinečné pro Apple?

Jako jeden z příkladů uveďme, že jeho nový asistent pro psaní zní velmi podobně jako asistent vytvořený společností Grammarly. Ale na rozdíl od Grammarly má Apple 2 miliardy aktivně používaných zařízení po celém světě. Věrní zákazníci technologického giganta – alespoň ti, kteří mají správná zařízení – budou mít k těmto nástrojům přístup automaticky. To sníží atraktivitu konkurenčních platforem, které provádějí podobné úkoly – zejména těch, za jejichž používání musí lidé platit.

Jinými slovy, přepracování umělé inteligence společnosti Apple pomáhá posílit její ekosystém, čímž se stává atraktivnějším pro ty, kteří v něm již jsou, i pro ty, kteří se na něj dívají zvenčí. Může také motivovat stávající zákazníky společnosti Apple k upgradu, protože k těmto nástrojům budou mít přístup pouze ti, kteří mají dostatečně nová zařízení. Mnoho lidí nebude vidět potřebu utrácet za nový iPhone, aby získali možnost využívat některé funkce umělé inteligence, ale někteří téměř jistě ano. Bude zajímavé sledovat, zda prodej nejnovějších iPhonů Apple zažije v souvislosti s AI boom.

V širším měřítku však Apple díky své obrovské zákaznické základně získává silnou konkurenční výhodu a cokoli, co tento ekosystém posílí a posílí, je pro jeho dlouhodobé vyhlídky dobré. Apple ví, že jeho budoucnost spočívá v segmentu služeb, jehož úspěch do značné míry závisí na instalované základně zařízení. Jednotka služeb již delší dobu obecně roste rychleji než zbytek podniku a v posledním vykázaném čtvrtletí tomu nebylo jinak.

Během druhého čtvrtletí fiskálního roku 2024, které skončilo 30. března, klesly tržby společnosti Apple meziročně o 4 % na 90,8 miliardy USD. Příjmy ze služeb však vzrostly o zhruba 14 % na 23,9 miliardy dolarů – což je pro společnost rekordní hodnota.

Tento rychle rostoucí segment s vysokou marží bude mít nakonec obrovský dopad na zisky společnosti Apple. Příchod Apple Intelligence pomáhá společnosti přiblížit se této možnosti. To je vynikající důvod k nákupu této technologické akcie.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Zdroj: BurzovníSvět.cz