Hyperrůstové technologické akcie, které byste neměli přehlédnout

Trh s technologiemi se rychle rozvíjí. Technologický sektor Nasdaq-100 vzrostl za posledních 12 měsíců o 32 % a překonal tak růst indexu S&P 500, který v tomto období dosáhl 24 %. Tento růst připomíná staré přísloví: „Nejlepší čas na zasazení stromu byl před 20 lety, ale druhý nejlepší čas je nyní.“ V současné době je tento růst nejrychlejší. Stejný názor platí i pro akciový trh, zejména pro akcie technologických firem.

Technologický průmysl má pověst odvětví, které dlouhodobě přináší výrazné zisky a těží ze své inovativní povahy a stálé poptávky po modernizovaných produktech a softwaru. Nedávný pokrok na trzích, jako je umělá inteligence (AI), samořídící automobily a virtuální/rozšířená (VR/AR) realita, mezitím naznačuje, že technologický trh zdaleka nedosáhl svého stropu. V důsledku toho není lepší čas na investice do technologií.

Zde jsou dvě hyperrůstové technologické akcie, které je vhodné koupit v roce 2024.

Nvidia Corp
Akcie společnosti Nvidia (NVDA) dosáhly za poslední rok rekordních výšek a vedle prudce rostoucích zisků vzrostly o 207 %. Díky hvězdnému růstu se společnost stala prvním výrobcem čipů, který dosáhl tržní kapitalizace nad 3 biliony dolarů, a stala se tak letos třetí nejhodnotnější společností na světě, hned po Microsoftu a Applu.

Zdroj: Getty Images

Úspěch společnosti Nvidia pramení z jejího dominantního postavení v oblasti grafických procesorů (GPU), čipů klíčových pro provádění úloh umělé inteligence a provoz platforem umělé inteligence. Zatímco konkurenti, jako jsou Intel a Advanced Micro Devices, v posledních letech upřednostňovali centrální procesorové jednotky (CPU), zaměření na GPU společnosti Nvidia zajistilo náskok v oblasti AI a dokonale ji předurčilo k tomu, aby se stala hlavním dodavatelem čipů pro vývojáře AI po celém světě.

V posledním čtvrtletí, tedy v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025, vzrostly tržby společnosti Nvidia meziročně o 262 %, zatímco provozní zisk se zvýšil téměř o 700 %. Společnost zaznamenala impozantní růst v segmentu datových center, který vykázal nárůst tržeb o 427 %, což ilustruje zdravý nárůst prodeje grafických procesorů pro umělou inteligenci.

Její rozmanitý obchodní model je však nejlepším důvodem, proč investovat do této hyperrůstové technologické akcie. Kromě čipů pro umělou inteligenci má Nvidia pozice ve spotřebitelských počítačích, videohrách, samořídících automobilech a dalších odvětvích.

V 1. čtvrtletí 2025 vzrostly tržby společnosti v automobilovém segmentu sekvenčně o 17 % a meziročně o 11 %. Finanční ředitelka společnosti Nvidia Colette Kressová vyjádřila obrovský potenciál v automobilovém průmyslu, protože pokrok v samořídících automobilech zvyšuje poptávku po čipech. Na nedávném hovoru k výsledkům hospodaření Kressová uvedla, že očekává, že automobilový průmysl bude v roce 2024 „největší podnikovou vertikálou“ v rámci segmentu datových center.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $131.10 (-0.59%)

Společnost Nvidia dosáhla v letošním roce působivého růstu, ale s rozvojem technologického trhu by mohla investorům nabídnout ještě mnohem více a společnost by mohla být i nadále předním výrobcem čipů. A s poměrem cena/výnosy k růstu menším než 1 je tato hyperrůstová technologická akcie příliš dobrá na to, abyste ji letos ignorovali.

Apple Inc.
Akcie společnosti Apple (AAPL) za posledních pět let vzrostly o 341 %, zatímco roční tržby a provozní výnosy se zvýšily o 47 % a 79 %. Společnost je často chválena jako jedna z nejlepších dlouhodobě rostoucích akcií, do kterých lze investovat.

Zdroj: Reuters

V posledních 12 měsících se však akcie společnosti Apple propadly. Společnost má pověst společnosti, která trvale překonává index S&P 500. Zatímco však proslulý index od loňského června vzrostl o 24 %, cena akcií společnosti Apple se zvýšila o 16 %. Investoři se po opakovaných poklesech prodeje produktů společnosti Apple unavili.

Nástup umělé inteligence mezitím poukázal na rozdílnost technologií umělé inteligence společnosti Apple ve srovnání s některými jejími konkurenty. Gigant iPhone dnes v oblasti AI nevede. Nedávný vývoj a jeho celosvětová vývojářská konference (WWDC), která se uskuteční 10. června, však Wall Street opět přiměly k optimismu.

Akcie společnosti Apple po konferenci, na které společnost debutovala s novými službami AI, které by mohly v příštích měsících zvýšit prodej produktů, vyskočily o 10 %. Na konferenci WWDC technologický gigant představil Apple Intelligence, novou platformu umělé inteligence, která přinese generativní aktualizace napříč jeho produktovou řadou. 15 modelů iPhone Pro, počítače Apple Silicon Mac a iPady vybavené čipy M1 až M4 poskytnou uživatelům přístup k Apple Intelligence, včetně funkcí, jako je generování obrázků a jazyků, editační nástroje, aktualizovaná Siri a mnoho dalšího.

Apple Intelligence by mohla motivovat miliony spotřebitelů k přechodu na novější zařízení společnosti, což by jí poskytlo impuls, který její produktový byznys potřebuje k překonání nedávných problémů.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Akcie společnosti Apple se obchodují s prémií, přičemž jejich forwardový poměr ceny k zisku je 32. Jak však ukazuje tabulka, tato hodnota je nižší než stejný ukazatel u rivalů v oblasti umělé inteligence, společností Microsoft a Amazon, což naznačuje, že akcie společnosti Apple mají lepší hodnotu než obě společnosti.

Apple také výrazně překonává obě společnosti v ukazateli volného peněžního toku, což by mohlo znamenat, že je lépe připraven dohnat své konkurenty v oblasti umělé inteligence a dále investovat do svého podnikání. Kromě solidní růstové historie mi Apple připadá v roce 2024 a v dalších letech jako vyloženě výhodná koupě.