Vyplatí se nyní investovat do akcií společnosti Apple?

Technologický průmysl je známý svým bohatstvím růstových akcií. Mnoho lídrů v tomto odvětví dlouhodobě přináší konzistentní a výrazné zisky. Mezitím nástup trhů, jako je umělá inteligence (AI), digitální služby a virtuální/rozšířená realita (VR/AR), naznačuje velký prostor pro růst v nadcházejících letech.
Společnost Apple (AAPL), která je druhou nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací přesahující 3 biliony dolarů, má za sebou dlouhou historii růstu. Od roku 2019 vzrostly akcie společnosti o 318 %, a to navzdory globální pandemii, hospodářskému poklesu a nedávnému poklesu prodeje produktů.

Za posledních 12 měsíců se společnost Apple potýkala s více než několika negativními vlivy, díky nimž její akcie stouply jen o 11 %. Katalyzátory růstu napříč technologiemi a obrovské finanční zdroje však naznačují, že Apple čeká v dlouhodobém horizontu lukrativní budoucnost. Mírný růst akcií v posledních měsících udržuje jejich cenu na rozumné úrovni, takže je nyní atraktivní doba pro nákup.
Zde je tedy nejlepší růstová akcie, do které se nyní vyplatí investovat třeba 10 000 dolarů. Na základě obrovského růstového potenciálu společnosti Apple však stojí za zvážení i menší investice.

Zdroj: Getty Images

Apple má katalyzátory růstu v celém technologickém odvětví

Společnost Apple je nejznámější díky svým produktům, konkrétně iPhonu. V důsledku toho 10% meziroční propad tržeb za iPhone ve druhém čtvrtletí roku 2024 investory příliš nenadchl. Poklesy v divizích iPad a Wearables mezitím jen zhoršily obavy o budoucnost společnosti. Apple však zasévá semínka v odvětvích napříč technologiemi, která by se mohla v nepříliš vzdálené budoucnosti vyplatit.
Druhým nejvýnosnějším segmentem technologického giganta jsou služby, které zahrnují příjmy z App Store a platforem založených na předplatném, jako je Music a Apple TV+. Digitální byznys již více než rok překonává příjmy z prodeje iPhonů, přičemž ve druhém čtvrtletí roku 2024 se tržby z prodeje služeb meziročně zvýšily o 14 %.

Zdá se, že tento segment je na dobré cestě k tomu, aby nakonec předstihl chytré telefony společnosti Apple jako její největší divize. A čím dříve se tak stane, tím lépe, vzhledem k tomu, že ziskové marže u služeb dosahují přibližně 75 %, zatímco stejný ukazatel u produktů je na úrovni 37 %.
Apple má navíc dlouhodobý plán na zvýšení prodeje produktů pomocí umělé inteligence. V dubnu agentura Bloomberg uvedla, že společnost brzy přepracuje svou řadu počítačů Mac tak, aby upřednostňovala schopnosti AI. Tato zpráva přišla jen několik dní předtím, než Apple koupil francouzský start-up Datakalab, který se specializuje na kompresní a vestavěné systémy AI.
Dne 10. června pak společnost Apple oznámila svůj dosud nejvýznamnější vstup do tohoto odvětví prostřednictvím služby Apple Intelligence. Tato platforma přinese generativní funkce do mnoha produktů společnosti, včetně osvěžení jejího chytrého asistenta Siri, protože získá přístup k ChatGPT společnosti OpenAI. Apple Intelligence bude exkluzivní pro novější produkty společnosti Apple a bude vyžadovat iPhone 15 Pro nebo novější a Mac/iPad s čipem M1 až M4.

Kromě umělé inteligence Apple rozšiřuje své pozice v rychle rostoucích odvětvích, jako jsou VR/AR a finanční služby. Společnost loni dosáhla volného cash flow ve výši 102 miliard dolarů, což je více než Microsoft, Alphabet nebo Amazon. Apple má před sebou spoustu práce, aby se jeho produktová divize vrátila k růstu, ale má hotovostní rezervy, aby mohl investovat do svého podnikání a překonat potenciální překážky.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Po nevýrazných výnosech akcií v poslední době může být nyní ten správný čas k nákupu

Akcie společnosti Apple v roce 2023 vzrostly o 48 %, čímž překonaly růst indexu S&P 500 o 24 %. Nedávné problémy však způsobily, že akcie společnosti od počátku roku vzrostly pouze o 8 %, což je výrazně méně než zisky mnoha jejích kolegů. To však nemusí být nutně špatná zpráva pro nové investory.
Mírný růst akcií společnosti Apple udržuje její akcie na atraktivnější cenové hladině než jiné možnosti investic do „velkých technologií“.
Statistika ukazuje, že společnost Apple má jeden z nejnižších poměrů forwardové ceny k zisku (P/E) a nejnižší poměr ceny k volnému peněžnímu toku mezi některými nejvýznamnějšími jmény v oblasti technologií a umělé inteligence. Čísla naznačují, že akcie společnosti Apple nabízejí mnohem větší hodnotu než akcie společností Microsoft a Amazon.
Díky rozšiřujícím se pozicím v mnoha oblastech technologií a vzkvétajícímu podnikání v oblasti služeb by nyní mohl být ideální čas investovat například 10 000 USD do společnosti Apple a držet tuto růstovou akcii dlouhodobě.