Podaří se společnosti AMC v roce 2024 uniknout z teritoria meme akcií?

Dluh je důvodem, proč se akcie AMC ocitly na pomyslném dně.

Akcie společnosti AMC Entertainment (NYSE:AMC) strávily v letošním roce kromě 14 dnů obchodování v pekle penny-stocků. S výjimkou několika krátkých výkyvů, jako když během dvou dnů obchodování vyskočila o 135 %, se investorům, kteří doufají v oživení ve stylu roku 2021, jejich přání pravděpodobně nesplní.

Ačkoli jsem ten poslední člověk na světě, který by o akciích AMC napsal něco pozitivního, součástí mé analytické práce je zkoumání možných událostí, které by mohly akcie změnit z toxických na akcie, které je nutné vlastnit.

Zatímco procházím internet a hledám možný katalyzátor, který by vyvedl AMC z pekla penny-stock, nezdá se, že by existovalo něco zřejmého, na co bych se mohl spolehnout jako na důkaz, že obrat je na spadnutí.

Agentura Bloomberg však nedávno informovala o snaze společnosti snížit svůj dluh a prodloužit nadcházející splatnost, čímž se sníží krátkodobý tlak na společnost.

Ačkoli tento krok nepovažuji za nic jiného než přeskupování židlí na Titaniku, zdá se, že je to pro společnost nejlepší a jediné řešení, jak uniknout peklu penny-stock.

Zde je důvod.

Krátkodobé řešení pro akcie AMC

Jak upozorňuje agentura Bloomberg, k 31. březnu měla společnost ve své rozvaze dlouhodobý dluh ve výši přibližně 4,5 miliardy USD.

Z těchto 4,5 miliardy dolarů je podle jejího 10Q za 1. čtvrtletí 2024 64 % splatných v roce 2026.

K dispozici je 1,9 miliardy USD v Senior Secured Credit Facility-Term Loan s úrokem 8,435 %, 951 milionů USD v 10 %/12 % Cash/PIK Toggle Second Lien Subordinated Notes splatných v roce 2026 (pokud se rozhodne pro možnost platby v naturáliích), k zůstatku dluhopisů se připočítává 12 % úrok.

A konečně je zde malá částka (51,5 milionu USD) v 5,875% Senior Subordinated Notes.

První dva dluhy jsou ty, které má největší zájem vytlačit. Roční úrokové platby z těchto dvou dluhopisů činí přibližně 255 milionů USD. V roce 2023 činily celkové úrokové náklady společnosti 411 milionů USD.

Pokud byste z úrokových plateb v roce 2023 vyloučili 255 milionů dolarů, dosáhla by provozního zisku 181 milionů dolarů namísto provozní ztráty 74,3 milionu dolarů.

Jediným problémem je, že dluh ve výši téměř 2,9 miliardy dolarů jen tak nezmizí.

Článek agentury Bloomberg sice poukazuje na to, že AMC by mohla přeměnit 164 milionů dolarů (plus 6,9 milionu dolarů naběhlých úroků) z výše zmíněných 10% dluhopisů v hodnotě 951 milionů dolarů na 23,3 milionu akcií, takže celkový nesplacený dluh činí spíše 4,32 miliardy dolarů.

Pokud se jí podaří dluh z roku 2026 posunout o dalších 5-10 let při nižších úrokových sazbách než 8,435-10 %, sníží se jí úrokové náklady a získá více času na vyřešení trvalého řešení.

Zdroj: Shutterstock

Nevýhody takového ujednání

Při posuzování celkového dluhu společnosti se nepočítají jen dluhopisy, ale také závazky z operativního leasingu.

Na konci prvního čtvrtletí činil celkový dluh společnosti AMC 8,99 miliardy dolarů, což je méně než 10,75 miliardy dolarů na konci roku 2021. V důsledku toho se snížil i její čistý dluh, a to z 9,16 miliardy USD na konci roku 2021 na 8,37 miliardy USD k 31. březnu.

To jsou tedy dobré zprávy, že? Rozhodně. Až na to, že splátky leasingu jsou mnohem tíživější než úroky z jejího dlouhodobého dluhu.

Jak vyplývá z jejího 10Q za 1. čtvrtletí 2024, v letech 2024 až 2029 činí minimální roční splátky na operativní leasing 4,42 miliardy dolarů, tedy v průměru 736 milionů dolarů ročně.

Nemůže se obejít bez těchto plateb – nejsem odborník na úvěry ani náhodou – jinak by, jak jsem přesvědčen, pravděpodobně porušila některé kovenanty svého dlouhodobého dluhu.

Ačkoli tedy překopání dlouhodobého dluhu snižuje jeden problém s platbami, nijak nepomáhá zmírnit tlak na peněžní toky, který operativní leasing klade na schopnost splácet úroky z dluhu.

Je to klasický případ slepice nebo vejce.

Mohla by zavřít divadla, což by snížilo leasingové splátky, ale tím by se snížily příjmy a potenciální peněžní toky, což by věřitele přivedlo do úzkých a problémy s dluhem by se opět dostaly do popředí.

Podaří se společnosti uniknout z teritoria penny-akcií?

Můj názor na AMC se nemění.

Z problémů, kterým čelí, se nedokáže dostat, aniž by našla nové zdroje příjmů nad rámec obvyklých příjmů z prodeje vstupenek a koncesí na jídlo a nápoje.

Vyšší ceny umožnily řetězcům kin zůstat na trhu navzdory tomu, že samotný prodej vstupenek už od roku 2002 klesá. V tomto roce se prodalo 1,58 miliardy vstupenek za průměrnou cenu 5,81 dolaru, což je o 46 % méně než průměrná cena 10,78 dolaru v roce 2024.

I když bych nikdy neřekl nikdy, nedokážu si představit, že by se prodej vstupenek někdy vrátil na úroveň roku 2002, což znamená, že bez ohledu na to, co AMC udělá pro přepracování svého dluhu, bude společnost i nadále bojovat těžký boj, který určitě prohraje.

Právě z tohoto důvodu se pro akcie AMC stal status penny (a ještě navíc meme) akcií tak trochu normou.

Nakoupit akcie AMC Entertainment Holdings, Inc. za $4.98 (4.18%)

Zdroj: Getty Images