Akcie z portfolia Warrena Buffetta, které právě teď vybízejí k nákupu

Warren Buffett a jeho tým z Berkshire Hathaway vytvořili z konglomerátu jednu z nejhodnotnějších společností na světě s tržní kapitalizací přesahující 880 miliard dolarů (k 23. červnu). Nestalo se tak přes noc, ale díky desetiletím strategických investic a trpělivosti.
Vzhledem k investičnímu úspěchu Buffetta a Berkshire Hathaway není překvapením, že se jejich akciové portfolio stalo cílem investorů, kteří hledají inspiraci pro akcie.

Mějte na paměti, že vaše portfolio by mělo odrážet vaši finanční situaci, a ne nutně situaci miliardáře a devítimístné společnosti, přesto existují akcie z jejich portfolia, které stojí za zvážení. Následující tři společnosti jsou právě teď skvělými nákupy pro dlouhodobé investory.

Amazon

Amazon (AMZN) je akcie, u které Buffett zpočátku sice váhal, zda se pod ni podepsat, ale vždy je lepší pozdě než nikdy – zejména s ohledem na to, jak se investorům vyplatila.

Zdroj: Getty Images

Amazon si již upevnil pozici lídra v oblasti elektronického obchodování, ale jeho skutečný růst bude pravděpodobně pocházet z jeho služby cloud computingu, Amazon Web Services (AWS). AWS je přední světovou cloudovou platformou a největším generátorem zisku společnosti Amazon, který v prvním čtvrtletí představoval více než 61 % jejích provozních příjmů (9,4 miliardy USD).

Výhoda prvního hráče na trhu pomohla AWS získat velký podíl na trhu, ale konkurenti, jako je Microsoft Azure, se prosazují. Pokrok v oblasti umělé inteligence by jí však mohl pomoci s další růstovou jiskrou. Ne kvůli inovacím AI jako takovým, ale kvůli tomu, co umožňují ostatním společnostem.
Amazon pomocí AWS pomáhá firmám vytvářet a nasazovat modely strojového učení (SageMaker) a vytvářet a škálovat aplikace AI (Bedrock). Díky tomu může využívat svou špičkovou infrastrukturu, aniž by byla příliš závislá na interním vývoji AI.
Podobný přístup uplatňuje i v případě služby Supply Chain by Amazon, což je kompletní přepravní a logistická služba, která umožňuje firmám zefektivnit jejich provoz a efektivně provozovat vlastní e-commerce.
Amazon strávil roky a miliardy budováním své technologické infrastruktury a infrastruktury dodavatelského řetězce a nyní tyto investice využívá ve svůj prospěch, aniž by se tolik spoléhal na neustálé inovace (i když ty zůstávají prioritou). Jakmile se tento přístup osvědčí, měly by příjmy společnosti Amazon růst a nadále se upevňovat jako jedna z nejlepších dojných krav na světě.

Nakoupit akcie Amazon.com, Inc. za $194.83 (-1.53%)

Apple

Společnost Apple (AAPL) je nejvýznamnějším akcionářem společnosti Berkshire Hathaway a tvoří téměř 43 % jejího akciového portfolia.
Hodně povyku bylo kolem toho, že Apple zaostává v závodě s umělou inteligencí, ale je mnohem lepší být opožděný a důkladný než uspěchaný a chybný. Apple tento přístup důsledně uplatňuje, pokud jde o uvádění nových produktů a funkcí.

Zdroj: Getty Images

Během celosvětové vývojářské konference Apple oznámil vlastní umělou inteligenci: Apple Intelligence. Nejedná se o vlastní vývoj společnosti Apple; místo toho bude od podzimu do svých operačních systémů integrovat funkce poháněné ChatGPT.
Nová Apple Intelligence bude k dispozici pouze v nejnovějších modelech iPhonů, iPadů a Maců, což bude pro zákazníky pobídkou k upgradu jejich stávajících produktů. Tento krok a vzrušení, které kolem něj panuje, by měl pomoci zajistit tolik potřebný nárůst příjmů společnosti Apple, které v posledních letech zaostávaly kvůli zpomalujícímu se prodeji iPhonů.

Očekávané oživení prodeje hardwaru bude skvělým doplňkem rostoucího segmentu služeb společnosti, který v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 14 % a tvořil více než 26 % příjmů společnosti Apple.
Společnost Apple již skvěle motivovala zákazníky, aby zůstali v jejím produktovém ekosystému. Když k tomu přidáme jeho rostoucí služby, jako jsou finanční a zdravotní služby, bude jistě ještě nějakou dobu patřit mezi světovou špičku.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)

Visa

Buffett je velkým příznivcem společností s obrovskými konkurenčními příkopy a Visa (V) tomuto popisu odpovídá. Její konkurenční příkop spočívá v obrovském dosahu – více než 130 milionů obchodních míst a 4,4 miliardy karet v oběhu.

Zdroj: Unsplash

Jako přední světový zpracovatel plateb může Visa hodně získat ze síťového efektu. Potenciální držitelé karet si vybírají kartu Visa, protože je nejrozšířenější kartou na světě, a obchodníci budou pravděpodobně přijímat karty Visa, protože jsou nejpoužívanější.
Díky tomuto síťovému efektu se společnost Visa může organicky rozšiřovat a fungovat se špičkovými ziskovými maržemi v oboru.

Svět je den ode dne digitálněji propojen, ale mnoho zemí stále funguje na bázi hotovostní ekonomiky. S jejich přechodem na digitální platby má Visa pozici, která jí umožňuje získat značnou část rostoucího trhu.
Společnost Visa prokázala, že je ochotna vynaložit nezbytné investice na inovace, expanzi a udržení pozice předního hráče v oboru. To chcete od společnosti, jejíž akcie hodláte držet dlouhodobě.

Nakoupit akcie Visa Inc. za $265.48 (-0.42%)