Alphabet, tedy Google, v současnosti ukazuje zajímavý trend

Akcie Googlu je třeba držet, protože nesou příliš velké riziko na to, aby se vyplatilo kupovat další.

SpolečnostAlphabet (NASDAQ:GOOG,NASDAQ:GOOGL) se obchoduje nad 185 USD za akcii a překonává historická maxima. Na jedné straně solidní obchodní základy ospravedlňují rychlý růst, který akcie Alphabet zažívají.

Akciím Alphabet se však vyhýbám také proto, že není jasné, jak si povede v závodě o umělou inteligenci a v brzké době přijdou rozhodnutí z procesů Federální obchodní komise, které přinášejí vážná rizika, ale maloobchodní spotřebitelé je často ignorují.

Bližší pohled na akcie Alphabet

Mnozí býci stojící za akciemi společnosti Alphabet tvrdí, že zhodnocení akcií je oprávněné díky lepším základům podnikání. Při pohledu na její finanční výsledky za 1. čtvrtletí 2024 to není daleko od pravdy. Tržby dosáhly 80,54 miliardy dolarů, což představuje 15% meziroční nárůst. Čistý zisk činil 23,66 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o neuvěřitelných 57 %.

To je způsobeno zvýšením hrubé marže z 56,1 % v 1. čtvrtletí 2023 na 58,3 % v 1. čtvrtletí 2024 a drastickým zlepšením provozní marže z 21,6 % na 29,4 %. Toto zlepšení finančních ukazatelů je způsobeno dvěma klíčovými faktory: zvýšenými příjmy z vysoce maržového podnikání Google Cloud a propouštěním.

Zaprvé jsme zaznamenali meziroční ztrojnásobení provozních příjmů společnosti Google Cloud. Google Cloud je konkurentem společnosti Amazon (NASDAQ:AMZN) Amazon Web Services (AWS) a společnosti Microsoft (NASDAQ:MSFT) Azure.

Za konkurenty zaostával, ale nyní roste dvakrát rychleji než AWS. Je to proto, že Google Cloud je úspěšný se svými schopnostmi v oblasti umělé inteligence, protože 90 % generativních jednorožců AI jsou zákazníci Google Cloud.

Přesto jsme teprve na začátku trhu s generativní AI a jeho cloudové operace tvoří slabých 10 % trhu.

Zdroj: Getty Images

Zadruhé jsme viděli, jak vedení úspěšně snižuje náklady a zefektivňuje procesy. V roce 2023 propustilo 12 000 zaměstnanců, tedy přibližně 6 % své pracovní síly, a dalších 1 000 zaměstnanců propustí v roce 2024.

Je to oprávněné, protože se dobře spekuluje o tom, že mnoho technologických zaměstnanců nedělá žádnou „skutečnou práci “ kvůli přetěžování

Není však jasné, zda se umělá inteligence společnosti Google prosadí

V květnu Google oznámil funkci AI Overview, která přijímá vyhledávací dotazy a odpovídá na ně pomocí umělé inteligence Google Gemini.

Tato funkce slibovala rychlé a spolehlivé informace, ale často „halucinuje“ a poskytuje nepravdivé informace jako fakta. To mělo za následek, že Google stáhl funkci Přehled z 84 % všech vyhledávání na pouhých 15 %. Gemini od Googlu, přímý konkurent funkce ChatGPT od OpenAI, se potýká s problémy.

ChatGPT nabízí více funkcí, rychlejší a přesnější odpovědi a lepší použitelnost. Naproti tomu Gemini nedokáže odpovídat na složité otázky konverzačně a přímo.

Při porovnání logického uvažování dosáhl ChatGPT 95,3 % oproti 87,8 % Gemini Ultra; není jasné, zda může Google v závodě s umělou inteligencí zvítězit.

Tento spěch s modelem vyhledávání s umělou inteligencí na trh je způsoben tím, že vyhledávač Google aktivně ztrácí podíl na trhu: V období od dubna 2023 do dubna 2024 ztratil Google 1,9 % všech vyhledávacích dotazů, zatímco Bing (využívající technologii OpenAI) ve stejném období získal 0,9 %. Pokud společnost Google nezvládne své úsilí v oblasti umělé inteligence, mohla by brzy ztratit dominantní postavení v oblasti vyhledávání.

Riziko antimonopolních případů je příliš velké na to, aby se dalo ignorovat

Antimonopolní případy v posledních letech trápí technologické společnosti, ale jejich úspěch není zaručen a často trvá dlouho, než se vyřeší.

Dvě antimonopolní žaloby proti společnosti Meta Platforms (NASDAQ:META) byly v roce 2021 zamítnuty a spekuluje se, že antimonopolní žaloby proti společnostem, jako je Amazon, je těžké prokázat.

Velké technologické společnosti, jako je Amazon, Apple (NASDAQ:AAPL) a Meta, mají antimonopolní žaloby nad hlavou a všechny se obchodují blízko svých historických maxim, pokud se podíváte na cenu jejich akcií k 26. červnu.

Výjimkou není ani společnost Google. Společnost Google čelí dvěma antimonopolním žalobám za monopoly v oblasti internetového vyhledávání a digitální reklamy. První soudní proces nedávno skončil a rozhodnutí se očekává koncem léta nebo začátkem podzimu.

Druhý soudní proces je naplánován na září 2024. Nákup akcií společnosti Alphabet nyní s sebou nese riziko výrazného poklesu v případě nepříznivého výsledku.

Případ společnosti Google se podobá případu společnosti Microsoft z 90. let, kdy ukončení protisoutěžních praktik Microsoftu vydláždilo cestu společnostem jako Apple a Google. Malý podíl Bingu na trhu s vyhledáváním, který činí 3,42 %, mohl být podobným monopolem jako u Googlu.

Jediný rozdíl mezi těmito případy je ten, že cílem byl Průzkumník Windows a nyní je to vyhledávač Google.

Domnívám se, že nákup akcií společnosti Alphabet je v současné době zbytečným rizikem. Bylo by lepší počkat, jak soudy dopadnou.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $183.42 (-1.84%)

Zdroj: Shutterstock