Akcie, které za posledních 52 týdnů posílily o 100 %

Zde jsou perspektivní akcie, které mají podle analytiků v tuto chvíli potenciál k dalšímu růstu.

Portál Morningstar.com se nedávno zabýval tím, jak akcie společnosti GE Aerospace (NYSE:GE) za posledních 12 měsíců prudce vzrostly a posílily o 86 %, přičemž více než polovina zisku připadá na rok 2024. Podle všeho se momentové hry, jako je GE, staly akciemi, které je třeba kupovat při vstupu do druhé poloviny roku.

Je těžké uvěřit, že se akcie GE staly momentovými akciemi poté, co tolik let ležely ladem. Chvála generálnímu řediteli Larrymu Culpovi za práci, kterou odvedl a která přinesla hodnotu dlouho trpícím akcionářům.

GE není jedinou akcií, která v uplynulém roce prudce vzrostla. Podle portálu Finviz.com existuje 67 akcií kótovaných na burze v USA (tržní kapitalizace 2 miliardy dolarů a více), které za posledních 52 týdnů dosáhly 100% nebo vyšší návratnosti.

Akcií s největší tržní kapitalizací, která za poslední rok zdvojnásobila své peníze, je NVIDIA (NASDAQ:NVDA), superhvězda umělé inteligence. Akcií s nejmenší tržní kapitalizací, která tak učinila, je Amneal Pharmaceuticals (NASDAQ:AMRX), výrobce více než 280 generických a speciálních léčiv.

Zde jsou další tři akcie, které si můžete přidat na seznam akcií k nákupu.

Modine Manufacturing (MOD)

Společnost Modine Manufacturing (NYSE:MOD) má v době, kdy píšu tento článek, tržní kapitalizaci 4,92 miliardy dolarů s 201% ziskem za posledních 52 týdnů.

Většinu investorů by nikdy nenapadlo, že je možné, aby více než sto let stará společnost dokázala během jediného roku ztrojnásobit svou tržní kapitalizaci, ale přesně to Modine od loňského června dokázala.

Společnost byla založena v roce 1916 Arthurem B. Modinem a začala s výrobou tepelných řešení pro vznikající automobilový průmysl. Od té doby se její podnikání rozšířilo do celého světa a poskytuje tepelná řešení na mnoha různých trzích včetně HVAC, datových center a automobilového průmyslu.

V květnu oznámila výsledky za 4. čtvrtletí 2024 a celý rok. V roce 2024 se její tržby zvýšily o 5 % na 2,4 miliardy dolarů, zatímco upravený zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace) vyskočil o 48 % na 314 milionů dolarů, což představuje zdravou marži EBITDA ve výši 13,1 %.

Společnost má dva provozní segmenty: Klimatická řešení (43 % tržeb) a výkonné technologie (57 %).

V roce 2025 očekává růst tržeb o 7,5 % na úrovni středního bodu svého výhledu s upraveným ziskem EBITDA ve výši 375 milionů USD, což je téměř o 20 % více než v roce 2024.

V listopadu 2023 jsem investorům doporučil zvážit nákup akcií MOD, protože díky zaměření na trhy s vyšší marží rostl její volný peněžní tok. Zatím to funguje jako po másle.

Nakoupit akcie MOD za $97.43 (3.35%)

Zdroj: Unsplash

Arista Networks (ANET)

Společnost Arista Networks (NYSE:ANET) má tržní kapitalizaci 105,72 miliardy dolarů a za posledních 52 týdnů si připsala 124 %. Od vstupu na burzu v červnu 2014 za 43 USD její akcie posílily o 3 038 %, což zahrnuje i rozdělení akcií v poměru čtyři ku jedné v listopadu 2021.

Akciím této cloudové síťové společnosti se v roce 2024 dařilo díky nástupu umělé inteligence. Její síťové produkty pomáhají lídrům v oblasti umělé inteligence, jako jsou společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT) a Meta Platforms (NASDAQ:META) – tyto dvě společnosti se na jejích celkových tržbách podílejí přibližně 39 % -, provádět pracovní zátěže v oblasti umělé inteligence, které vyžadují efektivní datovou propustnost pro její sítě s grafickými procesory.

Její tržby za 1. čtvrtletí 2024 meziročně vzrostly o 16,3 % na 1,57 miliardy dolarů. Sekvenčně její tržby vzrostly o 2,0 % oproti 4. čtvrtletí 2023. Mezitím její čistý zisk bez použití metodiky GAAP vyskočil o 40,9 % na 637,7 milionu USD. Její zisk na akcii rostl o něco pomaleji o 39,2 % v důsledku většího počtu akcií v oběhu.

Z 27 analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti ANET, ji 18 hodnotí jako „Buy“ (nákupní rating) s cílovou cenou 327,50 USD, což je pod úrovní, za kterou se aktuálně obchoduje.

Stabilní výkonnost společnosti by měla jejím akcionářům i nadále přinášet solidní dlouhodobé výnosy. Pokud hledáte nejlepší akcie k nákupu, začněte zde.

Nakoupit akcie Arista Networks, Inc. za $334.53 (1.62%)

Sterling Infrastructure (STRL)

Sterling Infrastructure (NYSE:STRL) má tržní kapitalizaci 3,59 miliardy dolarů a za posledních 52 týdnů si připsala 123 %.

Ve stejném článku z listopadu 2023, ve kterém jsem doporučoval společnost Modine, jsem doporučoval také společnost Sterling Infrastructure. Mé zdůvodnění bylo jednoduché: Společnost nadále těží z obnovy americké infrastruktury.

První čtvrtletí zakončila s objemem nevyřízených zakázek ve výši 2,35 miliardy dolarů. Díky silnému začátku roku 2024 nyní očekává meziroční nárůst tržeb o 12 %, nárůst čistého zisku o 23 % a nárůst EBITDA o 16 %.

A co je nejdůležitější, její cash flow výrazně vzrostlo, z 25 milionů dolarů v roce 2017 na 479 milionů dolarů v roce 2023, což představuje složenou roční míru růstu 64 %. Na základě volného peněžního toku v roce 2023 ve výši 428 milionů USD a hodnoty podniku 3,50 miliardy USD má výnosnost volného peněžního toku 12,2 %. Cokoli nad 8 % je hodnotové území.

Investoři mohou očekávat, že její volný peněžní tok bude i nadále růst vzhledem k jejímu zaměření na strategické akvizice.

„I nadále věříme, že nejlepším využitím naší hotovosti jsou strategické akvizice, které rozšiřují náš soubor služeb, posilují naši konkurenční pozici nebo rozšiřují naši geografickou působnost,“ uvádí se ve výroční zprávě za rok 2023.

„Jsme i nadále velmi aktivní při hledání potenciálních cílů, přičemž se zaměřujeme zejména na oblasti E-Infrastructure Solutions a Building Solutions.“

Nakoupit akcie STRL za $117.76 (1.36%)

Zdroj: Canva