Výhodné technologické akcie, které můžete nyní bez váhání koupit

Akciový trh v letošním roce zaznamenal velké výkyvy, přičemž největší pohyb zaznamenaly technologické akcie. Nadšení z rozvíjejících se odvětví, jako je umělá inteligence (AI), způsobilo, že nespočet akcií prudce vzrostl a index S&P 500 od začátku roku vzrostl o 15 %.

V důsledku toho se mnoho akcií v současné době obchoduje s prémií, přičemž mezi nejvýznamnější patří akcie společností Nvidia a Amazon. Tyto společnosti jsou lídry v oblasti umělé inteligence a technologií obecně, přičemž jedna z nich dominuje trhu s čipy a druhá je králem v oblasti cloud computingu. Existují však alternativní a lépe zhodnocené způsoby, jak investovat do obou odvětví, které by mohly v příštích letech přinést významné zisky.

Zde jsou tedy dvě výhodné akcie, které bych nyní bez váhání koupil.

Intel Corporation

Investoři do společnosti Intel Corp. (INTC) neměli v letošním roce příliš štěstí – od 1. ledna klesly akcie společnosti o 38 %.

Zdroj: Getty Images

Tento pokles následuje po řadě problémů, které společnost postihly, od poklesu trhu s osobními počítači (PC) přes makroekonomické překážky až po problémy udržet krok s rostoucí konkurencí. Wall Street se stále více obává o schopnost společnosti Intel změnit situaci. Nedávná restrukturalizace však naznačuje, že by konečně mohlo dojít k oživení, do kterého by se vyplatilo investovat, než bude pozdě.

V prvním čtvrtletí roku 2024 se tržby společnosti Intel meziročně zvýšily o 9 % na 13 miliard USD. Tento růst je výrazným zlepšením oproti prvnímu čtvrtletí roku 2023, kdy se tržby meziročně propadly o 36 %.

Intel navíc slibně postupuje v oblasti umělé inteligence. Segment datových center a umělé inteligence společnosti zaznamenal meziroční nárůst tržeb o 5 %, zatímco provozní výnosy vzrostly o více než 2 000 %. Intel mezitím letos představil řadu nových čipů pro umělou inteligenci, včetně akcelerátoru Gaudi 3 a procesorů Xeon 6.

Právě expandující slévárenské aktivity by však mohly společnosti Intel zajistit vysoce lukrativní pozici v oblasti AI. Společnost intenzivně investuje do výroby čipů a buduje závody po celých Spojených státech, protože se snaží znovu získat dominantní roli v tomto odvětví a stát se přední společností v zemi, která vyrábí čipy pro AI. Tento krok přichází právě v době, kdy poptávka po čipech AI prudce roste, což posiluje dlouhodobý výhled společnosti.

Nakoupit akcie Intel Corporation za $30.97 (1.24%)

Údaje navíc ukazují, že Intel je potenciálně nejhodnotnější akcií na trhu s čipy umělé inteligence. Její poměry forwardové ceny k zisku (P/E) a ceny k prodejům (P/S) jsou výrazně nižší než poměry společností Nvidia a AMD, což naznačuje, že akcie Intelu jsou mezi těmito třemi společnostmi nejvýhodnější.

Spolu se slibným posunem ve svém podnikání jsou akcie společnosti Intel v současné době výhodnou investicí.

Alphabet Inc.

Společnost Alphabet (GOOGL) byla v letošním roce v médiích poněkud přehlížena ve srovnání s kolegy, jako jsou Amazon a Microsoft. Kvůli jejímu třetímu největšímu podílu na trhu cloudových služeb po obou společnostech a některým problémům s její technologií umělé inteligence kritici zpochybňují budoucnost společnosti Alphabet a její schopnost konkurovat svým rivalům.

Zdroj: Getty Images

Společnost však zůstává technologickým gigantem a v porovnání s konkurencí se obchoduje za výhodnou cenu, takže její akcie jsou nyní zajímavým nákupem.

Společnost Alphabet vykázala v 1. čtvrtletí 2024 hvězdné zisky. Tržby meziročně vzrostly o 15 % na 81 miliard USD a překonaly odhady Wall Street o téměř 2 miliardy USD. Společnost dosáhla 14% nárůstu tržeb z digitální reklamy v rámci služeb Google. Mezitím tržby z Google Cloud vzrostly o 28 %, čímž v růstu cloudových služeb za čtvrtletí překonaly Azure od Microsoftu a Amazon Web Services.

Alphabet se těší solidním ziskům v rámci celého svého podnikání. Silné značky jako Android, YouTube a mnoho produktů spadajících pod Google poskytly společnosti téměř nekonečné reklamní příležitosti a nyní by mohly posílit produkty společnosti v oblasti umělé inteligence. Široké využití těchto platforem by mohlo být přínosem pro to, aby se technologie AI společnosti Alphabet dostala do rukou miliard spotřebitelů.

V důsledku toho bych si na pozici společnosti Alphabet v oblasti AI dlouhodobě nevsadil. Může se zdát, že v oblasti generativní technologie zaostává za některými svými kolegy, ale společnost má hotovost a loajalitu ke značce, aby to v dlouhodobém horizontu dotáhla daleko.

Nakoupit akcie Alphabet Inc. za $182.15 (-1.76%)

Údaje navíc ukazují, že akcie společnosti Alphabet mají výrazně lepší hodnotu než akcie Amazonu nebo Microsoftu. Tato čísla jsou působivá, vezmeme-li v úvahu, že Alphabet od začátku roku dosáhl většího růstu akcií než obě společnosti.

Nižší forwardové P/E a poměr ceny k bezhotovostnímu cash flow dělají z akcií Alphabet jednu z nejlépe oceněných akcií v oblasti technologií a vybízejí k nákupu na konci června letošního roku.