Dolar klesá, jen se blíží 160 bodům, přetrvávají obavy z intervencí

Dolar v pondělí mírně oslabil, ale zůstal poblíž téměř osmitýdenního maxima, zatímco kurz jenu se pohyboval poblíž úrovně 160, což vyvolalo slovní varování japonských úřadů, které se obávají intervencí na trzích.

Jen v ranním obchodování oslabil na 159,94 za dolar, což je nejnižší hodnota od 29. dubna, kdy se jen dotkl 34letého minima 160,245, což vedlo k tomu, že japonské úřady vynaložily zhruba 9,8 bilionu jenů na podporu měny.

Naposledy byl jen mírně pevnější na úrovni 159,75 za dolar poté, co v pondělí nejvyšší japonský měnový diplomat Masato Kanda uvedl, že úřady podniknou příslušné kroky, pokud dojde k nadměrnému pohybu deviz, a že zařazení Japonska na monitorovací seznam amerického ministerstva financí jejich kroky neomezí.

„Budeme důrazně reagovat na pohyby, které budou příliš rychlé nebo vyvolané spekulanty,“ řekl Kanda, ale poznamenal, že úřady nemají na mysli žádné konkrétní úrovně, kdy zasáhnout.

Jen se dostal pod obnovený tlak po rozhodnutí Japonské centrální banky (BOJ) z tohoto měsíce, že odloží snížení stimulů pro nákup dluhopisů až do svého červencového zasedání. V červnu klesl o 1,5 %.

Zdroj: Getty Images

„Nemyslím si nutně, že akt prolomení psychologické úrovně již stačí (k intervenci),“ uvedl Simon Harvey, vedoucí oddělení FX analýz ve společnosti Monex.

„Úřady nám řekly, že jim více záleží na tempu a neuspořádaných pohybech než na jednotlivých úrovních.“

Ze shrnutí názorů na červnovém zasedání BOJ v pondělí vyplynulo, že někteří politici vyzvali ke včasnému zvýšení úrokových sazeb, protože viděli riziko překonání inflačních očekávání.

Jen, který je velmi citlivý na výnosy amerických státních dluhopisů, letos zatím vůči dolaru poklesl o více než 10 %, což je dáno velkým rozdílem mezi úrokovými sazbami v Japonsku a ve Spojených státech.

Poptávka po carry trades, tedy půjčování si jenů za nízké sazby za účelem nákupu měn s vyššími výnosy, také vynesla australský i novozélandský dolar na 17letá maxima vůči jenu. [AUD/]

INFLAČNÍ TEST PŘED NÁMI

Tento týden bude v centru pozornosti cenový index výdajů na osobní spotřebu (PCE) v USA – oblíbený ukazatel inflace Federálního rezervního systému -, který bude zveřejněn v pátek.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že meziroční růst indexu v květnu zpomalí na 2,6 %. Mírný údaj pravděpodobně posílí sázky na snížení sazeb již v září, které je podle nástroje CME FedWatch v současné době oceňováno jako 70% pravděpodobnost.

Dolarový index, který měří americkou měnovou jednotku vůči šesti srovnatelným měnám, byl naposledy na úrovni 105,66 a ustoupil tak z téměř osmitýdenního maxima 105,91, kterého dosáhl minulý týden.

Pozornost se během týdne zaměří také na geopolitiku, ve čtvrtek se uskuteční první prezidentská debata v USA a o víkendu proběhne první kolo hlasování ve francouzských volbách.

„Uvidíte hodně defenzivních pozic před prvním kolem francouzských voleb a americkou prezidentskou debatou,“ uvedl Harvey ze společnosti Monex.

„Ačkoli dnes ráno panuje pocit klidu, který dolaru ubírá na síle, politické riziko je pro dolar stále slušným zdrojem síly a očekáváme, že dolarový index zakončí týden výše.“

Zdroj: Canva

Euro, které je pod tlakem od chvíle, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlásil na začátku měsíce předčasné volby, si připsalo 0,2 % na 1,07125 USD, ale za červen stále kleslo o 1,2 %.

Francouzská krajně pravicová strana Národní shromáždění (RN) a její spojenci vedli v prvním kole voleb v zemi s 35,5 % očekávaných hlasů, ukázal v neděli zveřejněný průzkum veřejného mínění.

Zákonodárce RN Jean-Philippe Tanguy, který je všeobecně považován za nejpravděpodobnějšího kandidáta na post šéfa ministerstva financí v případě vítězství strany a sestavení vlády, řekl agentuře Reuters, že vláda RN by se držela fiskálních pravidel Evropské unie.

Spotový jüan se mezitím obchodoval na úrovni 7,2609 za dolar, ve velmi úzkém rozpětí a blízko nejnižší hodnoty za posledních sedm měsíců, na kterou doléhalo široké posílení dolaru a obavy ze slabosti druhé největší ekonomiky světa. [CNY/]

Nakoupit měny USD/JPY za JPY159.63 (-0.09%)