Warren Buffett stále nakupuje akcie Occidental Petroleum

Investice, kterou společnost Oracle of Omaha uskutečnila před pěti lety, má pravděpodobně velký význam.

Od roku 1965, kdy se stal generálním ředitelem společnosti Berkshire Hathaway (BRK-A) (BRK-B), Warren Buffett obíhá všechny tři hlavní akciové indexy na Wall Street. Zatímco široce založený index S&P 500 dosáhl od doby, kdy se „věštec z Omahy“ stal šéfem Berkshire, celkového výnosu včetně vyplacených dividend téměř 36 000 %, Buffett dohlížel na celkový zisk akcií třídy A své společnosti (BRK.A) jen o málo vyšší než 5 000 000 %.

Když překonáte širší trh o takovou hodnotu, přilákáte si publikum. Proto se do Omahy ve státě Nebraska každoročně sjíždí zhruba 40 000 lidí, aby si poslechli přednášku Warrena Buffetta o jeho společnosti, americké ekonomice a jeho investiční filozofii.

To je také důvod, proč je podání formuláře 13F společnosti Berkshire Hathaway nejočekávanější na Wall Street. Formulář 13F poskytuje přehledný přehled o tom, co nejchytřejší investoři na Wall Street nakupovali a prodávali v posledním čtvrtletí.

Ačkoli Buffett a jeho hlavní investiční asistenti Ted Weschler a Todd Combs a byli čistými prodejci akcií v každém z posledních šesti čtvrtletí, existuje jedna akcie, která se nakupuje s pravidelností od začátku roku 2022. Mám na mysli energetického titána Occidental Petroleum (OXY).

Věštec z Omahy hromadí akcie ropného a plynárenského gigantu Occidental Petroleum

Věštec z Omahy a jeho tým nakoupili 255 281 524 akcií společnosti Occidental Petroleum, jak vyplývá z posledního podání formuláře 4 Komisi pro cenné papíry a burzy (Securities and Exchange Commission), ke dni psaní tohoto článku. Pro představu, to představuje téměř 29 % akcií Occidentalu v oběhu a zvyšuje pozici Berkshire v této společnosti na téměř 16 miliard dolarů v tržní hodnotě.

Celkově má Buffett ze svého 388 miliardového investičního portfolia, které spravuje Berkshire Hathaway, přes 36 miliard dolarů investováno do dvou akcií ropných a plynárenských společností: Occidental a Chevron (CVX).

Existuje poměrně dost všeobecně uznávaných důvodů, proč jsou Buffett a jeho tým ohledně společností Occidental a Chevron optimističtí.

Za prvé, Světový energetický výhled 2023 Mezinárodní energetické agentury naznačuje, že poptávka po fosilních palivech dosáhne vrcholu v roce 2030, kdy se začnou prosazovat čistá energetická řešení. Ačkoli se to může zdát pro akcie ropných a plynárenských společností jako nepříznivá zpráva, znamená to, že poptávka po ropě a zemním plynu bude v průběhu současného desetiletí nadále růst. Navíc to nevypadá, že by poptávka po ropě a zemním plynu měla v dohledné době spadnout z útesu. I kdyby se tato poptávka v roce 2030 poněkud snížila, většina velkých energetických společností také investuje do čistších řešení.

Zhruba tři roky v době vrcholící pandemie byly globální velké energetické společnosti nuceny výrazně omezit své kapitálové výdaje (capex) kvůli bezprecedentní nejistotě v oblasti poptávky. I když je nejhorší období pandemie ve zpětném zrcátku a kapitálové výdaje se vrátily k normálu, ukázalo se, že zvyšování nabídky k uspokojení poptávky je náročné. Když je nabídka poptávaného zboží nebo služby omezena, je běžné, že cena tohoto zboží nebo služby roste. Není divu, že spotová cena ropy zůstala zvýšená.

To je pro společnost Occidental Petroleum obzvláště důležitý katalyzátor. Přestože se jedná o integrovaného provozovatele, lví podíl na jeho příjmech má segment těžebních vrtů. Když spotová cena ropy roste, provozní peněžní toky společnosti Occidental těží více než u jiné velké ropné a plynárenské společnosti.

Warrenu Buffettovi a jeho týmu se pravděpodobně líbí i to, co vidí z hlediska rozvahy. Po akvizici společnosti Anadarko v hodnotě 55 miliard dolarů v roce 2019, která posílila její přítomnost v Permské pánvi a v Mexickém zálivu, se Occidental topil v dluzích. Díky uvážlivým výdajům a vyšší spotové ceně ropy se společnosti podařilo více než snížit čistý dlouhodobý dluh z více než 38 miliard USD na konci roku 2019 na 18,5 miliardy USD k 31. březnu 2024.

Zdroj: Bloomberg

Zde je (pravděpodobný) podprahový důvod, proč Buffett nemůže přestat nakupovat akcie společnosti Occidental

I když jsou to všechno logické důvody pro nákup akcií Occidental Petroleum, tvrdím, že za Buffettovým pravidelným mačkáním tlačítka „koupit“ stojí jemnější katalyzátor. Vše souvisí s výše zmíněnou akvizicí společnosti Anadarko v létě 2019.

Occidental a (shodou okolností) Chevron tehdy vedly něco jako nabídkovou válku o převzetí společnosti Anadarko. Buffettova společnost předala 10 miliard dolarů, aby pomohla Occidentalu s jeho konečnou vítěznou nabídkou. Výměnou za to Berkshire Hathaway obdržela 10 miliard dolarů v podobě prioritních akcií Occidental Petroleum, které přinášejí roční výnos 8 %, a také warranty na nákup až 80 milionů kmenových akcií Occidental s realizační cenou 62,50 dolaru za akcii.

Během pandemie COVID-19 donutil historický útes poptávky po ropě a plynu společnost Occidental snížit dividendu a část své prioritní 8% roční dividendy vyplatit společnosti Berkshire Hathaway v kmenových akciích. Nutnost vydat akcie na pokrytí dividendy z prioritních akcií vedla k úpravám proti rozmělnění warrantů, které Buffettova společnost obdržela v roce 2019. K 17. červnu 2024 drží společnost Berkshire Hathaway warranty na 83 858 848,81 kmenových akcií společnosti Occidental Petroleum s realizační cenou 59,624 USD za akcii.

Ačkoli je možné, že Buffettovy pravidelné nákupy akcií Occidental za střední až vysokou cenu 50 dolarů svědčí o tom, že on a jeho tým vidí hodnotu – Occidental se obchoduje zhruba na 16,5násobku předpokládaného zisku pro rok 2024 a na 13násobku zisku z příštího roku – mnohem logičtější je, že nejchytřejší mozky Berkshire se snaží držet neviditelnou linii a zajistit, aby jejích téměř 83,9 milionu warrantů na kmenové akcie zůstalo v černých číslech.

Nakoupit akcie Occidental Petroleum Corporation za $62.54 (2.65%)

Pokud se akcie Occidentalu udrží nad 59,624 dolaru za akcii, bude Berkshire moci tyto warranty v budoucnu realizovat a potenciálně si nárokovat okamžitý zisk.

Není to poprvé, co Buffett a jeho tým něco takového udělali. Když Berkshire Hathaway po finanční krizi v srpnu 2011 získala 5 miliard dolarů v prioritních akciích Bank of America (BAC), Buffettova společnost za to získala více než jen 6% roční dividendový výnos. Tato investice byla spojena s warranty na nákup až 700 milionů akcií Bank of America po 7,14 USD za kus. V létě 2017, kdy se akcie BofA obchodovaly kolem 24 dolarů, investiční šikulové z Berkshire Hathaway tyto warranty uplatnili a okamžitě dosáhli obrovského zisku.

Pokud budou makrofaktory spolupracovat, mohla by ochota Warrena Buffetta držet příslovečnou čáru v písku u společnosti Occidental Petroleum vést k tučnému výdělku, pokud a kdy budou tyto warranty uplatněny.

Nakoupit akcie Bank of America Corporation za $40.17 (1.71%)

Zdroj: Getty Images