Cathie Woodová říká, že software je další velkou příležitostí pro umělou inteligenci

Společnost Ark Investment Management provozuje osm burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují především do akcií inovativních technologií. V loňském roce generální ředitelka společnosti Ark Cathie Woodová uvedla, že softwarové společnosti budou další velkou příležitostí v oblasti umělé inteligence (AI), a předpověděla, že by mohly generovat 8 dolarů příjmů za každý 1 dolar utracený za čipy od dodavatelů, jako je Nvidia.

ETF společnosti Ark tento postoj odrážejí. Akcie společnosti Tesla jsou největším podílem ve vlajkovém ETF Ark Innovation, protože Woodová označila její samořídicí software za největší příležitost pro umělou inteligenci na světě. Woodová navíc nedávno prostřednictvím fondu Ark Venture Fund získal podíly v předních softwarových společnostech zabývajících se umělou inteligencí, jako jsou OpenAI, Anthropic a xAI Elona Muska.

Pokud má Woodová ohledně softwaru AI pravdu, několik akcií by mohlo v příštích letech výrazně posílit. Zde je důvod, proč by mezi ně mohly patřit společnosti Amazon (AMZN) a Duolingo (DUOL).

Amazon: Software s umělou inteligencí je jen začátek
Amazon je jednou z nejvšestrannějších akcií AI, které mohou investoři koupit. Technologii vplétá do mnoha svých stávajících podniků, od elektronického obchodu po streamování, a její cloudová divize Amazon Web Services (AWS) vyvíjí vše od čipů s umělou inteligencí po chatboty s umělou inteligencí.

Zdroj: Getty Images

Společnost Amazon využívá AI k podpoře doporučovacího systému na webu Amazon.com. Ten se učí, jaké produkty zákazníci rádi nakupují, aby jich mohl propagovat více a podpořit tak prodej. Společnost navíc vyvinula sadu softwarových nástrojů AI pro prodejce, které jim pomáhají vytvářet popisy produktů a vytvářet poutavější reklamy, aby se zvýšily konverze.

Tlukoucím srdcem ambicí společnosti Amazon v oblasti umělé inteligence je však služba Amazon Web Services (AWS). Navrhla vlastní čipy datového centra pro trénování a inferenci modelů AI a ty se staly oblíbenými u vývojářů, protože mohou snížit náklady až o 50 % ve srovnání s jinou infrastrukturou Amazonu (kterou pohánějí například dražší čipy Nvidia).

Dále je tu Amazon Bedrock, kde mají vývojáři přístup k sadě hotových velkých jazykových modelů (LLM) v cloudu od předních začínajících firem, jako je Anthropic. Nabízí také rodinu LLM navrženou přímo společností Amazon, nazvanou Titan. Vývojáři mohou vytvářet aplikace umělé inteligence pro své podniky mnohem rychleji pomocí hotových LLM ve srovnání s vytvářením vlastních, které by vyžadovalo značné množství času, dat a peněz.

A konečně, AWS nabízí hotové aplikace AI, jako je nový Amazon Q, komplexní virtuální asistent, který může být přizpůsoben potřebám téměř každé organizace. Kromě zodpovídání dotazů zaměstnanců na nejrůznější témata dokáže skenovat, analyzovat a dokonce psát počítačový kód, aby urychlil vývoj produktů.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $189.08 (1.60%)

Společnost Amazon by mohla brzy překročit hodnotu 2 bilionů dolarů, což je milník, kterého dosáhly pouze čtyři další americké technologické společnosti. A tady je to hlavní: Wall Street očekává, že Amazon v roce 2024 dosáhne rekordních tržeb ve výši 638 miliard dolarů, což je podstatně více, než přinese každá z těchto čtyř dalších společností – nejblíže této metě je Apple s odhadovanými tržbami 386 miliard dolarů v současném fiskálním roce.

Z tohoto pohledu vypadají akcie Amazonu v současné době levně. Společnost rychle zlepšuje svou ziskovost díky snižování nákladů, iniciativám na zvýšení efektivity a umělé inteligenci, což by mohl být poslední klíč k odblokování vyšší ceny akcií v dlouhodobém horizontu.

Duolingo: vylepšuje jazykové vzdělávání pomocí umělé inteligence
Společnost Duolingo není podniková softwarová firma, ale její platforma pro jazykové vzdělávání založená na aplikacích bude díky AI těžit z nového zdroje příjmů založeného na předplatném. Než se do ní ponoříme, prozkoumejme její stávající podnikání.

Zdroj: Getty Images

V prvním čtvrtletí Duolingo využívalo 97,6 milionu aktivních uživatelů měsíčně, což je o 35 % více než v předchozím roce. Mělo také 7,4 milionu uživatelů, kteří si platili měsíční předplatné, aby urychlili své učení, a tito platící uživatelé se mohli pochlubit ještě rychlejším růstem o 54 %. To je strašně působivé, když uvážíme, že až 90 % uživatelů platformy je získáváno organicky (bez placené reklamy).

Jak do toho tedy zapadá umělá inteligence? Uživatelé Duolinga každý týden vyplní 10 miliard cvičení, což znamená, že společnost shromažďuje více dat než kterákoli jiná platforma pro jazykové vzdělávání na světě. To je cenné, pokud jde o trénování modelů umělé inteligence, které Duolingo provádí od roku 2013 ve snaze vytvořit výukový zážitek, který by konkuroval lidským lektorům.

Loňským spuštěním předplatného Max se k tomuto cíli přiblížilo o další krok. Představilo dvě nové funkce využívající umělou inteligenci: Vysvětlete mou odpověď, která uživatelům poskytuje personalizovanou zpětnou vazbu na základě jejich chyb v každé lekci, a roleplay, chatbota, s nímž mohou uživatelé mluvit v jazyce, který si zvolí, a zlepšit tak své konverzační dovednosti. Tyto nové funkce umělé inteligence fungují na kombinaci vlastních modelů společnosti Duolingo a nejnovějších modelů GPT-4 společnosti OpenAI.

Společnost také využívá umělou inteligenci k vytváření obsahu lekcí, díky čemuž mají zaměstnanci více času pracovat místo toho na jiných důležitých iniciativách, jako jsou nové funkce.

Nakoupit akcie Duolingo, Inc. za $206.52 (3.73%)

Duolingo v minulém čtvrtletí meziročně zvýšilo své tržby o 45 % na 167,5 milionu dolarů. Rovněž dosáhlo zisku s čistým ziskem 26,9 milionu dolarů, čímž investorům dokázalo, že k dosažení silného růstu příjmů nemusí spálit spoustu peněz.

Nové předplatné Duolingo Max s umělou inteligencí je zatím v rané fázi zavádění, ale prodává se za vyšší cenu než ostatní placené úrovně společnosti, což by mohlo být důvodem pokračování silných finančních výsledků i v budoucnu.