Akcie, kterou Warren Buffett plánuje držet navždy

V poslední době není mnoho akcií, které by Warren Buffett považoval za natolik zajímavé, aby je přidal do portfolia společnosti Berkshire Hathaway v hodnotě 385 miliard dolarů. Buffett prostřednictvím společnosti Berkshire uskutečnil během současného býčího trhu jen několik nákupů.
Popravdě řečeno, Buffett v každém z posledních šesti čtvrtletí prodal více akcií, než nakoupil. Mezi jeho největší prodeje v minulém čtvrtletí patřila část jeho největšího podílu ve společnosti Apple, stejně jako celá pozice Berkshire v akciích Paramount Global a zbytek podílu Berkshire ve společnosti HP. V roce 2024 však soustavně navyšoval některé pozice, včetně jedné ze svých největších držených akcií.
V červnu Buffett zatím utratil dalších 435 milionů dolarů za akcie Occidental Petroleum (OXY), čímž se z nich stala šestá největší pozice Berkshire.
Z novějších hlášení Komise pro cenné papíry a burzy vyplývají nákupy Occidental Petroleum mezi 5. a 17. červnem. Buffett skupuje akcie Occidentalu, když se obchodují kolem 60 USD za akcii, a investoři by ho mohli chtít následovat.

Zdroj: Getty Images

Akcie, kterou Buffett plánuje držet navždy

Buffett původně investoval do společnosti Occidental v roce 2019, kdy přímo od společnosti Berkshire Hathaway nakoupil prioritní akcie v hodnotě 10 miliard dolarů. Tato investice ve výši 10 miliard dolarů pomohla financovat akvizici společnosti Anadarko společností Occidental, která posílila její pozici v Permské pánvi.
Ačkoli tato akvizice zatížila společnost Occidental dluhem těsně před těžkým obdobím na energetickém trhu, které nikdo nemohl předvídat (pandemie COVID-19), management obdivuhodně proplul náročným prostředím. Pozastavilo vyplácení dividend a strategicky prodalo aktiva, aby snížilo zadlužení své rozvahy, a opět stojí na pevných základech.
Buffett od té doby svou pozici v Occidentalu navýšil. Po posledním nákupu za 435 milionů dolarů nyní Berkshire Hathaway vlastní přibližně 28,8 % akcií v oběhu – podíl v hodnotě přibližně 15,9 miliardy dolarů. Stále také vlastní asi 8,5 miliardy dolarů prioritních akcií, které zahrnují warranty na nákup dalších kmenových akcií společnosti za 59,62 dolaru za akcii (v současnosti se obchodují kolem 62,90 dolaru).
Ve svém posledním dopise akcionářům Berkshire Buffett pochválil generální ředitelku Occidentalu Vicki Hollubovou a uvedl, že tyto energetické akcie hodlá držet po neomezenou dobu. „Pod vedením Vicki Hollubové dělá Occidental správné věci jak pro svou zemi, tak pro své vlastníky,“ napsal Buffett. „Zvláště se nám líbí její rozsáhlé podíly ropy a zemního plynu ve Spojených státech a také její vedoucí postavení v iniciativách na zachycování oxidu uhličitého.“
Occidental letos posílí své vedoucí postavení v Permské pánvi akvizicí společnosti CrownRock za 12 miliard dolarů, která by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí. Hollubová bude pravděpodobně postupovat podle stejného návodu jako v případě mnohem větší akvizice společnosti Anadarko, kdy prodá nedůležitá aktiva, aby snížil výši dluhu v rozvaze společnosti Occidental. Podle květnové zprávy agentury Reuters již zkoumá možnost prodeje permských aktiv v hodnotě přesahující 1 miliardu USD.

Zdroj: Getty Images

Velká sázka na ceny ropy

Occidental je sice integrovanou energetickou společností, ale většina jejích příjmů a výnosů pochází z těžby. Zabývá se získáváním půdy a oddělováním ropy z hornin. To znamená, že její zisky do značné míry závisí na ceně ropy.
Když na konci loňského roku oznámila akvizici společnosti CrownRock, odhadovala, že by mohla generovat další miliardu dolarů ročního volného peněžního toku za předpokladu, že ceny ropy zůstanou nad 70 dolary za barel.
Vicki Hollubová nyní očekává, že ceny ropy zůstanou v rozmezí 80 až 85 dolarů až do roku 2025. Ceny ropy se snížily poté, co se členové OPEC+ začátkem tohoto měsíce dohodli na plánu, který by prodloužil jejich těžební škrty do roku 2025, ale který by také umožnil osmi členským zemím začít od října povolovat dobrovolné škrty. Ceny ropy se však rychle zotavily na úroveň kolem 80 USD.
Buffett využil příležitosti a koupil Occidental, když ceny ropy klesly, a z mírného oživení již profitoval. I kdyby ceny ropy zůstaly relativně stabilní, Occidental má dobrou pozici k tomu, aby svým akcionářům generoval významný peněžní tok.

Nakoupit akcie Occidental Petroleum Corporation za $62.56 (-0.86%)

Měli by investoři následovat Buffettova příkladu?

Jak již bylo zmíněno, Buffett nakupuje akcie společnosti Occidental prakticky kdykoli, když klesnou pod 60 USD. Při této ceně se akcie obchodují za zhruba 14násobek budoucích zisků. To ji pevně řadí do oblasti hodnotových akcií, ale není to tak atraktivní ocenění, jaké mají někteří jiní producenti ropy a integrované energetické společnosti.
Společnost Occidental pod vedením Hollubové však mnohem agresivněji zvyšuje svůj hospodářský výsledek prostřednictvím akvizic a snižování nákladů. To by mohlo v dlouhodobém horizontu vést k mnohem lepšímu růstu zisku, zejména pokud se ceny ropy budou trvale pohybovat výše. Její strategie s sebou nese značné riziko, ale také mnohem větší potenciál růstu v dlouhodobém horizontu. Do té doby je společnost rozhodně dostatečně stabilní, generuje dostatek hotovosti, aby mohla pokračovat v růstu svých aktivit a zároveň vyplácet pěknou dividendu.