Měny konsolidují, dolar se stabilizuje, euro se drží poblíž měsíčního minima

Dolar byl v pondělí pevný, zatímco euro se pohybovalo poblíž více než měsíčního minima v souvislosti s politickými nepokoji v Evropě, zatímco investoři očekávali nové informace o síle americké ekonomiky.

Investoři se zamýšleli nad rizikem rozpočtové krize v srdci eurozóny, protože krajně pravicové a levicové strany získávají před překvapivými parlamentními volbami ve Francii na síle a tlačí na centristickou vládu prezidenta Emmanuela Macrona.

I poté, co francouzské finanční trhy koncem minulého týdne zažily brutální výprodej, nemají tvůrci politiky Evropské centrální banky v plánu diskutovat o mimořádných nákupech francouzských dluhopisů, uvedlo pět zdrojů agentury Reuters.

Euro se snížilo o 0,04 % na 1,07025 USD poté, co v pátek kleslo na nejnižší hodnotu od 1. května na 1,06678 USD. Měna také minulý týden zaznamenala největší týdenní pokles od dubna na úrovni 0,88 %.

Ačkoli politické nepokoje jsou pro euro medvědí záležitostí, „vzhledem k tomu, že euro tvoří přibližně 57 % váhy dolarového indexu, pokles eura nepřímo prospěl dolaru,“ uvedl Matt Simpson, hlavní analytik trhu ve společnosti City Index.

Dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši srovnatelných měn, zůstal beze změny na úrovni 105,54 poté, co se v pátek dotkl svého maxima od 2. května na úrovni 105,80 bodu.

Prezident Federálního rezervního systému v Minneapolisu Neel Kashkari v neděli uvedl, že je „rozumnou předpovědí“, že americká centrální banka letos jednou sníží úrokové sazby a počká si na to až do prosince.

Fed minulý týden zveřejnil aktualizované prognózy, které ukázaly, že mediánová prognóza všech 19 amerických centrálních bankéřů počítá v letošním roce s jedním snížením úrokových sazeb.

Tento týden je na hlavní ekonomické údaje z USA, které by pomohly objasnit výhled Fedu, chudý, i když úterní maloobchodní tržby v USA a páteční bleskové indexy PMI mohou napovědět o spotřebě a síle ekonomiky.

„Údaje by pravděpodobně musely výrazně zaostávat za odhady, aby znovu oživily sázky na další snížení sazeb Fedu, přičemž zasedání FOMC je stále v čerstvé paměti investorů,“ uvedl Simpson ze City Index.

Libra se držela na stabilní úrovni 1,2681 USD. Inflační tlaky v Británii se stále zdají být příliš horké na to, aby Bank of England snížila sazby na svém zasedání 20. června, přičemž většina ekonomů oslovených agenturou Reuters předpokládá, že k prvnímu snížení sazeb dojde až 1. srpna.

Jinde se kurz jüanu pohyboval na úrovni 7,2557 za dolar poté, co domácí údaje ukázaly smíšený ekonomický obraz v Číně.

Zdroj: BurzovníSvět.cz

Offshore kurz čínského jüanu se držel kolem 7,2694.

Ceny nových domů v květnu klesaly nejrychlejším tempem za více než 9 a půl roku, protože sektor nemovitostí se snaží najít dno, zatímco květnová průmyslová výroba dopadla pod odhady.

Maloobchodní tržby byly lepší, než se očekávalo.

Čínská centrální banka v pondělí podle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu beze změny, protože slabý jüan nadále brání uvolňování politiky.

Japonský jen zůstal vůči dolaru přikován poblíž 34letého minima poté, co Bank of Japan v pátek přesunula snížení objemu nákupů dluhopisů a podrobnosti o svém plánu omezování na červencové zasedání.

Guvernér Kazuo Ueda uvedl, že nevylučuje zvýšení úrokových sazeb v červenci, protože slabý kurz jenu zvyšuje dovozní náklady, i když to nemusí být tak jestřábí prohlášení, jak to někteří považovali, uvedl Hiroyuki Machida, ředitel prodeje japonských deviz a komodit ve společnosti Australia & New Zealand Banking Group (OTC:ANZGY).

„Měl jsem pocit, že zvyšování sazeb a zužování jsou dvě oddělené věci“, o kterých se BOJ rozhodne na základě různých kritérií, řekl.

Kurz jenu se ustálil na 157,45 poté, co po pátečním rozhodnutí klesl na 158,26, což je nejnižší hodnota od 29. dubna.

Pokles jenu na 160,245 za dolar na konci dubna vyvolal několik kol oficiálních japonských intervencí v celkové hodnotě 9,79 bilionu jenů.

V kryptoměnách bitcoin naposledy vzrostl o 1,1 % na 66 454,38 dolaru.

Zdroj: Canva