Důvody, proč by Super Micro Computer mohl letos překonat Nvidii

Výrobce serverů s umělou inteligencí má stále jasné výhody proti špičkovému výrobci čipů s umělou inteligencí.

Super Micro Computer (SMCI) a Nvidia (NVDA) jsou dvě nejžhavější akcie v oblasti umělé inteligence (AI) na trhu. Společnost Super Micro Computer, známější pod názvem Supermicro, je předním výrobcem specializovaných serverů pro umělou inteligenci. Společnost Nvidia je největším světovým výrobcem grafických procesorů pro zpracování úloh AI v datových centrech.

V roce 2023 vzrostly akcie společnosti Supermicro o 246 %, zatímco akcie společnosti Nvidia o 239 %. A od začátku roku 2024 akcie společnosti Supermicro vzrostly o dalších 223 %, zatímco akcie společnosti Nvidia si polepšily o 164 %. Obě akcie se stále vezou na nákupním šílenství v oblasti akcií umělé inteligence, ale věřím, že Supermicro bude mít až do konce roku lepší výsledky než Nvidia, a to ze tří prostých důvodů.

Zdroj: Getty Images

Vyšší míra růstu

Tržby a zisk společnosti Supermicro vzrostly ve fiskálním roce 2023 (který skončil loni v červnu) o 37 %, resp. 115 %, protože prudce vzrostl prodej specializovaných serverů s umělou inteligencí. Analytici očekávají, že ve fiskálním roce 2024 vzrostou její tržby o 110 % a zisk o 102 %.

Pro srovnání, růst tržeb společnosti Nvidia se ve fiskálním roce 2023 (který skončil v lednu 2023) zastavil, protože upravený zisk klesl o 25 %. Její prodeje herních grafických procesorů (GPU) se snížily, protože makroekonomické vlivy přiškrtily její prodeje čipů pro datová centra a lidé se začali přizpůsobovat problémům, které přinesl nástup pandemie Covid-19.

Ve fiskálním roce 2024 však tržby a upravené zisky společnosti Nvidia vzrostly o 126 %, resp. 288 %, protože explozivní růst trhu s generativní umělou inteligencí zažehl bouřlivý požár pod jejími prodeji grafických procesorů pro datová centra a kompenzoval pomalejší prodeje herních grafických procesorů. Analytici očekávají, že ve fiskálním roce 2025 vzrostou její tržby o 98 % a zisk o 108 %.

Tyto trajektorie růstu jsou podobné, ale analytici očekávají, že Supermicro poroste v příštích třech letech rychleji než Nvidia. Od fiskálního roku 2023 do fiskálního roku 2026 očekávají, že příjmy společnosti Supermicro porostou složenou roční mírou růstu (CAGR) o 58 %. Od fiskálního roku 2024 do fiskálního roku 2027 očekávají, že příjmy společnosti Nvidia porostou o 44 %.

Lépe diverzifikovaný podnik s větším potenciálem růstu

Tyto odhady bychom měli brát s rezervou, ale zdá se, že Supermicro má větší prostor pro růst než Nvidia. Společnost Supermicro v současné době ovládá pouze asi 10 % trhu se specializovanými servery s umělou inteligencí, ale Bank of America očekává, že její podíl během příštích tří let vzroste na 17 %, protože celý trh se rozšíří o 150 %.

Tento růst podpoří její dlouhodobé partnerství se společností Nvidia, díky kterému má přístup ke špičkovým grafickým procesorům pro datová centra tohoto výrobce čipů dříve než většina jejích větších konkurentů. Společnost Supermicro však vyvíjí také specializované servery pro umělou inteligenci, které využívají levnější grafické procesory pro datová centra od společnosti Advanced Micro Devices. Toto začínající partnerství by mohlo postupně snížit závislost společnosti Supermicro na společnosti Nvidia. Zajistilo by také, že její prodeje serverů budou i nadále stoupat – a to i v případě, že AMD získá proti Nvidii navrch.

Podle agentury JPR Nvidia již ovládá 88 % trhu s diskrétními grafickými procesory a v posledním čtvrtletí vygenerovala 87 % svých příjmů z grafických procesorů pro datová centra. Hlavní trh grafických procesorů pro datová centra společnosti Nvidia stále expanduje, ale v budoucnu pravděpodobně nebude generovat takový růst díky nárůstu tržního podílu jako Supermicro.

Nižší ocenění

Akcie společnosti Supermicro v posledních několika letech prudce vzrostly, ale stále jsou překvapivě levné na úrovni 25násobku budoucích zisků a 2násobku tržeb za fiskální rok 2025. Akcie společnosti Nvidia vypadají mnohem dráž, když dosahují 50násobku budoucích zisků a 30násobku tržeb za fiskální rok 2025. Tržní kapitalizace společnosti Supermicro ve výši 54 miliard dolarů je také malá ve srovnání s tržní kapitalizací společnosti Nvidia ve výši 3,3 bilionu dolarů.

Společnost Supermicro byla teprve nedávno přehodnocena z tradičního výrobce serverů na akcie s vysokým růstem v oblasti umělé inteligence, takže by mohla mít ještě prostor, než bude považována za nadhodnocenou. Nvidia však začíná vypadat draze v porovnání s ostatními akciemi čipů a AI.

Obě akcie jsou však stále skvělou dlouhodobou strategií v oblasti AI

Věřím, že Supermicro bude do konce roku nadále překonávat Nvidii, ale obě akcie jsou stále skvělými dlouhodobými hrami pro růstově orientované investory. Také si myslím, že je stále rozumné vlastnit jak Supermicro, tak Nvidii – protože provozují různé obchodní modely a zaměřují se na různé části rychle rostoucího trhu s umělou inteligencí.

Nakoupit akcie Super Micro Computer, Inc. za $905.26 (-1.35%)