Japonsko vydalo nové varování před prudkým poklesem jenu

Japonské úřady přijmou potřebná opatření v oblasti měn, uvedl ve čtvrtek ministr financí Šunichi Suzuki a naznačil připravenost zasáhnout na devizovém trhu poté, co se kurz jenu vůči dolaru propadl na nové 38leté minimum.

„Je žádoucí, aby se směnné kurzy pohybovaly stabilně. Rychlé, jednostranné pohyby jsou nežádoucí. Zejména jsme hluboce znepokojeni dopadem na ekonomiku,“ řekl Suzuki novinářům.

„Pohyby sledujeme s vysokou naléhavostí, analyzujeme faktory, které za nimi stojí, a přijmeme nezbytná opatření,“ dodal.

Hlavní tajemník kabinetu Jošimasa Hajaši na čtvrteční tiskové konferenci rovněž uvedl, že Tokio přijme „vhodná“ opatření proti nadměrným pohybům měny. Odmítl se vyjádřit k úrovni jenu a k tomu, zda úřady zasáhnou.

Kurz jenu se ve čtvrtek nacházel na úrovni 160,52 za dolar a zůstal tak jen zlomek od 38letého minima 160,88, kterého dosáhl ve středu.

Japonské úřady čelí obnovenému tlaku, aby bojovaly proti prudkému poklesu jenu, který se letos vůči dolaru propadl o 12 %, protože obchodníci se soustředí na velký rozdíl v úrokových sazbách mezi Japonskem a Spojenými státy.

Rychlý pokles jenu pod klíčovou úroveň 160 za dolar zvyšuje znepokojení trhu nad možností blížící se intervence na nákup jenu.

„V tuto chvíli se úřady pravděpodobně začínají obávat nejen rychlosti, ale i úrovně,“ uvedl Masafumi Yamamoto, hlavní měnový stratég společnosti Mizuho Securities, ve své výzkumné zprávě. „Pokud nezasáhnou, existuje riziko, že jen sklouzne k hodnotě 162.“

Analytici však pochybují o tom, že čelisti, a dokonce i intervence, mohou zvrátit příliv slabého jenu, který je poháněn především nejistotou ohledně toho, jak brzy začne americký Federální rezervní systém snižovat úrokové sazby.

Bank of Japan upustila od signálů o brzkém zvýšení úrokových sazeb, ačkoli jakékoli zvýšení současného téměř nulového krátkodobého cíle politiky bude stále udržovat japonské výpůjční náklady na velmi nízké úrovni.

Přesto by pokles jenu mohl zvýšit tlak na BOJ, aby plánované oznámení plánu kvantitativního zpřísňování (QT) doprovodila zvýšením sazeb na svém příštím zasedání 30. a 31. července, tvrdí někteří analytici.

Ministr hospodářství Jošitaka Šindó ve čtvrtek po zasedání, na kterém byla schválena měsíční zpráva vlády o ekonomice, řekl, že tvůrci politiky musí být ostražití vůči riziku, že měkký jen bude tlačit na růst inflace prostřednictvím rostoucích dovozních nákladů.

„Slabý jen patří k faktorům, které tlačí na růst inflace, takže při řízení měnové politiky budeme pozorně sledovat pohyby měny,“ citoval zástupce guvernéra BOJ Šiniči Učidu, který na zasedání podle úředníka úřadu vlády informoval novináře o průběhu jednání.

Koncem dubna a začátkem května Tokio vynaložilo 9,8 bilionu jenů (61 miliard USD) na intervence na devizovém trhu poté, co japonská měna 29. dubna dosáhla 34letého minima 160,245 za dolar.

Dolar konsoliduje před zveřejněním klíčové inflace; jen se blíží intervenci

Americký dolar se v ranním evropském obchodování ve čtvrtek snížil a vrátil část zisků z předchozí seance, zatímco japonský jen klesl do intervenčního pásma.

V 9:30 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 105,650.

Zdroj: Canva

Dolar před prezidentskou debatou kles

Americký dolar ve čtvrtek opět zažil propad poté, co během předchozí seance zaznamenal zisky ve výši přibližně 0,4 % a vyšplhala se do blízkosti dvouměsíčních maxim.

Guvernérka amerického Federálního rezervního systému Michelle Bowmanová ve středu zopakovala svůj základní názor, že „inflace bude dále klesat při zachování základní úrokové sazby“ a že snížení sazeb bude „nakonec“ vhodné, pokud se inflace skutečně trvale posune k 2 %.

Představitelé Fedu opakovaně vyzývali k tomu, aby před souhlasem se snížením úrokových sazeb bylo k dispozici více údajů, které by ukázaly, že inflace ustupuje, čímž se páteční údaje o indexu cen PCE dostaly do centra pozornosti.

Jedná se o preferovaný ukazatel inflace centrální banky, který by měl ukázat, zda počínající zpomalování inflace pokračuje.

Zajímavá bude také první prezidentská debata mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem před jejich listopadovou volební odvetou.
„Náš základní předpoklad je, že Trump je díky protekcionistickým slibům, geopolitickému postoji a plánům na nižší daně nejpozitivnějším kandidátem pro dolar, ale trhy neměly reálnou šanci obchodovat na základě politických zpráv z USA, protože dominovala měnová politika,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

„Jakákoli devizová akce založená na vnímání vítěze debaty nám může pomoci kalibrovat koeficienty pro listopadovou funkci tržní reakce.“
Třetí strana Ad. Nejedná se o nabídku nebo doporučení ze strany Investing.com. Viz zveřejnění zde nebo odstranění reklamy.

Euro je před francouzskými volbami „neatraktivní

Měnový pár EUR/USD vzrostl o 0,1 % na 1,0688 a mírně se tak odrazil poté, co se ve středu obchodoval až na úrovni 1,0666.

O víkendu mají ve Francii začít volby, přičemž na jednotnou měnu doléhají politické zmatky ve Francii po šokujícím předčasném zvolení prezidenta Emmanuela Macrona.

„Euro zůstává před vyjasněním francouzského hlasování (mějme na paměti, že to nemusí přijít před výsledky druhého kola 7. července) nevýhodné,“ dodala ING.

„Dalšími klíčovými úrovněmi jsou 1,0650 a 1,0600 pro EUR/USD. Těchto úrovní může být dosaženo na základě některých pohybů po noční debatě v USA, ačkoli očekáváme, že zítřejší jádrový PCE v USA na úrovni 0,1 % meziměsíčně pošle EUR/USD na víkend blíže k 1,0700 než k 1,0600.“

Měnový pár GBP/USD vzrostl o 0,1 % na 1,2631, přičemž šterlink se před parlamentními volbami, které se uskuteční příští týden, obchodoval v úzkém rozpětí, přičemž budoucnost měny do značné míry závisí na tom, zda příští vláda přesvědčí skeptické investory, že její plány na nápravu stagnující ekonomiky jsou důvěryhodné.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY160.44 (-0.20%)

Zdroj: Canva