Japonsko vydalo nové varování před prudkým poklesem jenu

V souvislosti se znepokojivým vývojem měny japonský ministr financí Šunichi Suzuki ve čtvrtek oznámil, že národní orgány přijmou potřebná opatření týkající se jejich měny. To předznamenává možnost japonské intervence na devizovém trhu poté, co hodnota jenu dramaticky klesla a dostala se na nové 38leté minimum vůči dolaru.

Japonský jen se v daný den na asijském trhu propadl na 160,45 za dolar, čímž se nebezpečně přiblížil k historickému 38letému minimu 160,88, kterého dosáhl v noci na předchozí středu.

“Je žádoucí, aby se směnné kurzy pohybovaly stabilně. Rychlé, jednostranné pohyby jsou nežádoucí. Zejména nás hluboce znepokojuje dopad na ekonomiku,” vyjádřil se Suzuki před novináři. Dále dodal: “Pohyby sledujeme s vysokou naléhavostí, analyzujeme faktory, které za nimi stojí, a přijmeme nezbytná opatření.” Tato intervence ministra financí signalizuje rostoucí obavy japonských představitelů z prudkého a nevázaného poklesu jejich měny na devizovém trhu.

V podobném duchu osvětlil situaci na čtvrteční tiskové konferenci i hlavní tajemník kabinetu Jošimasa Hajaši, který zdůraznil, že Tokio podnikne “odpovídající” kroky k odvrácení nadměrných výkyvů měny. Zdržel se však konkrétních komentářů týkajících se úrovně jenu a případných záměrů zasáhnout.

Zdroj: Getty Images

Výrazná destabilizace hodnoty jenu vyvolala u japonských úřadů opětovnou potřebu bojovat proti jeho překotnému poklesu. V letošním roce zatím došlo k 12% poklesu vůči dolaru. To je do značné míry způsobeno přesunem pozornosti obchodníků na expanzivní odchylku úrokových sazeb mezi Japonskem a Spojenými státy.

Narůstající tlak obklopuje rychlý pád jenu pod klíčovou úroveň 160 za dolar, což účastníky trhu stále více znepokojuje z blížícího se nástupu intervencí na nákup jenu. “V tuto chvíli se úřady pravděpodobně začínají obávat nejen rychlosti, ale i úrovně,” nabídl ve své výzkumné poznámce Masafumi Yamamoto, který je hlavním měnovým stratégem ve společnosti Mizuho Securities. Dále předpověděl: “Pokud nezasáhnou, existuje riziko, že jen sklouzne k hodnotě 162.”.

Přesto se objevují skeptici, kteří pochybují o účinnosti intervence a dokonce i napomínacích prohlášení (označovaných jako “jawboning”) při zvrácení vlny slabého jenu. Tato skepse pramení z devalvace měny, která je do značné míry připisována nejistotě ohledně načasování plánů amerického Federálního rezervního systému na snížení úrokových sazeb.

Zdroj: Reuters

Mezitím Bank of Japan upustila od označení blížícího se zvýšení úrokových sazeb. Stojí za zmínku, že i zvýšení současného téměř nulového krátkodobého cíle politiky bude nadále udržovat japonské výpůjční náklady na značně nízké úrovni. Příští politické zasedání je naplánováno na konec tohoto měsíce, 30. a 31. července.

Japonská vláda již dříve intervenovala na svém trhu s obchodovatelnou měnou, což potvrzují výdaje Tokia ve výši 9,8 bilionu jenů (v přepočtu 61 miliard USD) na přelomu dubna a května. Tato intervence byla vyvolána v reakci na propad japonské měny na 34leté minimum 160,245 za dolar 29. dubna. V současné době se směnný kurz pohybuje na úrovni 1 USD za 160,4800 jenu.

Tato sága o pádu japonské měny osvětluje potřebu, aby finanční guru této země podnikli razantnější kroky k regulaci svého devizového trhu, protože jejich reakce by mohla mít významný dopad na globální finanční prostředí. Mezinárodní sféra se zatajeným dechem čeká na následná opatření, která japonské úřady přijmou v reakci na toto probíhající finanční fiasko.