Bude mít společnost Alphabet do roku 2025 větší hodnotu než Nvidia?

Tento technologický gigant dnes rozhodně nevyvolává tolik zájmu jako výrobce čipů s umělou inteligencí. To by se ale už brzy mohlo změnit.

Akcie společnosti Alphabet (GOOG) (GOOGL) vzrostly za posledních 12 měsíců o více než 40 % a v současné době se pohybují v blízkosti svého historického maxima. Technologický gigant zapůsobil na investory zrychlujícím růstem svých reklamních a cloudových aktivit, novým plánem zpětného odkupu akcií v hodnotě 70 miliard USD a schválením historicky první dividendy.

Tento pozitivní vývoj poněkud rozptýlil obavy investorů z pomalejšího pokroku společnosti Alphabet na trhu umělé inteligence (AI) ve srovnání s jejími kolegy, ale stále je ve stínu společnosti Nvidia, která za posledních 12 měsíců vzrostla o více než 210 %, protože poptávka trhu po jejích čipech pro akceleraci AI převýšila její schopnost je dodávat.

Společnost Nvidia také letos poprvé překonala tržní kapitalizaci společnosti Alphabet. K dnešnímu dni má Nvidia hodnotu 3,3 bilionu dolarů, zatímco Alphabet 2,2 bilionu dolarů. Mohla by však společnost Alphabet do konce roku 2025 opět zrychlit a předstihnout společnost Nvidia?

Překonala společnost Alphabet své krátkodobé problémy?

Společnost Alphabet generuje většinu svých příjmů z reklamní činnosti společnosti Google, která zahrnuje vyhledávání a zobrazování reklam, síťové reklamy a YouTube. Zbytek jejích příjmů pochází především z Google Cloud, třetí největší světové platformy cloudové infrastruktury, a také z divize předplatného, platforem a zařízení společnosti Google.

Příjmy společnosti Alphabet vzrostly v roce 2022 pouze o 10 %, protože obavy z makroekonomického výhledu vedly mnoho společností k omezení výdajů na marketing a cloud. Společnost také čelila silné konkurenci společností Meta Platforms (META) a ByteDance na reklamním trhu a zdálo se, že na trhu cloudových služeb bojuje s Amazonem (AMZN) a Microsoftem (MSFT). V uplynulém roce se však všechny tři hlavní činnosti společnosti Alphabet opět dostaly do popředí.

Reklamní činnost společnosti Google se zotavila, protože rostoucí tržby za reklamu na YouTube a ve vyhledávání kompenzovaly klesající příjmy z reklamní sítě. Zrychlil se růst cloudových služeb, protože uvedl na trh více než tisíc nových produktů a funkcí, a pokračoval v rozšiřování své platformy Gemini pro generativní umělou inteligenci.

Segment předplatného, platforem a zařízení společnosti Google také získal více předplatitelů. Na konci prvního čtvrtletí roku 2024 dosáhly služby YouTube Premium a Music 100 milionů globálních předplatitelů, YouTube TV dosáhla počtu 8 milionů předplatitelů a služba Google One překročila 100 milionů předplatitelů. Tyto expanze by měly rozšířit příkop společnosti a snížit její závislost na reklamách.

Zdroj: Getty Images

Výhled společnosti Alphabet

Společnost Alphabet by mohla v příštích třech letech těžit z několika příznivých faktorů. Makroekonomické prostředí by se mohlo zlepšit s tím, jak Fed sníží úrokové sazby, což by pravděpodobně vedlo k tomu, že společnosti budou opět utrácet více peněz za její reklamy a cloudové služby. Zákaz TikToku v USA, který vstoupí v platnost v lednu příštího roku, pokud společnost ByteDance neprodá svou americkou dceřinou společnost, by mohl přivést více uživatelů k YouTube.

Čelí však také těžkým výzvám. Snaží se prosadit v oblasti generativní umělé inteligence, kde její nabídka není tak působivá jako nabídka společností Microsoft a OpenAI. Nadcházející spuštění ekosystému generativní umělé inteligence společnosti Apple by mohlo snížit objem příjmů společnosti Google z reklam zobrazovaných uživatelům zařízení Apple – a to i přesto, že společnost Google platí společnosti Apple miliardy dolarů ročně za to, že zůstane jejím výchozím vyhledávačem. Společnost Alphabet také stále čelí probíhajícím antimonopolním šetřením a šetřením ochrany osobních údajů v USA, Evropě a dalších regionech.

V letech 2023 až 2026 analytici očekávají, že tržby společnosti Alphabet porostou složeným ročním tempem 11 %, zatímco její zisk na akcii poroste složeným ročním tempem 20 %. Na základě těchto odhadů, které se zdají být vzhledem k minulým tempům růstu realistické, vypadají její akcie přiměřeně oceněné na 23násobku budoucích zisků.

Pokud společnost Alphabet splní tato očekávání a na konci roku 2025 se bude obchodovat se stejným násobkem budoucích zisků, cena jejích akcií by vzrostla o 30 % na přibližně 228 USD, což by zvýšilo její tržní kapitalizaci na 2,9 bilionu USD – to by však stále bylo méně, než na jaké úrovni se dnes nachází společnost Nvidia. Společnost Nvidia bude pravděpodobně dále růst i s tím, jak se bude rozšiřovat trh s čipy s umělou inteligencí.

Nesrovnávejme jablka s hruškami

Alphabet i Nvidia jsou obě akcie „velkolepé sedmičky“, ale působí v různých odvětvích a mají odlišné obchodní modely. Alphabet je špičkou na trhu digitální reklamy a cloudu, zatímco Nvidia je lídrem v oblasti umělé inteligence a herních grafických procesorů. Takže namísto přemýšlení, zda se Alphabet stane opět cennější než Nvidia, by se investoři měli zaměřit na její makro, konkurenční a regulační problémy. Pokud tyto problémy vyřeší, měla by zůstat solidní dlouhodobou investicí.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $180.26 (1.43%)

Zdroj: Getty Images