Výjimečně výkonné růstové akcie k nákupu za méně než 100 dolarů

Není pochyb o tom, že cesta trhu v posledních několika letech udržuje investory na nohou. Býčí trh je i nadále v plném proudu a index S&P 500 vzrostl za posledních 12 měsíců o 25 %, zatímco Nasdaq Composite za stejnou dobu o 30 %.
Složení vašeho portfolia do značné míry ovlivňuje výkonnost vašich investic ve všech typech tržního prostředí. Některé akcie zůstaly v posledním roce daleko za výnosy trhu, postiženy negativním vlivem investorského sentimentu.
Někdy to může pro investory vytvořit lákavou příležitost vložit hotovost do společností se slibnou cestou k budoucímu růstu při levnějším než obvyklém ocenění. Zde jsou dvě takové společnosti, které byste měli zvážit při průzkumu akcií pro své portfolio.

Pfizer

Společnost Pfizer (PFE) se v době psaní tohoto článku obchoduje za přibližně 28 USD za akcii. Akcie se za poslední rok propadly přibližně o 28 %. Na počátku pandemie si společnost Pfizer vybudovala prakticky neprostupný příkop díky úspěchu své vakcíny COVID-19 a perorálních antivirových léků. Prodej těchto produktů přinesl společnosti miliardy v hotovosti a zisku.

Zdroj: Marketplace.org

Společnost Pfizer si byla dobře vědoma, že její vrchol prodeje vakcíny COVID-19 není dlouhodobě udržitelný, a to by ani nebylo reálné očekávat. Místo toho se společnost vrhla po hlavě do obchodování a uskutečnila řadu akvizic v hodnotě několika miliard dolarů, aby rozšířila své působení v klíčových oblastech od onkologie po vzácná onemocnění.

Nejvýznamnější akvizicí byla akvizice společnosti Seagen, která se zaměřuje na léčbu rakoviny pomocí protilátek. Společnost Pfizer zaplatila za Seagen 43 miliard dolarů a akvizice se jí již vyplácí. Vedení společnosti nedávno na nedávné akci pro investory oznámilo, že společnost plánuje mít do roku 2030 na trhu minimálně osm blockbusterových léků proti rakovině a zdvojnásobit počet pacientů léčených jejími onkologickými léky.
Očekává se, že nedávné akvizice společnosti Pfizer a její úsilí o rozvoj externího podnikání jí do začátku příštího desetiletí přinesou desítky miliard dolarů ročně. To má zásadní význam nejen pro zastavení vlny skomírajícího prodeje produktů COVID-19, ale i pro vypořádání se s očekávanými patentovými útesy u řady klíčových produktů.

Vedení společnosti také odhaduje, že její rychle rostoucí onkologická franšíza bude v budoucnu do značné míry záviset na růstu z biologických léčiv (která využívají imunitní systém organismu k boji proti rakovině) spíše než na konvenčních chemicky vyráběných lécích proti rakovině.
Společnost Pfizer odhaduje, že do roku 2030 bude 65 % příjmů jejího onkologického portfolia pocházet z biologických léčiv, zatímco v současnosti tyto léky tvoří 6 %. Mějte na paměti, že trh s onkologickými biologickými léčivy představuje podle odhadů 100 miliard dolarů a do začátku roku 2030 dosáhne hodnoty přibližně 1,4 bilionu dolarů.

Stojí za zmínku, že společnost Pfizer byla před pandemií svědkem výkyvů růstu, v nejlepším případě mírného jednociferného růstu. V posledním čtvrtletí společnost Pfizer přesto dosáhla 11% meziročního růstu tržeb, pokud se odečtou slábnoucí prodeje produktů COVID-19. To znamená, že nejvyšší tržby dosáhly 15 miliard dolarů. Zisk za tříměsíční období činil 3,1 miliardy dolarů.
Společnost také v tomto čtvrtletí vrátila akcionářům 2,4 miliardy dolarů ve formě peněžních dividend. V souvislosti s tím, jak cena akcií společnosti Pfizer prudce klesala, vzrostl její výnos na působivých 6 %.

Nakoupit akcie Pfizer Inc. za $27.90 (0.34%)

Společnost Pfizer prokázala, že je odhodlána dostát svým závazkům vůči investorům, neboť již 15 let každoročně zvyšuje dividendu. Za posledních 12 měsíců také vygenerovala zhruba 8,6 miliardy USD provozního cash flow a 3,5 miliardy USD volného cash flow, takže její rozvaha je v dobré hotovostní pozici a dividenda vypadá bezpečně.

Společnost se dnes obchoduje s násobkem ceny k prodejům (P/S) ve výši přibližně 2,9. Investoři, kteří v ní jsou na dlouhou trať s minimálním investičním horizontem tři až pět let a více, by mohli těžit z další éry příběhu společnosti Pfizer, a to jak z dividendových příjmů, tak z růstu ceny akcií při zrychlujícím se růstu.

Chewy

Společnost Chewy (CHWY) se obchoduje za přibližně 26 USD za akcii a od začátku roku vzrostla o dvouciferné číslo, ale stále je přibližně o 35 % níže než před rokem.

Někteří investoři mohou mít obavy z kolísající ziskovosti společnosti a jejího potenciálního vystavení změnám v diskrečních výdajích. Zdá se také, že nálada investorů vůči mnoha růstově orientovaným akciím je celkově smíšená, i když býčí trh je v plném proudu. Podívejme se na tyto body jeden po druhém.

Zdroj: Getty Images

Společnost Chewy vykázala v posledním čtvrtletí roku 2020 svůj první čtvrtletní zisk podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP), který dosáhl 21 milionů USD. První celoroční ziskovost zaznamenala v roce 2022, kdy dosáhla čistého zisku 49 milionů dolarů. V loňském roce společnost dosáhla celoročního zisku ve výši 40 milionů dolarů, a to navzdory ztrátovému třetímu čtvrtletí.
A v posledním období, prvním čtvrtletí roku 2024, společnost Chewy dosáhla čistého zisku 67 milionů dolarů, což představuje 193% nárůst oproti předchozímu roku. To jsou solidní růstová čísla pro společnost, která je relativně nová v oblasti ziskovosti. Za sledované období 12 měsíců společnost Chewy vykázala provozní cash flow ve výši přibližně 419 milionů USD a ve stejném období dosáhla volného cash flow ve výši 294 milionů USD.

Co se týče expozice vůči diskrečním výdajům, je pravda, že majitelé domácích zvířat mohou v obtížných ekonomických časech upravit své výdajové priority. Domácí zvířata jsou však obecně považována za součást domácnosti, a proto nemusí být nutně cílem diskrečních výdajů.
Zpráva společnosti Packaged Facts zabývající se průzkumem trhu zjistila, že americký trh s domácími zvířaty dosáhl v roce 2023 ocenění 144 miliard USD, což představuje složenou roční míru růstu (CAGR) ve výši 9 % oproti ocenění v roce 2017. Analytici rovněž předpokládají, že v letech 2023 až 2027 bude trh růst tempem 7 % CAGR.

Nakoupit akcie Chewy, Inc. za $26.78 (-7.81%)

Společnost Chewy ve své nedávné výroční zprávě rovněž citovala údaje americké asociace Pet Products Association o struktuře výdajů na domácí zvířata v období recese. Například v roce 2010, zatímco výdaje na oblasti jako bydlení, jídlo a zábava klesaly, výdaje na domácí mazlíčky vzrostly o více než 6 %. Za zmínku také stojí, že 85 % tržeb společnosti Chewy v posledním čtvrtletí pocházelo z nediskrečních kategorií, jako je spotřební zboží a zdravotní péče.

Snížené ocenění společnosti Chewy by mohlo být příležitostí. Jedná se o ziskový podnik s pozitivním cash flow a stabilně rostoucími tržbami. Počítá s různorodými zdroji příjmů, včetně produktů pro domácí zvířata a dalších rozvíjejících se oblastí podnikání, jako je telezdravotnictví, online lékárna a nově spuštěná veterinární praxe. Nyní by mohl být vynikající čas podívat se na tyto akcie v oblasti domácích zvířat podruhé.