Akcie společnosti Carnival mají tento týden co dokazovat

Přední provozovatel výletních lodí má v úterý velkou finanční aktualizaci.

Investoři do společnosti Carnival Corp. (CCL) byli v těchto letech zmítáni v ledových vodách trhu. Akcie největšího světového provozovatele výletních lodí se v roce 2024 propadly o 13 %. A tento týden budou opět v pohybu.

Společnost Carnival v úterý ráno oznámí výsledky za druhé fiskální čtvrtletí. Akcie letos na trh ztrácejí, ale momentum je na straně jejich zlepšujících se fundamentů. Silná zpráva by akcie poslala výše, ale špatné výsledky by poslaly prodejce zpět k záchranným člunům. Podívejme se na to blíže.

Míříme na horní paluby

Očekávání, která směřují k výpovědní hodnotě čtvrtletí v tomto týdnu, jsou přiměřená. Analytici předpokládají, že společnost Carnival dosáhne za tři měsíce, které skončily v květnu, příjmů ve výši 5,68 miliardy USD, což představuje 16% nárůst oproti stejnému fiskálnímu čtvrtletí před rokem. Nárůst o 22 %, který společnost vykázala před třemi měsíci, byl jen o málo nižší než nárůst profesionálů z Wall Street, takže analytici zaujímají konzervativnější postoj.

Pokud se podíváme na výsledek hospodaření, analytici vidí dramatické snížení červeného inkoustu. Společnost Carnival vykázala za druhé fiskální čtvrtletí roku 2023 upravenou ztrátu ve výši 0,31 USD na akcii. Cílovou hodnotou je tentokrát upravený deficit ve výši 0,02 USD na akcii. Nebuďte překvapeni, pokud společnost Carnival dosáhne zisku.

Zdroj: Reuters

Jestli se společnosti Carnival v posledním roce a půl něco dařilo, tak to, že překonávala očekávání v oblasti hospodářského výsledku. V posledních šesti čtvrtletích překonávala upravené ziskové cíle a v posledním případě se jednalo o dvouciferné procentní překročení.

ČTVRTLETÍEPS ODHADAKTUÁLNÍRŮSTQ4 2022($0.87)($0.85)2%Q1 2023($0.60)($0.55)8%Q2 2023($0.34)($0.31)9%Q3 2023$0.75$0.8615%Q4 2023($0.13)($0.07)46%Q1 2024($0.18)($0.14)22%

Malá ztráta nebo stěží dosažený zisk se nemusí zdát jako mnoho, ale toto je historicky spící čtvrtletí předtím, než se v létě aktivita zvýší. Musíte se vrátit o pět let zpět, abyste našli poslední případ, kdy byl Carnival ve svém druhém fiskálním čtvrtletí ziskový. Mohlo by se to stát i tentokrát, ale zpráva společnosti Carnival bude o mnohem více než jen o horním a dolním řádku.

V poslední době se toho na Carnival valí hodně. Vklady zákazníků, které drží pro budoucí plavby, jsou rekordně vysoké. Očekává se, že čisté výnosy – v podstatě tržby za každý dostupný den plavby bez variabilních nákladů, včetně provizí cestovních kanceláří a propagačních akcí na letenky – letos vzrostou o 10 %.

Akcie plavebních společností jsou mezitím překvapivě levné navzdory rostoucím základním ukazatelům. Všechny tři největší veřejně obchodované společnosti dosahují méně než dvanáctinásobku předpokládaných zisků v příštím roce. Násobek společnosti Carnival je 11.

Lodí může otřást spousta věcí. Globální recese, další pandemie a dokonce i eskalace geopolitického napětí by mohly způsobit, že lidé nebudou chtít na pár dní naskočit na výletní loď. Nicméně krátkodobé vyhlídky jsou slibné. Jako první z veřejně obchodovaných akcií výletních plavebních společností, které v nové výsledkové sezóně podávají zprávy, by měla společnost Carnival udávat tón silnými rezervacemi před letní cestovní sezónou.

Carnival pravděpodobně také aktualizuje své úsilí o snížení dluhu. Poté, co v loňském roce splatila dluh ve výši 4 miliard USD, se jí ho ve zprávě za první fiskální čtvrtletí podařilo snížit o dalších 1,8 miliardy USD. Neočekávejte však, že Carnival znovu zavede dividendu. Analytici předpokládají, že se k výplatě vrátí až ve fiskálním roce 2026.

Přesto akcie nabízejí býčí scénář, protože se obchodují níže navzdory pozitivní dynamice v odvětví, která směřuje k úterní finanční aktualizaci.

Zdroj: Shutterstock