Vygeneruje Polkadot v příštích letech velké zisky?

Bude tento malý altcoin v příštích letech generovat velké zisky?

Polkadot (DOT) prošel od své primární nabídky mincí v říjnu 2017 divokými výkyvy. Poprvé byla cena této kryptoměny stanovena na 0,29 USD a 4. listopadu 2021 vylétla na historické maximum 54,98 USD.

Dnes se však Polkadot obchoduje za zhruba 6 USD. 1 000dolarová investice by na krátkou dobu vzrostla na 189 586 USD, než by se smrskla zpět na zhruba 2 100 USD. Stejně jako mnoho jiných altcoinů ztratil Polkadot svůj lesk, protože rostoucí sazby odradily investory od spekulativních investic.

Mohl by se tedy Polkadot odrazit ode dna, stanovit nová maxima a nakonec proměnit čerstvou investici 1 000 USD v 1 milion USD? Podívejme se na jeho historii, jeho přitažlivost a potenciální katalyzátory, které by mohly v příštích několika letech zvýšit jeho cenu.

Proč Polkadot přitáhl tolik pozornosti?

Polkadot zpočátku vyvolal velký rozruch, protože jeho blockchain vytvořil Gavin Wood, jeden ze spoluzakladatelů Etherea. Stejně jako Ethereum používá Polkadot metodu proof-of-stake (PoS), která tokeny sází místo jejich těžby, na rozdíl od metody proof-of-work (PoW), kterou používá Bitcoin.

Metoda PoS je energeticky účinnější než metoda PoW a její uživatelé mohou získávat úroky ze svých tokenů tím, že je na pevně stanovenou dobu sází (zamykají) v blockchainu. Blokové řetězce PoS lze použít také k vývoji jiných tokenů a decentralizovaných aplikací (dApps), ale metodu PoW lze použít pouze k těžbě.

Zdroj: Academy.binance

Polkadot se od ostatních PoS blockchainů odlišuje „parachainy“, což je nová funkce, která umožňuje spolupráci více blockchainů na jedné platformě. Díky těmto parachainům je Polkadot křížově kompatibilní s dříve nekompatibilními blockchainovými sítěmi a otevírá vývojářům dveře k vytváření dalších cross-chain aplikací.

Umožnily také Polkadotu zpracovávat tisíce transakcí za sekundu, díky čemuž byl rychlejší než Ethereum a mnoho dalších PoS blockchainů. Býci věří, že s rozšiřováním tohoto ekosystému cena Polkadotu poroste.

Co bude s Polkadotem dál?

Ekosystém Polkadotu se nadále rozšiřuje, protože získává nové blockchainové partnery, včetně open source launcheru her Heroic a komunitní platformy pro financování Polimec Protocol.

Jeho komunita také plánuje vyčlenit 3 miliony tokenů Polkadot (v hodnotě asi 20 milionů dolarů) na podporu většího množství decentralizovaných finančních aktivit (DeFi) v rámci celého ekosystému.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) také nedávno uvolnila cestu ke schválení prvních burzovně obchodovaných fondů (ETF) Ethereum s okamžitou cenou. Tato změna názoru naznačuje, že další PoS tokeny – jako Polkadot – by nakonec mohly dostat své vlastní ETF se spotovou cenou.

Tento vývoj by mohl stabilizovat cenu Polkadotu, ale s tržní kapitalizací kolem 9 miliard USD je ve srovnání s ostatními PoS tokeny stále nepatrný. Jasným lídrem je Etherereum s tržní kapitalizací 426 miliard dolarů, následované Solanou (67 miliard dolarů), Toncoinem (19 miliard dolarů) a Cardanem (15 miliard dolarů).

Nakoupit akcie Polkadot USD za $6.83 (0.61%)

Dokud tedy úrokové sazby zůstanou zvýšené a investoři budou vůči kryptoměnám opatrní, mohl by Polkadot i nadále zaostávat za mnoha většími tokeny.

Polkadot není tak pozorně sledován jako mnoho jiných větších altcoinů, ale stále má mnoho býčích příznivců. Obchodník s kryptoměnami CryptoBullet, který má na X více než 120 000 sledujících, nedávno prohlásil, že Polkadot by mohl během příštích 12 měsíců vzrůst až na 31 USD.

Ash Crypto, další populární obchodník s více než 1 milionem sledujících, také uvedl, že stále drží celou svou zásobu 120 000 tokenů Polkadot, které mají tržní hodnotu více než 700 000 USD.

Mohl by tedy Polkadot vydělat miliony?

Tyto býčí odhady bychom měli brát s rezervou, ale cena Polkadotu by během příštího roku určitě mohla vzrůst, protože úrokové sazby klesají a trh s kryptoměnami se opět zahřívá.

Zdroj: Canva

Aby se však nová investice ve výši 1 000 USD proměnila v 1 milion USD, musela by cena Polkadotu vystoupat nad 6 000 USD a vyhnat jeho tržní kapitalizaci na zhruba 9 bilionů USD. To by znamenalo, že by jeho hodnota byla téměř čtyřikrát vyšší než hodnota celého dnešního trhu s kryptoměnami.

Vážně pochybuji, že se to v dohledné době stane. Investoři by si tedy prozatím měli zachovat realistická očekávání ohledně Polkadotu: Během několika příštích let se možná vyšplhá výše, ale milionářské zisky pravděpodobně generovat nebude.