Bitcoin má letní rýmu. Může jít o špatné znamení pro akciový trh?

Bitcoin dostal na začátku léta rýmu. Chytne nachlazení i akciový trh?

Nejcennější kryptoměna světa od rallye nad 71 000 dolarů na začátku tohoto měsíce stáhla zhruba 9 %. Nyní se pohybuje pod hranicí 65 000 USD. To by mohlo být špatné znamení pro širší trh, varuje Barry Bannister, hlavní akciový stratég společnosti Stifel.

Barry Bannister se obává, že od roku 2020 „přebytek likvidity v důsledku velkého rozdávání v době pandemie Covid způsobil, že Bitcoin koreluje s Nasdaq 100, “ napsal. Tento index vypadá podobně jako S&P 500, přičemž mezi jeho hlavní držitele patří technologičtí giganti Nvidia Corp., Microsoft, Apple Inc., Amazon.com, Alphabet, Meta Platforms a Broadcom Inc..

Barry Bannister proto ve své čtvrteční zprávě naznačil, že „oslabování Bitcoinu signalizuje blížící se letní korekci indexu S&P 500“. Argumentuje tím, že Bitcoin rostl (a že velké technologické akcie stále rostou) díky nadějím na snížení sazeb ze strany Federálního rezervního systému v příštích několika měsících. Není však přesvědčen, že inflační tlaky se ochladí natolik, aby to ještě ospravedlnilo uvolnění.

„Korekce, kterou očekáváme u rizikových aktiv…, je dále podpořena naším názorem, že se Federální rezervní systém odkloní od svého současného opatrného holubičího postoje, protože inflace zůstává vysoká… a tím se vystaví nadhodnocenému indexu S&P 500,“ napsal.

Zdroj: Getty Images

Bannisterův medvědí postoj může být oprávněný. Patří však k poměrně malému zástupu tržních cyniků na Wall Street. Mnoho dalších stratégů spěchá se zvyšováním cílových cen pro akciový trh, což odráží naděje, že Federální rezervní systém možná brzy začne snižovat úrokové sazby a že růst zisků zůstane relativně silný. Investoři zjevně věří argumentu o měkkém ekonomickém přistání.

Mike Wilson ze společnosti Morgan Stanley, významný tržní skeptik, nedávno odhodil svou výzvu k velkému poklesu akcií. A Julian Emmanuel ze společnosti Evercore ISI dokonce navrhl, že by index S&P 500 mohl do konce roku dosáhnout nového maxima 6 000 bodů.

Ale i Bannister připouští, že cíl 6 000 pro S&P 500 je možný. Obává se jen toho, co se stane poté. Hype kolem umělé inteligence nadále zvedá akcie čipového gigantu Nvidia a akcie dalších technologických společností s velkou tržní kapitalizací na nová závratná maxima. To však nemusí trvat dlouho.

„Jsme si vědomi toho, že investoři mohou být v plnohodnotném režimu bubliny/mánie, která se dívá mimo naše obavy,“ napsal Bannister a přirovnal AI k bublině internetových akcií z konce 90. let. Uvedl, že současná rallye AI by mohla do konce roku vyhnat index S&P 500 na 6 000, ale že očekává, že do začátku roku 2026 se index blue chips potenciálně propadne až na úroveň 4 800, protože humbuk ustoupí.

Zdroj: Getty Images

Samozřejmě existují i další, kteří sdílejí Bannisterovy obavy z toho, že by se akciový trh (a potažmo americká ekonomika) mohl blížit k vrcholu. Jiný investiční stratég nedávno naznačil, že relativní síla akcií diskontního maloobchodního řetězce Walmart by mohla být varovným signálem pro možnou recesi, protože spotřebitelé mění své nákupní zvyklosti a hledají výhodnější zboží.

A stratégové společnosti Ned Davis Research ve své zprávě ze začátku tohoto týdne upozornili, že „ačkoli není nouze o titulky o nejnovějších rekordních maximech na indexech S&P 500 a Nasdaq, tato maxima byla méně významná jako známka síly trhu než jako vliv na náladu investorů“. Poznamenali, že mnoho dalších globálních tržních indexů a „další široké tržní barometry odrážejí trendové podmínky, které nejsou lepší než neutrální“.

Stratégové společnosti Ned Davis se obávají zejména toho, jak úzká je současná rally na akciových trzích. „V současné době jen málo nasvědčuje tomu, že šířka nových maximálních hodnot v dohledné době potvrdí maxima benchmarku,“ napsali.

Takže zatímco technologičtí titáni mohou ještě nějakou dobu podporovat akcie v USA, investoři se musí podívat pod povrch a nadále sledovat Bitcoin a globální akciové trhy kvůli možným známkám slabosti.