Dolar posiluje, libra před rozhodnutím BoE zůstává stabilní

Britská libra se ve čtvrtek před zasedáním Bank of England (BoE), na kterém se budou stanovovat úrokové sazby, držela v podstatě na stejné úrovni, zatímco dolar mírně posílil, ačkoli pohyby byly nevýrazné, protože obchodníci očekávali nové tržní katalyzátory.

Měny se obchodovaly v úzkém rozpětí po svátku ve Spojených státech a s tím, jak investoři očekávali nejen zasedání BoE, ale také rozhodnutí centrálních bank ve Švýcarsku a Norsku.

Sterling naposledy nakoupil za 1,2718 USD poté, co si v předchozí seanci připsal mírný zisk, zatímco euro zůstalo beze změny na 1,0743 USD.

Dolar si vůči jenu připsal 0,04 % na 158,14, když japonská měna zůstala nedaleko více než měsíčního minima 158,255 za dolar, kterého dosáhla minulý týden.

Vůči koši měn si americká měna připsala 0,05 % na 105,26 a přiblížila se tak jednoměsíčnímu maximu z minulého týdne na úrovni 105,80.

Všeobecně se očekává, že BoE ve čtvrtek ponechá sazby na stejné úrovni, a pozornost se zaměří na případné pokyny ohledně toho, jak brzy by mohl začít cyklus uvolňování.

Středeční údaje sice ukázaly, že britská inflace se v květnu poprvé po téměř třech letech vrátila ke svému 2% cíli, podrobnosti zprávy však poukázaly na přetrvávající základní cenové tlaky – což vylučuje šance na brzké snížení sazeb.

„Není pochyb o tom, že sazby ponechají v platnosti,“ řekl Tony Sycamore, analytik trhu ve společnosti IG. „Celková čísla inflace byla pravděpodobně vítanou úlevou, ale ve složkách služeb opět došlo k proinflačním překvapením.

„Potenciálně by mohli otevřít dveře na příštím zasedání, ale pro mě to stále vypadá, že tam jsme dvě zasedání od potenciálního snížení sazeb.“

Očekává se však, že Švýcarská národní banka (SNB) na druhém zasedání v řadě ve čtvrtek sníží svou klíčovou úrokovou sazbu o 25 bazických bodů, přičemž nedávné posílení švýcarského franku a příznivá domácí inflace přispívají k uvolnění měnových podmínek.

Švýcarský frank se naposledy nacházel na úrovni 0,8838 za dolar a pohyboval se v blízkosti tříměsíčního maxima.

Podobně se držel poblíž čtyřměsíčního maxima 0,94785 za euro, kterého dosáhl v předchozí seanci, protože společná měna je nadále pod tlakem politických otřesů ve Francii i v širším bloku.

„Švýcarsko si vůči euru vedlo docela dobře a inflace ve Švýcarsku klesá, takže opět platí, že síla švýcarské měny nehraje dobře pro tuto myšlenku, že chcete dostat inflaci o něco výše,“ řekl Rodrigo Catril, hlavní měnový stratég National Australia Bank (OTC:NABZY).

Jinde australský dolar vzrostl o 0,03 % na 0,66745 USD, zatímco novozélandský dolar si polepšil o 0,06 % na 0,61345 USD.

Čtvrteční údaje ukázaly, že novozélandská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí rychleji, než se očekávalo, ale zůstala slabá. To příliš nezměnilo názory trhu na výhled měnové politiky země, přičemž průzkum agentury Reuters z minulého měsíce očekával zahájení cyklu snižování sazeb do konce roku.

Zdroj: Pixabay

Jihoafrický rand klesá, pozornost se soustředí na prezidentův výběr do vlády

Jihoafrický rand ve čtvrtek brzy ráno klesl, protože investoři začali být opatrní před jmenováním kabinetu nově zvoleného prezidenta Cyrila Ramaphosy v rámci vlády národní jednoty.

V 7:26 GMT se rand vůči dolaru obchodoval na úrovni 17,9850, což bylo o 0,15 % méně než jeho předchozí závěr.

Ve středu místní měna posílila na téměř 11měsíční maximum 17,9200 poté, co se minulý týden pět politických stran připojilo k Africkému národnímu kongresu a vytvořilo vládu národní jednoty poté, co v parlamentních volbách ztratilo absolutní většinu.

„Trhy budou nyní se zájmem sledovat jmenování vlády prezidenta Ramaphosy,“ uvedl Andre Cilliers, měnový stratég společnosti TreasuryONE.

Do příštího čtvrtka, kdy jihoafrický statistický úřad zveřejní měsíční údaje o inflaci výrobců, se v Jihoafrické republice neočekávají žádné významné ekonomické údaje.

Na akciovém trhu se index Top-40 v úvodu obchodování zvýšil o 0,2 %.

Referenční jihoafrický státní dluhopis do roku 2030 byl slabší a jeho výnos vzrostl o 4 bazické body na 9,785 %.

Zdroj: Getty Images