Bitcoin klesá pod 66 000 dolarů, kryptoměnám chybí katalyzátory

Kryptoměny začátkem tohoto týdne čelily smíšenému scénáři, když Bitcoin během uplynulých 24 hodin klesl o 0,4 % na 65 981 USD pod tlakem tlumených vyhlídek na snížení úrokových sazeb v letošním roce. Na druhou stranu Ethereum, druhá největší kryptoměna na světě podle tržní kapitalizace, vykazovalo odolnost, ačkoli se propadlo o 0,2 % na 3 561 USD, zůstalo silnější s čistým ziskem 15 % za poslední měsíc.

Bitcoin, který se v polovině března zotavil ze svého rekordního maxima téměř 74 000 USD, se stále pohybuje v nejistých terénech. Březnové maximum digitální měny bylo do značné míry přičítáno zvýšenému zájmu pramenícímu ze spuštění nových spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF), což vyvolalo vlnu optimismu a masivní příliv investic. Nicméně euforie kolem těchto ETF rychle ustoupila, když se trh začal potýkat s realitou regulačních nejistot, volatilních tržních podmínek a širší ekonomické nejistoty. Tento pokles důvěry vedl k drastickému poklesu cen bitcoinu, což odhalilo jeho zranitelnost vůči tržním výkyvům a investorům připomnělo inherentní rizika spojená s kryptoměnovým trhem. Navzdory těmto výzvám zůstává bitcoin významným hráčem na globální finanční scéně, i když jeho budoucí směřování je stále předmětem spekulací a pečlivého sledování ze strany investorů a analytiků.

Zdroj: Shutterstock

Podobně jako jiná volatilní aktiva se celý kryptosvět potýkal s překážkami, které představovaly vysoké výnosy dluhopisů, protože trh stále více zaujímá pesimistický pohled na potenciální snižování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Investoři, kteří kdysi viděli v kryptoměnách útočiště před tradičními finančními trhy, nyní čelí realitě, kde rostoucí výnosy dluhopisů nabízejí atraktivnější a bezpečnější alternativu. Tato změna dynamiky vede k odlivu kapitálu z rizikovějších aktiv, jako jsou kryptoměny, směrem k konzervativnějším investičním možnostem.

Javier Molina, analytik trhů společnosti eToro, popsal současnou obtížnou situaci a poznamenal: “Stále se nacházíme v širokém kanálu cenové konsolidace vymezeném 60 000 až 72 000 USD a čekáme na nové katalyzátory, které ceny z tohoto pásma vyvedou.” Jeho komentáře odrážejí očekávání trhu na robustní vnější faktory, které by mohly narušit současnou volatilitu a vnést na trh s kryptoměnami opět dynamiku.

Ether stál v uplynulém měsíci relativně vzdorovitě s pozoruhodným růstovým trendem, a to navzdory náročným tržním podmínkám. Komise pro cenné papíry (SEC) nedávno schválila zásadní změny pravidel, čímž dala zelenou obchodování spotových fondů obchodovaných na burze Ether. Podle předsedy americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Garyho Genslera se konečné schválení ETF plánuje na letošní léto. Jeho tvrzení zaznělo během nedávného rozpočtového slyšení se senátory a propůjčilo éterovému prostředí optimistický nádech, zejména vzhledem k tomu, že poptávka po kryptoměnách celosvětově nadále roste.

Mezitím menší kryptoměny, populárně známé jako altcoiny, většinou čelily tvrdému konci stupnice, přičemž Solana získala 2,2 % a Cardano ustoupilo o 0,9 %. Dogecoin, trendový kryptoměnový počin podporovaný významnými veterány v oboru, jako je Elon Musk, se propadl o 1,4 %.

Zdroj: Getty Images

Výkyvy a poklesy sice charakterizují dynamickou povahu kryptotrhu, ale probíhající posuny jsou vnímány jako opatrná reakce na rostoucí výnosy dluhopisů, které utlumily očekávání snížení úrokových sazeb. Vzhledem k tomu, že tato změna nadále proniká skrz, trh dychtivě očekává vznik nových cenových katalyzátorů, které by mohly potenciálně posunout ceny bitcoinu nad současné rozmezí 60 000 až 72 000 dolarů, což by pohánělo další boom v kryptoměnovém sektoru.

Díky nedávnému schválení ze strany Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), pokud jde o burzovně obchodované fondy Ether, se Ethereum stalo majákem naděje uprostřed turbulentních tržních podmínek. Zda se tento krok projeví v silné výkonnosti, se teprve uvidí, ale nepochybně posiluje potenciál pro široké přijetí a akceptaci kryptoměn jako legitimních finančních aktiv.

Kryptotrh prozatím pokračuje ve svém nervózním tanci spolu s celosvětovými finančními trendy a odráží symbiotický vztah tradičních a digitálních financí. Vzhledem k tomu, že svět nadále zkoumá a přijímá kryptoměny, jsou tyto vzestupy a pády považovány za odrazové můstky, které přinášejí cenné poznatky pro posílení finančních technologií a zajištění bezpečnějších, lepších a efektivnějších transakcí v digitálním prostředí.