Cathie Woodová prodává akcie této technologické společnosti

Je Cathie Woodová, šéfka společnosti Ark Investment Management, hlubokomyslná technologická vizionářka, nebo průměrná finanční manažerka, která měla pár šťastných let?

Názory na trhu se v této otázce rozcházejí. Woodové sláva je nesporná. Po Warrenu Buffettovi je možná nejznámější finanční manažerkou v zemi.

Woodová (pro své příznivce Mama Cathie) dosáhla uznání po ohromujícím výnosu 153 % v roce 2020 a srozumitelných prezentacích své investiční filozofie v četných mediálních vystoupeních.

Její dlouhodobější výkonnost je však méně působivá. Woodové vlajková loď Ark Innovation ETF (ARKK) , s aktivy ve výši 6,1 miliardy dolarů, vykázala za posledních 12 měsíců roční výnosy ve výši záporných 2,01 %, za poslední tři roky záporných 28,35 % a za pět let záporných 0,24 %.

To je ve srovnání s indexem S&P 500 žalostné. Tento index vykázal kladné anualizované výnosy 26,61 % za jeden rok, 11,24 % za tři roky a 15 % za pět let. Čísla společnosti Ark Innovation také zdaleka nedosahují Woodové cíle dosáhnout ročního výnosu alespoň 15 % za pětileté období.

ARK Innovation ETF (ARKK)

Nakoupit akcie ARK Innovation ETF za $43.32 (-0.12%)

Přímočará strategie Cathie Woodové
Její investiční filozofie je poměrně jednoduchá. Fondy Ark ETF obvykle nakupují akcie rozvíjejících se společností v kategoriích špičkových technologií, jako jsou umělá inteligence, blockchain, sekvenování DNA, skladování energie a robotika. Woodová tvrdí, že společnosti v těchto kategoriích změní svět.

Tyto akcie jsou samozřejmě poměrně volatilní, takže hodnoty fondů Ark často kolísají nahoru a dolů. Woodová často přidává a ubírá ze svých nejlepších jmen.

Titán v oblasti investičního výzkumu, společnost Morningstar, nabízí příkré hodnocení Woodové a fondu Ark Innovation ETF. Investování do mladých společností s nízkými zisky „vyžaduje prognostický talent, který ARK Investment Management postrádá“, napsal v březnu analytik Morningstar Robby Greengold.

Potenciál pěti výše uvedených high-tech platforem společnosti ARK investment je podle něj „přesvědčivý“. „Ale schopnost firmy rozpoznat vítěze a řídit jejich nesčetná rizika je méně….. Neprokázala, že stojí za rizika, která podstupuje.“

Zdroj: Reuters

„To, že se Woodová při sestavování portfolia spoléhá na své instinkty, je přítěží,“ řekl Greengold. „Vysoce korelované ceny akcií v jejím portfoliu popírají jeho zdánlivou diverzifikaci napříč mnoha odvětvími.“

Woodová se proti kritice společnosti Morningstar ohradila. „Vím, že existují společnosti, jako je tato [Morningstar], které nerozumějí tomu, co děláme,“ řekla v roce 2022 Magnifi Media by Tifin.

„Nezapadáme do jejich stylových škatulek. A myslím, že stylové škatulky se stanou minulostí, protože technologie stírají hranice mezi sektory i mezi nimi.“

Někteří sledovatelé Woodové však zřejmě s Morningstarem souhlasí. Během rallye Ark Innovation v posledních 12 měsících utrpěla podle výzkumné společnosti VettaFi ETF čistý odliv investic ve výši 2,1 miliardy dolarů.

Prodej akcií Cathie Woodové
V týdnu od 17. června prodal ETF Ark Innovation 222 826 akcií společnosti Zoom Video Communications (ZM) , která se zabývá videokonferencemi. Tato transakce měla ke čtvrtečnímu závěru hodnotu 13 milionů USD.

Zdroj: Unsplash

Akcie prudce vzrostly během pandemie Covid, která poslala zaměstnance domů a donutila je využívat pro schůzky služby jako Zoom.

Potřeba těchto služeb se však snížila poté, co pandemie skončila a mnoho pracovníků se vrátilo do svých kanceláří. Akcie společnosti Zoom se za posledních pět let propadly o 52 % a za poslední měsíc o 9 %.

Společnost stále představuje 13. největší podíl ve společnosti Ark Innovation. Woodová tedy možná prodávala jen proto, aby se ochránila pro případ, že se pokles akcií nezastaví.

Společnost Zoom oznámila velký skok v zisku za čtvrtletí končící 30. dubna. Společnost vykázala zisk ve výši 216,3 milionu dolarů, tj. 69 centů na akcii, oproti 15,4 milionu dolarů, tj. 5 centů na akcii, o rok dříve. Její tržby dosáhly 1,14 miliardy dolarů, což je o 3,2 % více než o rok dříve.

Analytici se však obávají o poptávku po produktech Zoom. Její výsledky ukazují, že nové produkty, „které jsou klíčové pro obnovení růstu, zatím nepřispívají dostatečně k tomu, aby se zvedly,“ napsal John Butler, analytik společnosti Bloomberg Intelligence, v komentáři citovaném agenturou Bloomberg News.

„Slabé klíčové ukazatele výkonnosti v podnikovém segmentu mohou také odrážet problémy při rozšiřování v konkurenci Microsoft Teams,“ dodal.

Nakoupit akcie Zoom Video Communications, Inc. za $58.88 (0.98%)