Cena bitcoinu se po výprodeji ustálila. Kryptoměna čelí tlaku uprostřed odlivu ETF

Bitcoin a další významné kryptoměny se odrazily ode dna a na začátku středy zažily prudký růst, když začaly vyrovnávat některé ztráty vzniklé v důsledku úterních silných výprodejů. Tento vývoj navazuje na nedávné výkyvy na trhu, kdy Bitcoin, největší kryptoměna, dosáhl v polovině března historického maxima poblíž 74 000 USD. Tento nárůst byl podpořen rostoucím zájmem o nové spotové burzovně obchodované fondy (ETF), které slibovaly vyšší přístupnost a likviditu pro institucionální i drobné investory. Nicméně od dosažení tohoto vrcholu cena Bitcoinu postupně klesala, což vyvolalo obavy z udržitelnosti jeho hodnoty a stability celého trhu s kryptoměnami. Prudký růst zaznamenaný na začátku středy tedy představuje důležitý obrat a může naznačovat obnovenou důvěru investorů v dlouhodobý potenciál kryptoměn. Toto zotavení je také vnímáno jako odpověď na pozitivní zprávy a regulační vývoj, které přinášejí optimismus ohledně budoucího přijetí a integrace kryptoměn do hlavního finančního systému.

Za posledních 24 hodin zaznamenal Bitcoin nárůst o 0,2 %, čímž se jeho hodnota zvýšila na 65 505 USD. Působivý březnový rekord lze přičíst přílivu příchozích obchodníků a investorů, které přilákaly nové spotové burzovně obchodované fondy (ETF). Jak však poznamenal Matteo Greco, analytik společnosti Fineqia International: “Spotové ETF na BTC zaznamenaly minulý týden čistý odliv, čímž přerušily sérii čtyř týdnů a 19 obchodních dnů přílivu v řadě.” Vzhledem k analyzovanému období dosáhl kumulativní odliv přibližně 580 milionů USD, což značně snížilo celkový čistý příliv od jeho založení na 15,1 miliardy USD.

Zdroj: Getty Images

Spotové bitcoinové ETF tento týden nadále zaznamenávaly odliv ve výši téměř 300 milionů USD. Údaje poskytla společnost Coinglass, jedna z předních firem zabývajících se sledováním kryptoměnových dat. Tento trend dokládá efekt stahování zpět (pullback), který kryptoměny, jež jsou klasifikovány jako riziková aktiva, často zažívají v důsledku relativně vysokých výnosů dluhopisů. Tato digitální aktiva byla brzděna tím, že trh začíná snižovat svá očekávání ohledně snižování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Greco se dále vyjádřil k důvodům nedávného poklesu cen. “Nedávný pokles ceny byl také ovlivněn vysokými objemy prodejů ze strany těžařů,” uvedl. “Těžební aktivita byla ovlivněna nedávným snížením ceny Bitcoinu na polovinu, což snížilo odměny za bloky… Tato událost nutí těžaře optimalizovat kapitálovou efektivitu, aby si udrželi ziskovost.” V souvislosti s událostí polovičního snížení odměn za bloky Bitcoinu 19. dubna došlo ke snížení odměn za bloky, což způsobilo omezení nabídky, v důsledku čehož ceny Bitcoinu primárně klesaly.

Na rozdíl od Bitcoinu vzrostl Ether – druhá největší kryptoměna – za posledních 24 hodin o 3,6 % na 3 561 USD a za předchozí měsíc vzrostl o 14 %. Významným katalyzátorem tohoto růstu může být americká Komise pro cenné papíry (SEC) a její nedávné schválení kritických změn pravidel, které umožňují obchodování spotových fondů obchodovaných na burze s Etherem. Podle předsedy SEC Garyho Genslera, jak informoval senátory během nedávného slyšení o rozpočtu, se konečné schválení ETF Etheru očekává letos v létě.

Zdroj: Pixabay

Odrazem celkového vzestupného trendu na trhu s kryptoměnami byly také pozitivní výsledky menších kryptoměn, často označovaných jako altcoiny. Po výrazných úterních výprodejích zaznamenalo několik těchto kryptoměn významný nárůst hodnoty, což svědčí o obnovené důvěře investorů v širší spektrum digitálních aktiv. Solana, známá svými rychlými transakcemi a škálovatelností, vzrostla o 4,0 %, čímž upevnila svou pozici mezi předními altcoiny. Cardano, které je oblíbené pro svůj důraz na bezpečnost a vývojové možnosti, zaznamenalo ještě větší nárůst o 4,9 %, což reflektuje rostoucí zájem o jeho inovativní platformu pro chytré kontrakty. Populární Dogecoin, původně vytvořený jako vtip, ale nyní široce přijímaný díky své aktivní komunitě a podpoře celebrit, se těšil nárůstu o 3,3 %. Tyto pohyby na trhu altcoinů ukazují na širší trend diverzifikace portfolií investorů, kteří hledají nové příležitosti mimo dominantní Bitcoin.

Závěrem lze říci, že trh kryptoměn představuje fascinující obrázek, který kolísá pod vlivem různých faktorů, včetně investičních trendů, změn výnosů dluhopisů a významných tržních událostí, jako je například půlení Bitcoinu. Nedávný vývoj však naznačuje, že i přes neúspěchy zájem o kryptoměny a investice do nich přetrvává, což je hnací silou jejich dynamického pohybu ve stále se vyvíjejícím globálním finančním spektru.