Riot Platforms: Výzvy a výnosy jednoho z největších těžařů Bitcoinu

Společnost Riot Platforms (RIOT) se během několika posledních let stala jedním z největších světových těžařů bitcoinu, ale svým dlouhodobým investorům generuje neuspokojivé výnosy.

Riot se ve skutečnosti dříve jmenoval Bioptix, vývojář veterinárních produktů, než tento obchodní model (a název) před téměř sedmi lety náhle opustil.

Dne 4. října 2017 se společnost Bioptix přejmenovala na Riot a prohlásila, že se stane těžařem bitcoinů. Následně investovala do dalších kryptografických společností a rozšířila své podnikání o další akvizice.

V den rebrandingu akcie společnosti Riot uzavřely na ceně 8,18 USD za akcii a nakonec se během memoárové akciové rallye 17. února 2021 vyšplhaly až na své postbrandingové maximum 77,90 USD.

Dnes se však akcie společnosti Riot obchodují za přibližně 9,50 USD. Investice 10 000 dolarů do jejích akcií by se krátce rozkvetla na 95 232 dolarů, než by dnes uvadla na zhruba 11 600 dolarů. Stejná investice do Bitcoinu by vzrostla na 149 000 dolarů.

Zdroj: Unsplash

Podívejme se, proč Riot tak výrazně zaostal za Bitcoinem – a zda má stále šanci generovat milionářské zisky v budoucnu.

Jak rychle Riot roste?

Obchodní model Riotu je poměrně jednoduchý. Neustále nakupuje další těžaře, rozšiřuje svá těžební zařízení a těží více bitcoinů. Většinu svých příjmů generuje těžbou Bitcoinu a příležitostně některé mince převádí na hotovost.

Růst společnosti Riot můžeme měřit prostřednictvím rozšiřování její těžební kapacity, jejího exahash za sekundu (EH/s), který měří její efektivitu těžby, celkového počtu vytěžených Bitcoinů a růstu celkových příjmů.

Jak ukazuje tato tabulka, společnost Riot během posledních čtyř let rychle rozšířila svou těžební kapacitu, zvýšila efektivitu těžby a vytěžila velké množství bitcoinů.

Společnost Riot v uplynulém roce získala několik menších těžařů bitcoinů a očekává, že do konce roku 2024 dosáhne její hash rate 31 EH/s. Analytici očekávají, že její tržby za celý rok vzrostou o 48 % na 415,2 milionu dolarů, protože zvýší svou těžební produkci.

S hodnotou podniku ve výši 1,25 miliardy dolarů vypadá Riot levně při trojnásobku letošních tržeb. Větší konkurent Marathon Digital (MARA 3,00 %), který měl v posledním čtvrtletí hash rate 27,8 EH/s, se obchoduje za 8násobek letošních tržeb.

Proč nejsou investoři k Riotu více nakloněni?

Riot stále expanduje, ale zdá se, že investoři o jeho akcie ztrácejí zájem z několika prostých důvodů. Těžba bitcoinů je kapitálově náročný byznys, který vyžaduje, aby cena kryptoměny trvale rostla rychleji než její provozní náklady.

Během posledních dvou let bylo těžké tuto rovnováhu zvládnout, protože inflace zvýšila její náklady na energii. Vysoké úrokové sazby také přiškrtily zisky společnosti Riot a zároveň zdražily rozšiřování jejích těžebních zařízení.

Poslední čtyřleté půlení bitcoinu letos v dubnu, které snižuje jeho odměny za těžbu na polovinu, tento tlak ještě zhoršilo, protože dále zvýšilo náklady Riotu na těžbu.

Nakoupit akcie Riot Platforms, Inc. za $9.20 (-0.11%)

Poloviční snížení však také zvýšilo atraktivitu Bitcoinu tím, že omezilo jeho dostupnou nabídku, takže pro většinu investorů bylo smysluplnější jednoduše koupit Bitcoin místo akcií těžaře Bitcoinu.

Proto se akcie Riotu i Marathonu po příchodu prvních burzovně obchodovaných fondů (ETF) obchodujících s Bitcoinem za spotovou cenu letos v lednu propadly.

Riot také opakovaně vydával nové akcie, aby pokryl své provozní náklady a odměny na základě akcií. Za posledních sedm let vzrostl počet jejích akcií v oběhu o neuvěřitelných 5 260 % a značně naředil počáteční investory.

Mohla by společnost Riot stále generovat velké zisky?

Riot má některé problémy, ale investoři by neměli ignorovat jeho silné stránky. Od svého rebrandingu v roce 2017 ještě nevytvořila roční zisk, ale analytici očekávají, že se letos stane ziskovou, protože cena bitcoinu se stabilizuje a ona rozšíří své zázemí.

Pokud cena Bitcoinu během několika příštích let prudce vzroste, mohly by se projevit úspory z rozsahu a zvýšit příjmy a zisk Riotu. Analytici očekávají, že v letech 2023 až 2026 se její příjmy zvýší složenou roční mírou růstu (CAGR) o 43 %.

Riot vypadá vzhledem k těmto tempům růstu levně, ale nejsem si jistý, zda dokáže v dohledné době proměnit čerstvou investici 10 000 USD v 1 milion USD.

Zdroj: Getty Images

Může generovat nějaké multibagger zisky, jakmile překoná své růstové bolesti a krátkodobé makrovětry, ale její budoucnost je nakonec vázána na cenu Bitcoinu.

Pro mnoho investorů by tak samotný Bitcoin mohl v příštích několika letech generovat milionářské výnosy mnohem rychleji než Riot, Marathon nebo další menší těžaři Bitcoinu.