Steve Jobs vybudoval Apple na základě jednoduché rady svého otce. A nebyl sám

Někteří otcové učí své děti střílet za tři body nebo dělat hamburgery. Táta spoluzakladatele společnosti Apple Steva Jobse Paul ho naučil, jak postavit plot kolem jejich domu v kalifornském Mountain View.

Tento proces ho naučil, jak se orientovat na detaily, což je způsob myšlení, který prosadil ve společnosti Apple, řekl v roce 2011 Jobsův životopisec Walter Isaacson v pořadu 60 minut televize CBS.

Paul synovi řekl: „Zadní část plotu, kterou nikdo neuvidí, musí vypadat stejně dobře jako přední část plotu,“ vyprávěl Isaacson. „I když to nikdo neuvidí, vy to budete vědět, a to ukáže, že jste se věnovali tomu, abyste udělali něco dokonalého.“

Jak Jobs řekl Isaacsonovi, „miloval dělat věci správně“.

Ve společnosti Apple Jobs dbal na to, aby každý detail byl v té nejvyšší kvalitě, napsal Isaacson v životopisu „Steve Jobs“. Trval na tom, aby vnitřek mikročipů vypadal krásně a aby každý šroubek „měl drahé pokovení“.

Jobs říkal, že udržování tohoto standardu krásy mu pomáhá „v noci dobře spát“, jak řekl v roce 1985 časopisu Playboy.

„Když jste truhlář a děláte krásnou komodu, nepoužijete na zadní stranu kus překližky, i když je obrácená ke zdi,“ řekl a opakoval tak svého otce.

Jobs není jedinou osobou, jejíž život a kariéru formoval otec. Zde je dalších pět lidí, kteří uspěli díky tomu, že se řídili radami svých otců:

Mark Cuban: Váš čas je velmi cenný
Po většinu dětství Marka Cubana pracoval jeho otec Norton 60 hodin týdně ve firmě, která čalounila auta u Pittsburghu, řekl Cuban v únoru televizi CNBC Make It. Někdy s ním Cuban chodil do práce a pomáhal mu zametat podlahy.

Zdroj: Getty Images

Lekce byla implicitní: Cuban řekl, že to je to, co musíte dělat, když pracujete pro někoho jiného.

„Tento čas jsem nestrávil tím, že bych se učil o tom, co můj otec dělal, ale tím, že jsem se naučil, že jeho práce nemá budoucnost,“ řekl Cuban. „Jeho čas nikdy nebyl jeho vlastní… chtěl, abych si vytvořil vlastní cestu.“

Tato zkušenost v Cubanovi vzbudila touhu stát se podnikatelem, aby si mohl tvořit a žít podle vlastního plánu, jak uvedl v kurzu MasterClass na začátku tohoto roku.

Dwayne „The Rock“ Johnson: Ať už děláte cokoli, věnujte tomu co nejvíce úsilí.
Ať už Dwayne „The Rock“ Johnson zápasil, hrál nebo hrál univerzitní fotbal, měl na paměti jednu radu od svého otce. „Vynaložte veškeré úsilí, abyste podali co nejlepší výkon,“ napsal Johnson v roce 2017 na Instagramu.

„Když jsem byl ještě pankáč, bral mě táta o víkendech do posilovny a mlátil se mnou v posilovně a na zápasnických žíněnkách,“ napsal Johnson. „Říkal: ‚Nevstával jsi brzy, abys sem přišel a odevzdal poloviční úsilí. Nech to všechno v tělocvičně.“

Sara Blakelyová: Neúspěch by se měl podporovat
Když vyrůstala, otec miliardářky a zakladatelky značky Spanx Sary Blakelyové jí často u večeře pokládal otázku, jak uvedla v roce 2013 v pořadu „Squawk Box“ televize CNBC: „Co se ti tento týden nepovedlo?“ ptal se jí.

„Když jsem vyrůstala, táta mě a mého bratra povzbuzoval, abychom selhali,“ řekla Blakelyová. „Dával mi dar, že neúspěch je, když se nesnažíte navzdory výsledku. To mi opravdu umožnilo být mnohem svobodnější ve zkoušení věcí a rozšiřování vlastních životních zkušeností.“

Zdroj: Getty Images

Tato rada pomohla Blakelyové překonat vzestupy a pády na začátku její kariéry. Chtěla se stát právničkou, ale „v podstatě dvakrát propadla u LSAT,“ řekla. Vyzkoušela si roli Goofyho v Disney Worldu, ale ukázalo se, že je na ni příliš malá, a místo toho jí nabídli roli veverky, dodala.

Místo toho začala Blakelyová podomně prodávat faxy – a nakonec začala vyrábět prototyp vlastního oblečení, řekla.

Marc Randolph: 9 pravidel pro úspěch
Po ukončení vysoké školy dostal spoluzakladatel společnosti Netflix Marc Randolph od svého otce „ručně psaný seznam instrukcí“, napsal v roce 2019 v příspěvku na LinkedIn.

Udělejte alespoň o 10 % více, než se po vás chce.
Nikdy, nikdy nikomu nepředkládejte jako fakt názory na věci, které neznáte. Chce to velkou pečlivost a disciplínu.
Buďte vždy zdvořilí a ohleduplní – když jste nahoře i dole.
Nenadávejte, nestěžujte si – držte se konstruktivní, seriózní kritiky.
Nebojte se dělat rozhodnutí, když máte k dispozici fakta, na jejichž základě je můžete učinit.
Pokud je to možné, uvádějte kvantifikované údaje
Buďte otevření, ale skeptičtí.
Buďte pohotoví.

Randolph si originální výtisk pověsil vedle zrcadla v koupelně a rady předal svým dětem, napsal.

Na samostatném blogu napsal, že přidal ještě jedno pravidlo: „Pokud se budete učit u těch nejchytřejších lidí, kteří vás budou brát vážně, budete se učit každým krokem.“

Tony Hawk: Šetřete a investujte své peníze moudře
Jako dospívající profesionální skateboardista Tony Hawk převyšoval své středoškolské učitele. Z jeho příjmů, které se skládaly z peněžních odměn a sponzorských darů, se financovaly lehkovážné nákupy.

Zdroj: Getty Images

„Chodil jsem do Sharper Image, kde jsem se zbláznil a koupil si třeba novou malou kameru nebo solárko,“ řekl v roce 2018 v rozhovoru pro Make It.

Byl to Hawkův otec Frank, kdo tehdy sedmnáctiletého mladíka přesvědčil, aby si za část peněz koupil dům, dodal.

„Táta byl ten, kdo mě povzbudil, abych si peníze ukládal, pokud jde o investici do domu,“ řekl Hawk. „To byla jedna z nejchytřejších věcí, které jsem kdy udělal, protože jsem si díky tomu definitivně ukládal peníze a nakonec je nechal růst.“