Pozornost se od bitcoinu přesouvá k menším kryptoměnám

Výkonnost bitcoinu začíná být zastíněna tokeny Ether a Solana, protože humbuk kolem amerických kryptoměnových burzovně obchodovaných fondů se přesouvá na tato dvě menší digitální aktiva.

Výkonnost Bitcoinu, který je dlouhodobě oslavován jako vedoucí kryptoměna, byla v roce 2024 značná. První americké spotové burzovně obchodované fondy (ETF) zaměřené na Bitcoin spustily příliv, který vyústil v to, že Bitcoin v březnu dosáhl rekordní hodnoty 73 798 USD, a to díky gigantům v oboru, jako jsou BlackRock Inc. a Fidelity Investments. Tento prudký nárůst poptávky a ceny však v posledních měsících ztratil svou horečnatost.

Zatímco dominance Bitcoinu v odvětví digitálních aktiv slábne, Ether, druhý největší token blockchainu podle tržní kapitalizace, a tokeny Solana jsou připraveny zaujmout ústřední postavení. Druhý jmenovaný zažil ve čtvrtek značný nárůst poté, co společnost VanEck podala žádost o zahájení ETF zaměřeného na token Solana – pro tuto kryptoměnu se jedná o nejvýznamnější nárůst za poslední měsíc.

Zdroj: Getty Images

Pozornost navíc nadále přitahuje ether, jehož finální schvalování fondů soustředěných na tuto minci se blíží ke konci. Od začátku letošního roku tento token z hlediska výkonnosti předstihl Bitcoin. V dubnu americká Komise pro cenné papíry (SEC) podpořila návrhy na kotování spotových ETF zaměřených na Ether na burzách, přičemž se očekává, že konečná schválení budou udělena v nadcházejícím týdnu, jak naznačují různé zprávy.

Přestože je Ether méně známý než Bitcoin, přesto upoutal pozornost trhu. Společnosti Fundstrat Global Advisors, LLC a Galaxy Digital Holdings, LP předpovídají, že americké ETF zaměřené na Ether by mohly během prvních pěti měsíců přilákat čistý příliv 5 miliard USD. Sean Farrell, vedoucí oddělení strategie digitálních aktiv společnosti Fundstrat, poznamenal, že pesimistická očekávání spojená se spuštěním ETF na Ether jsou značně podhodnocená.

Farrell očekává nárůst ETF Etheru, který bude poháněn hedgeovými fondy sledujícími příležitost basis-trade – strategii, která využívá rozdíly mezi spotovým a futures trhem. Ether od počátku roku vzrostl o 51 %, čímž překonal 45% nárůst Bitcoinu.

Solana, alternativně přezdívaná SOL, si také vedla pozoruhodně. Před čtvrtečním nárůstem zaznamenala tato digitální měna za poslední rok ohromující nárůst o 754 %, čímž si vydobyla pátou pozici mezi všemi digitálními měnami.

Od ledna přilákaly americké bitcoinové ETF impozantních 14,5 miliardy dolarů čistého přílivu. Při pohledu do budoucna se podle stratégů společnosti JPMorgan Chase & Co. očekává, že etherová portfolia do konce roku přitáhnou “skromný” čistý příliv ve výši 1 až 3 miliard dolarů.

V poněkud překvapivém kroku SEC signalizovala schválení spotových ETF na Ether, když si vzpomněla na neochotné povolení fondů na Bitcoin po zrušení soudního rozhodnutí v roce 2023.

Předseda SEC Gary Gensler zastává názor, že zatímco Bitcoin je považován za komoditu, většina ostatních tokenů, včetně Etheru, jsou neregistrované cenné papíry v jurisdikci SEC. Navzdory nejasnostem kolem charakteristiky Etheru jako cenného papíru si tento digitální token stále získává značnou pozornost.

Zdroj: Unsplash

ETF Solana však čelí nejistému schválení vzhledem k tomu, že byl v několika soudních sporech označen SEC jako neregistrovaný cenný papír. Navzdory zapojení společnosti VanEck zůstává nejisté, zda regulátor udělí schválení k uvedení produktu na trh.

V pátek ve 12:10 v Singapuru zaznamenal Bitcoin 0,5% nárůst obchodování s cenou kolem 61 700 USD. Ether nepatrně vzrostl na 3 453 USD, zatímco Solana zaznamenala 1,5% pokles na 147 USD.

Tato změna zaměření signalizuje transformační příležitosti v oblasti digitálních aktiv a vyvolává změnu pořadí kryptoměn. Vzhledem k tomu, že investoři pokračují v diverzifikaci svých portfolií, mohou méně známé, avšak slibné tokeny jako Ether a Solana zanechat trvalou stopu v budoucí trajektorii tohoto odvětví. Ether, díky své robustní platformě pro chytré smlouvy a decentralizované aplikace, a Solana, známá svou vysokou rychlostí transakcí a nízkými poplatky, přitahují stále větší pozornost. Tato dynamika přináší nové možnosti a mění tradiční pohled na kryptoměny, posouvající je od spekulativních aktiv k nezbytným komponentám moderní digitální ekonomiky. Investoři se zaměřují na jejich technologické přednosti a potenciál pro škálovatelnost, což může znamenat významné změny v dlouhodobé strategii držení digitálních aktiv a podpořit další růst a inovace v celém sektoru.