Smíšená výkonnost kryptoměn na pozadí pokračujících odlivů z Bitcoin Spot ETF

V kryptosféře naznačují současné pohyby neuspokojivý výhled. Bitcoin a několik dalších kryptoměn vykázaly ve čtvrtek smíšenou výkonnost, kterou doprovázel pokračující odliv prostředků ze spotových burzovně obchodovaných fondů (ETF) navázaných na největší kryptoměnu. Údaje ukázaly, že Bitcoin za posledních 24 hodin nepatrně poklesl o 0,1 %, přičemž jeho hodnota byla zaznamenána na úrovni 65 474 USD.

V polovině března vyvolal zájem nově zavedených spotových burzovně obchodovaných fondů prudký růst ceny Bitcoinu, který ho vynesl na historické maximum blížící se 74 000 USD. Od tohoto vrcholu se však jeho cena pohybuje po klesající trajektorii, což překvapuje mnoho investorů a analytiků. Tento překvapivý obrat událostí přichází na pozadí, kdy indexy jako Nasdaq a S&P 500 obnovují svá historická maxima a vykazují silnou výkonnost. Navzdory obecnému optimismu na akciových trzích se Bitcoin, často považovaný za digitální zlato, ocitá pod tlakem. Tento pokles může být přičítán několika faktorům, včetně rostoucích výnosů z dluhopisů, které snižují atraktivitu rizikovějších aktiv, jako jsou kryptoměny. Navíc, regulační nejistota a obavy z potenciálních zásahů vlád do kryptoměnového trhu přidávají další vrstvu nejistoty. V důsledku toho investoři zůstávají obezřetní, což vede k pokračujícímu odlivu prostředků ze spotových ETF navázaných na Bitcoin a dalšímu oslabení jeho ceny.

Zdroj: Getty Images

„Poslední dynamika ukazuje, že medvědi v oblasti kryptoměn mají vše pod kontrolou. To je poněkud překvapivé vzhledem k působivému obnovování historických maxim indexů Nasdaq a S&P 500,“ uvedl Alex Kuptsikevich, senior analytik trhu ve společnosti FxPro.

Podle údajů společnosti Coinglass, která poskytuje údaje o kryptoměnách, zaznamenaly spotové bitcoinové ETF během úvodní části tohoto týdne odliv téměř 300 milionů dolarů. Kryptoměnový trh jako celek byl omezován relativně vysokými výnosy dluhopisů. To lze považovat za důsledek toho, že trh snižuje svá očekávání ohledně snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému.

Pozitivní zprávou je, že ether – druhá největší kryptoměna – vzrostl o 0,5 % a dosáhl hodnoty 3 580 USD. Pozoruhodné je, že tím Ether za posledních 12 měsíců vzrostl na více než dvojnásobek své hodnoty. Tento růst ukazuje na silný potenciál Etheru i v době, kdy jiné kryptoměny čelí obtížím.

Budoucnost Etheru ovlivní také nedávný vývoj ze strany americké Komise pro cenné papíry (SEC). SEC schválila pozoruhodné změny pravidel, které umožní obchodování spotových fondů obchodovaných na burze s Etherem. Předseda americké Komise pro cenné papíry a burzy Gary Gensler při nedávném slyšení o rozpočtu před senátory potvrdil, že konečné schválení ETF Ether se očekává v nadcházejícím létě.

Zatímco Ether má slibný vývoj, menší kryptoměny, známé také jako altcoiny, zažívají pokles. Solana klesla o 3,8 % a Cardano zaznamenalo pokles o 1,3 %. Dogecoin, další altcoin, klesl o 1,2 %. Tento pokles může být částečně způsoben přesunem zájmu investorů na etablovanější kryptoměny jako je Ether, nebo také větší volatilitou, která je běžná u menších kryptoaktiv.

Současný scénář vykresluje sféru kryptoměn se značnou rozmanitostí výkonnosti. Zatímco Bitcoin, největší kryptoaktivum podle tržní kapitalizace, nese hlavní tíhu odlivu prostředků ze spotových ETF a následného poklesu ceny, zdá se, že je v napjaté situaci. Souběžně s tím se Ether vymyká trendu s pozitivní notou, výrazně tažen očekávaným zavedením spotových ETF. Menší kryptoměny však představují klesající trend, což ukazuje rozmanitost chování trhu.

Zdroj: Getty Images

Tento rozdílný výkon mezi hlavními kryptoměnami a altcoiny může být částečně vysvětlen odlišnými faktory, které na tyto trhy působí. Zatímco Bitcoin a Ether mají tendenci přitahovat větší institucionální investory, kteří hledají bezpečnější investiční příležitosti, altcoiny jsou často poháněny spekulativními obchody a mohou být náchylnější k výraznějším výkyvům. To může vést k větší volatilitě a riziku pro investory, kteří se zaměřují na menší kryptoměny.

Závěrem lze říci, že zatímco zastřešující trh s kryptoměnami zažívá tlak v důsledku vysokých výnosů z dluhopisů a omezených očekávání snížení úrokových sazeb, některé prvky, jako například Ether, vykazují slibný pokrok. Jaký dopad na celkový trh budou mít připravované ETF Ether, se teprve uvidí. Trajektorie ostatních menších kryptoměn navíc přidává další rozměr do složitého a dynamického světa kryptoměn. Investoři budou muset pečlivě sledovat vývoj na trzích a přizpůsobit své strategie na základě těchto proměnlivých podmínek.