Dolar před údaji o PCE posiluje, euro oslabuje politická nejistota

Americký dolar se v pátek na začátku evropského obchodování posunul na vyšší úroveň a připsal si druhý čtvrtletní zisk v řadě, euro oslabilo a japonský jen zůstal na intervenčním dohledu.

Ve 10:00 SEČ se dolarový index, který sleduje americkou národní měnu vůči koši šesti dalších měn, obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 105,705 a byl na cestě k 1,5% růstu za 2. čtvrtletí.

Dolar po debatě roste, příští týden budou zveřejněny údaje o PCE

Zelená bankovka byla žádaná, přičemž by to měl být druhý čtvrtletní zisk v řadě, protože trhy v posledních šesti měsících snížily očekávání ohledně snížení úrokových sazeb v USA.

Dolarový index si letos zatím připsal zisky ve výši necelých 5 %.

Později během zasedání se však očekává zveřejnění preferovaného ukazatele inflace Federálního rezervního systému, indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE), který by měl ukázat, že meziroční růst v květnu zpomalil na 2,6 %.

To by sice bylo stále nad 2% střednědobým cílem Federálního rezervního systému, ale mohlo by to otevřít cestu ke snížení inflace později v tomto roce.

„Trh plně počítá s prvním snížením sazeb Fedu až v listopadu, a proto by měl být prostor pro pokles amerických krátkodobých sazeb, když se pozornost více zaměří na zářijové snížení sazeb,“ uvedli analytici ING ve své poznámce.

Dolaru přes noc pomohlo také neuspokojivé vystoupení prezidenta Joea Bidena v první prezidentské debatě koncem čtvrtka, které zvýšilo šance republikánského kandidáta Donalda Trumpa na vítězství v listopadových volbách.

„Případnou Trumpovu vládu vnímáme pro dolar pozitivněji jak prostřednictvím volnější fiskální politiky, tak i agresivnějším obchodním/tarifním prostředím,“ uvedla ING.

Politika zatěžuje euro

Měnový pár GBP/USD se posunul výše na 1,2641, k čemuž přispěly údaje, podle nichž britská ekonomika v prvních třech měsících letošního roku vzrostla oproti předchozímu čtvrtletí o 0,7 %, což je nad původním odhadem 0,6% růstu.

V meziročním vyjádření byl hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí jen o 0,3 % vyšší než před rokem, což bylo nad původním odhadem 0,2 %.

„Povzbudivé je, že největším tahounem se zde zdála být spotřeba,“ uvedla ING. „Stále však předpokládáme, že Bank of England začne snižovat sazby v srpnu a začne to signalizovat v projevech, jakmile proběhnou 4. července parlamentní volby.“

EUR/USD klesl o 0,1 % na 1,0695, přičemž euro tížila další politická nejistota před víkendovým zahájením francouzských voleb.

Poslední průzkum veřejného mínění zveřejněný v pátek v deníku Les Echos uvedl, že francouzská krajně pravicová strana Národní shromáždění dále zvýšila své prognózy a může dosáhnout až 37 % hlasů voličů.

„Otázkou pro trh je, zda se Le Penova vláda podívá na francouzský trh s dluhopisy a začne upouštět od některých svých plánů na zdánlivě nefinancovatelné snížení daní – nebo bude pokračovat,“ dodala ING.

Mezitím v Německu počet lidí bez práce v červnu vzrostl více, než se očekávalo, a to o 19 000 po sezónním očištění, což je více, než se očekávalo, a to 15 000 osob.

Zdroj: Canva

Měnový pár USD/JPY krátce překročil hranici 161 bodů

V Asii se mezitím měnový pár USD/JPY obchodoval o 0,1 % výše na úrovni 160,95 poté, co na začátku seance krátce překonal hladinu 161,00 bodu.

Podívejte se na zveřejnění informací zde nebo odstraňte reklamy.Pár se nyní nacházel výrazně nad úrovněmi, které v květnu přilákaly intervenci vlády. Zatímco úředníci pokračovali ve svých slovních varováních, pohyb na páru USD/JPY naznačoval, že ke skutečné intervenci zatím nedošlo.

Údaje o indexu spotřebitelských cen z Tokia rovněž ukázaly jen malé zrychlení inflace. Zatímco celková inflace vzrostla, základní inflace zůstala hluboko pod 2% ročním cílem Bank of Japan.

Slabý inflační tisk přispěl k pochybnostem o tom, kolik prostoru má BOJ pro zpřísnění měnové politiky – což je klíčový faktor nedávného oslabení jenu.

Měnový pár USD/CNY se mírně snížil na 7,2660 a zůstal tak blízko nejvyšší úrovně od listopadu. Pozornost se nyní soustředila na klíčové čínské údaje o PMI, které budou zveřejněny o víkendu.

Nakoupit měny USD/JPY za JPY160.57 (-0.10%)

Zdroj: Shutterstock