Dolar roste díky postoji Fedu, libra po zasedání BOE oslabuje

Americký dolar v pátek vzrostl na nová maxima, protože Federální rezervní systém zněl více jestřábí než jeho evropští kolegové, zatímco britská libra nadále ustupovala.

V tuto chvíli se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 105,365, což není daleko od měsíčního maxima z minulého týdne na úrovni 105,80 bodu.

Dolar podpořil relativně jestřábí Fed

Po americké měně byla poptávka i v době, kdy údaje ukazovaly na zpomalování ekonomiky.

Poslední dnes reportovaná čísla z trhu s bydlením a trhu práce byla měkká a očekává se, že nadcházející údaje PMI, které budou zveřejněny později během seance, ukáží zpomalení aktivity.

Představitelé Fedu však nadále vyzývají k opatrnosti a k získání dalších údajů, než přistoupí ke snížení úrokových sazeb, a na posledním zasedání americké centrální banky byla prognóza snížení sazeb v letošním roce snížena z předchozích tří na jedno.

Naproti tomu pak nicméně Evropská centrální banka začala snižovat úrokové sazby počátkem tohoto měsíce, Švýcarská národní banka snížila sazby dvakrát a Bank of England se zřejmě chystá začít snižovat sazby v srpnu.

„Překvapivé snížení sazeb Švýcarskou národní bankou a holubičí postoj Bank of England posílily představu, že centrální banky v Evropě jsou se snižováním sazeb daleko před Federálním rezervním systémem, což je pro dolar pozitivní vývoj,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Zdroj: Canva

Libra nadále oslabuje s blížícím se srpnovým snížením sazeb

Mezitím měnový pár GBP/USD klesl o 0,1 % na 1,2652, přičemž šterlink se po posledním zasedání Bank of England přiblížil pětitýdennímu minimu.

BoE ponechala sazby v platnosti, ale někteří tvůrci politiky uvedli, že rozhodnutí o nesnížení sazeb bylo „jemně vyvážené“, což zvýšilo očekávání, že tvůrci politiky se na příštím zasedání na začátku srpna dohodnou na snížení sazeb.

Libru v pátek do jisté míry podpořily údaje, podle kterých britské maloobchodní tržby minulý měsíc prudce vzrostly poté, co v dubnu zákazníky odradily silné deště. Objem tržeb v květnu vzrostl o 2,9 % oproti revidovanému dubnovému poklesu o 1,8 %.

Měnový pár EUR/USD klesl o 0,1 % na 1,0692 poté, co se během předchozí seance propadl o zhruba 0,4 %, když se k politickým obavám v regionu přidaly slabé ekonomické údaje.

Růst podniků v eurozóně tento měsíc prudce zpomalil, přičemž odvětví služeb v bloku vykazovalo určité známky oslabení, zatímco pokles ve zpracovatelském průmyslu se obrátil k horšímu.

Pojďme se ale nyní podívat na další várku právě zveřejněných ekonomických dat z dalších globálně důležitých zemí, jejich měny mají tu moc ovlivňovat světové dění a dynamiku forexového trhu.

Předběžný souhrnný index nákupních manažerů v regionu, který sestavuje společnost S&P Global, se tento měsíc propadl na 50,8 bodu z květnových 52,2 bodu, což vyvrátilo očekávání průzkumu agentury Reuters, který předpokládal nárůst na 52,5 bodu.

„Vzhledem k holubičím signálům od hlavních evropských protějšků Evropské centrální banky (BoE a SNB) a stále poměrně nervózním nervům investorů ohledně fiskálního a politického vývoje v EU je euro ve druhé polovině tohoto týdne pochopitelně pod určitým tlakem,“ dodala ING.

Jen klesá na osmitýdenní minimum

V Asii se USD/JPY obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 158,81, přičemž tento pár mírně klesl poté, co se dříve vyšplhal na nové osmitýdenní maximum nad 159 bodů.

Japonská měna zůstala na zadních pozicích po rozhodnutí Bank of Japan z minulého týdne odložit snížení stimulačních opatření pro nákup dluhopisů až do svého červencového zasedání.

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek přidalo Japonsko na seznam zemí, které monitoruje kvůli možnému označení za měnového manipulátora, a to v návaznosti na rozsáhlé intervence BOJ na podporu jenu, který se propadl na 34leté minimum.

Měnový pár USD/CNY se obchodoval na vyšší úrovni 7,2611, přičemž čínský jüan zůstává pod tlakem v souvislosti s pochybnostmi o síle hospodářského oživení země.

Zdroj: Unsplash