Ethereum: Bude mít do roku 2030 hodnotu 2 biliony USD?

Ethereum je i nadále technologickým disruptorem. Ale bude mít do roku 2030 skutečně hodnotu přes 2 biliony dolarů?

Za prvních šest měsíců letošního roku vzrostla hodnota Etherea (ETH) o 50 %. To je přesně v souladu s výkonností Bitcoinu, který je také o 50 % výše. Při současné ceně 3 500 USD je Ethereum na dostřel od svého historického maxima 4 891 USD.

To nejlepší však možná teprve přijde. Investiční společnost VanEck nedávno předpověděla, že by Ethereum mohlo do roku 2030 dosáhnout ceny 22 000 USD. To může znít příliš agresivně, ale VanEck má pro svou předpověď solidní data. Bude tedy mít pravdu, nebo ne?

Převratná schopnost Etherea

Po většinu minulého desetiletí jsme byli svědky toho, jak Ethereum narušuje technologický sektor. Ethereum bylo první blockchainovou platformou s inteligentními kontrakty.

Stala se průkopníkem celých odvětví krypto-světa – jako jsou nefungující tokeny (NFT) a decentralizované finance (DeFi) -, která předtím nikdy neexistovala.

Společnost VanEck spoléhá na to, že Ethereum zůstane v příštích pěti letech technologickým disruptorem, aby si zasloužilo tak vysoké ocenění.

Zdroj: Shutterstock

A co je nejdůležitější, VanEck vidí, že Ethereum dále proniká do finančního, bankovního a platebního sektoru. A VanEck také vidí, že Ethereum vytváří hodnotu v různých odvětvích, od blockchainových her až po umělou inteligenci.

Klíčem k narušení trhu bude schopnost Etherea poskytovat řešení, která jsou levnější, rychlejší a lepší než řešení, která jsou v současné době k dispozici od lídrů na trhu.

Příležitost v hodnotě 15 bilionů dolarů

Právě tady to začíná být zajímavé, protože VanEck se pustil do čísel, aby odhadl celkovou potenciální tržní příležitost (kterou označuje jako celkový adresovatelný trh neboli TAM). Toto číslo by mohlo dosáhnout až 15 bilionů dolarů.

Lví podíl na této hodnotě (10,9 bilionu dolarů) budou mít finance, bankovnictví a platby. A roste i tržní příležitost (1,4 bilionu dolarů), která by mohla vyplývat z umělé inteligence.

Logika je zde jednoduchá, ale silná: Ethereum bude pokračovat v zavádění převratných řešení, která umožní získat podíl na trhu od zavedených společností. A velký nápor bude mít v oblasti DeFi, kde již existuje bohatý a živý ekosystém.

Jen si vzpomeňte, jak začínající decentralizované kryptoměnové burzy získávají podíl na trhu od centralizovaných kryptoměnových burz, jako je Coinbase Global.

Nakoupit akcie Ethereum USD za $3,431.83 (-0.40%)

Když vezmete v úvahu klíčové budoucí trendy, jako je tokenizace aktiv (která zahrnuje přesun reálných finančních aktiv na blockchain), je možné pochopit, jak velká může být příležitost pro DeFi.

Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest například navrhla, že sítě inteligentních kontraktů, jako je Ethereum, by mohly do roku 2030 generovat poplatky ve výši 450 miliard USD.

Nové ETF

A nakonec je tu otázka nových spotových ETF Ethereum. Ty nedávno získaly souhlas regulačních orgánů a očekává se, že se s nimi brzy začne obchodovat.

Jakmile se tak stane, mohly by vést k obrovskému přílivu nových peněz do Etherea. Společnost VanEck nyní předpovídá, že dopad těchto nových ETF by mohl být větší než dopad spotových ETF na Bitcoin.

To je však velmi diskutabilní. Jako jedna z firem, která bude uvádět na trh spotové ETF na Ethereum, může VanEck potenciální dopad těchto ETF přeceňovat. Pro srovnání, společnost JPMorgan Chase předpovídá, že tyto nové ETF by mohly přilákat pouze 3 miliardy dolarů nových investorských peněz.

To je asi desetina toho, co přilákaly nové spotové ETF na bitcoin.

Aktivum v hodnotě 2 bilionů dolarů?

Společnost VanEck uvádí tři různé scénáře budoucí hodnoty Etherea. V základním scénáři VanEck předpovídá cenu 22 000 USD. V býčím scénáři VanEck předpovídá cenu 154 000 USD.

A v medvědím scénáři VanEck předpovídá, že by se cena Etherea mohla propadnout na pouhých 360 USD. A jéje!
To je široká škála výsledků, se kterými lze pracovat, a právě proto je investice do Etherea potenciálně tak riskantní.

Zdroj: Getty Images

Ano, Ethereum by se mohlo vyšplhat na cenu 22 000 dolarů, což by mu zajistilo obrovskou tržní kapitalizaci ve výši 2 bilionů dolarů. Může ale také ztratit téměř 90 % své hodnoty a být vykázáno na smetiště dějin.

Mějte na paměti, že Ethereum není jediným blockchainem, který jde po této tržní příležitosti v hodnotě 15 bilionů dolarů. Existuje spousta dalších konkurentů blockchainu, z nichž každý slibuje levnější, rychlejší a lepší řešení.

Pokud tedy uvažujete o investici do Etherea, ujistěte se, že jste provedli due diligence a dobře jste pochopili předpoklady, na jejichž základě se předpovídá cena 22 000 dolarů.