Warren Buffett nevlastní akcie společnosti Nvidia. Přesto na ní vydělává

Warren Buffett a technologické akcie jdou dohromady jako… no, obvykle nejdou dohromady. Legendární investor se obvykle vyhýbá akciím, které jsou mimo jeho obzor. A technologie nejsou jeho silnou stránkou.

Není překvapením, že Buffett nevlastní ani jednu akcii společnosti Nvidia (NVDA). Unikly mu tedy masivní zisky této akcie umělé inteligence (AI) za posledních několik let? Ne tak docela.

Nakoupit akcie NVIDIA Corporation za $118.11 (-6.68%)

Buffett přímo vydělává na společnosti Nvidia
Ačkoli Buffett nevlastní žádné akcie společnosti Nvidia, v portfoliu Berkshire Hathaway jsou dva burzovně obchodované fondy (ETF), které je vlastní. Díky tomu přímo profitoval z prudkého růstu akcií společnosti Nvidia.

Společnost Nvidia byla do indexu S&P 500 zařazena v roce 2001, kdy nahradila ohroženou energetickou společnost Enron. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 společnost Berkshire zahájila pozice ve dvou indexových ETF S&P 500 – SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) a Vanguard S&P 500 ETF (VOO). Od té doby konglomerát neprodal akcie ani jednoho z těchto ETF.

Je pravda, že Buffett ze zisků společnosti Nvidia prostřednictvím podílů společnosti Berkshire v těchto dvou indexových fondech ETF S&P 500 přímo příliš nevytěžil. Za prvé, Berkshire vlastní v těchto fondech pouze malé pozice – 39 400 akcií ETF SPDR a 43 000 akcií ETF Vanguard. Tyto podíly tvoří méně než 0,1 % celkového portfolia společnosti Berkshire. Již několik let vlastní dceřiná společnost společnosti Berkshire, New England Asset Management (NEAM), také příliš malé pozice na to, aby mohly výrazněji ovlivnit oba ETF.

Nakoupit akcie SPDR S&P 500 ETF Trust za $542.74 (-0.33%)

Navíc společnost Nvidia tvoří pouze 7,25 % indexu S&P 500, který je vážen na základě tržní kapitalizace. Když společnost Berkshire koncem roku 2019 poprvé koupila oba ETF S&P 500, měly akcie AI mnohem menší váhu než nyní.

Jak „věštec z Omahy“ nepřímo vydělal na společnosti Nvidia
Buffett nepřímo profitoval i z pozoruhodného vzestupu společnosti Nvidia. Jak přesně to udělal, vyžaduje určitou deduktivní analýzu.

Začněme tím, že akcie předních poskytovatelů cloudových služeb si v poslední době vedly mimořádně dobře. Akcie společnosti Amazon (AMZN), jejíž Amazon Web Services (AWS) je špičkovou platformou cloudových služeb, loni prudce vzrostly o 81 % a od začátku roku o více než 20 %. Akcie společnosti Microsoft (MSFT) vyskočily v roce 2023 o 57 % a letos vzrostly o téměř 20 %. Akcie společnosti Alphabet (GOOGL), která provozuje službu Google Cloud, loni vzrostly o 58 % a v roce 2024 zatím o více než 25 %.

Není pochyb o tom, že boom umělé inteligence, zejména s prudkým nárůstem zavádění generativní umělé inteligence, byl klíčovým faktorem výkonnosti všech tří cloudových akcií. Důležité je, že Amazon, Microsoft a Alphabet jsou významnými zákazníky společnosti Nvidia. Tyto tři společnosti by téměř jistě nebyly schopny zvládnout zvýšenou poptávku po cloudových službách s čipy AI společnosti Nvidia.

Zdroj: Shutterstock

Myslím si tedy, že lze říci, že Nvidia je částečně zodpovědná za růst cen akcií, který zaznamenaly společnosti Amazon, Microsoft a Alphabet. Kolik z těchto zisků lze přičíst společnosti Nvidia, je však těžké určit.

Jak to tedy souvisí s Buffettem? Za prvé, Berkshire vlastní 10 milionů akcií Amazonu. Za druhé, NEAM (dceřiná společnost Berkshire) vlastní pozice ve společnostech Alphabet a Microsoft. Zatřetí, všechny tři cloudové akcie jsou také klíčovými akciemi dvou ETF indexu S&P 500 společnosti Berkshire.

Nakoupit akcie Vanguard 500 Index Fund za $500.43 (-0.27%)

Na společnosti Nvidia jste mohli vydělat stejným způsobem
Je možné (a možná i pravděpodobné), že jste ve stejné pozici jako Buffett – vyděláváte na společnosti Nvidia, aniž byste vlastnili její akcie. Fond SPDR S&P 500 ETF Trust je největším ETF podle spravovaných aktiv, zatímco fond Vanguard S&P 500 ETF je na třetím místě. I když nevlastníte ani jeden z těchto ETF, vaše investiční portfolio může obsahovat jeden nebo více dalších ETF nebo podílových fondů s pozicemi ve společnosti Nvidia.

Mezi široce vlastněné akcie patří také Amazon, Alphabet a Microsoft. Některé z nich nebo všechny byste mohli vlastnit přímo, nebo byste mohli vlastnit fondy s podíly v těchto megakapitálech.

Aby bylo jasno, tyto způsoby vydělávání peněz na společnosti Nvidia nejsou zdaleka tak výnosné jako vlastnictví akcií výrobce grafických procesorů (GPU). Mohly by však poskytnout alespoň určitou útěchu investorům, kteří si vyčítají, že nekoupili Nvidii dříve. Zdůrazňuje to také jednu z výhod investování do indexových ETF S&P 500: V případě Nvidie se jedná o velké vítěze, kteří s rostoucí tržní kapitalizací získávají v indexu stále větší váhu – a mohou vám tak vydělat více peněz.