Jak moc je dnes Apple odkázán na svůj vlastní ekosystém produktů?

Apple má výhodu, která mu umožní využívat technologie umělé inteligence s menším investičním rizikem.

Zkušení investoři vědí, že růst není všechno. Koneckonců, pokud společnost roste, ale dosahuje podprůměrné návratnosti kapitálu, může to ve skutečnosti zničit hodnotu pro akcionáře. Proto je návratnost investovaného kapitálu (ROIC ) tak důležitou metrikou, kterou si oblíbili například Warren Buffett a jeho zesnulý partner Charlie Munger.

V současné době se vedou velké diskuse o tom, zda masivní investice do infrastruktury umělé inteligence (AI) přinesou očekávanou návratnost. Většina technologických gigantů ve svých výsledkových zprávách za první čtvrtletí zaznamenala masivní nárůst kapitálových výdajů na infrastrukturu umělé inteligence.

S výjimkou Buffettova největšího akcionáře, společnosti Apple (AAPL). Ve skutečnosti kapitálové výdaje společnosti Apple v pololetí končícím 30. března oproti předchozímu roku poklesly.

To však neznamená, že by se Apple AI vyhýbal. Jde jen o to, že Apple má velkou konkurenční výhodu, která mu umožňuje realizovat služby AI efektivněji než ostatní.

Zdroj: Getty Images

Apple Intelligence používá domácí modely společnosti Apple… do určité míry

Na své vývojářské konferenci 10. června Apple odhalil Apple Intelligence, řadu schopností umělé inteligence, které vkládá do svých produktů. Na konferenci se toho mnoho nezdálo převratného, ale mnohé služby se zdály být velmi praktické, například vylepšená asistentka Siri, rychlé vyhledávání informací a/nebo fotografií v iPhonu pomocí hlasového příkazu, možnost shrnutí v Poznámkách a další nástroje pro úsporu času.

Většinu těchto nových aplikací lze zvládnout v samotných zařízeních, která jsou poháněna úspornými čipy Apple. Pro větší aplikace s umělou inteligencí, které potřebují data odesílat do cloudu, vyvinul Apple vlastní službu, kterou nazývá Private Cloud Compute. Nový soukromý cloud bude využívat vlastní protokoly společnosti Apple pro ochranu soukromí a vlastní křemík v serverech se stejnou architekturou, jakou používají její čipy řady M.

Zatímco část školení pro vlastní modely Applu probíhala jak v Applu, tak s pomocí Google Cloud společnosti Alphabet (GOOG ) (GOOGL), inferenci lze pravděpodobně provádět s běžnými centrálními procesory (CPU), které Apple již nějakou dobu vyrábí pro své počítače.
Samozřejmě, aby Apple mohl využívat nejkomplexnější modely s nejmodernějšími schopnostmi, potřeboval by výpočetní výkon špičkových společností zabývajících se umělou inteligencí, které využívají ty největší veřejné cloudy. To by znamenalo, že by Apple buď zaplatil tučný šek svým konkurentům, riskoval by data zákazníků, nebo by utratil desítky miliard dolarů za grafické procesory (GPU) společnosti Nvidia, aby si vytvořil vlastní platformu pro trénink AI.

Obrovská konkurenční distribuční výhoda společnosti Apple jí však umožnila třetí možnost – možnost, která by mohla potenciální počáteční náklady proměnit v okamžitý zdroj příjmů a zisku.

Dohoda s OpenAI a dalšími

Aby společnost Apple obešla problém s nabídkou nejlepších modelů umělé inteligence, aniž by do nich musela přímo investovat, jednoduše vyzvala přední tvůrce modelů k účasti na platformě Apple Intelligence. Apple už uzavřel dohodu se start-upem AI OpenAI, tvůrcem revolučního chatbota ChatGPT. Apple také uvedl, že chce nabídnout také model Gemini od společnosti Google.

Článek ve Wall Street Journal z 23. června pak informoval o tom, že Apple jedná také s dalšími dvěma populárními startupy AI, Anthropic a Perplexity; a Meta Platforms (META), která bude pravděpodobně na Apple Intelligence hostovat své modely Llama. Agentura Bloomberg sice mezitím oznámila, že Meta a Apple své rozhovory odvolaly kvůli obavám společnosti Apple z praktik společnosti Meta v oblasti ochrany osobních údajů, ale zdá se, že více poskytovatelů velkých jazykových modelů (LLM) nadále jedná o připojení k OpenAI v Apple Intelligence.

Zdroj: Getty Images

Apple nebude nic investovat a přece bude mít příjmy z předplatného

Podle článku WSJ společnost Apple nejenže získá schopnosti OpenAI zdarma, ale také bude mít z tohoto partnerství příjmy. Strategie OpenAI pravděpodobně umožní získat uživatele a některé z nich nakonec převést na prémiové předplatné s většími možnostmi AI.

Když OpenAI získá nové prémiové předplatné z platformy Apple Intelligence, Apple pravděpodobně získá podíl na příjmech, stejně jako u všech aplikací prodávaných v jeho App Store. WSJ cituje Gena Munstera z Deepwater Asset Management, který odhaduje, že 10 až 20 % uživatelů Apple Intelligence by se mohlo rozhodnout pro prémiové předplatné OpenAI.

„Distribuce ve velkém měřítku“

WSJ také cituje Munstera, který říká: „Distribuce je těžko dosažitelná. … Krása toho, co Apple vybudoval, spočívá v tom, že máte tuto angažovanou distribuci ve velkém měřítku.“ Podle společnosti Oberlo má Apple sice celosvětově pouze necelých 20 % podíl na trhu s chytrými telefony, ale na žádaném americkém trhu s chytrými telefony mu patří téměř 60 %.

Vzhledem k bezkonkurenční distribuci k uživatelům s vysokými výdaji si lze představit, že Apple bude přinejmenším schopen získat partnerství LLM se všemi významnými začínajícími firmami, které by těžko rozjely vlastní distribuční mechanismy, jako jsou Anthropic a Perplexity. A vzhledem k tomu, že Google již nyní platí společnosti Apple více než 20 miliard dolarů ročně za to, že vyhledávač Google zůstane preferovaným vyhledávačem pro iPhone, není těžké si představit, že se Gemini v krátké době objeví v Apple Intelligence.

Díky svým obrovským distribučním pravomocem může Apple navázat partnerství a skutečně vydělávat, a ne utrácet miliardy za špičkové schopnosti v oblasti umělé inteligence. Tento dosah také umožňuje společnosti Apple nespěchat s vývojem technologií a nebýt první s nejnovějším a nejlepším modelem.

Nedávné dohody LLM se start-upy pro Apple Intelligence ukazují sílu neuvěřitelně cenné instalované základny zapojených uživatelů společnosti Apple a důvod, proč je schopna v průběhu let dosahovat extrémně vysokého ROIC. Není divu, že je to největší podíl Warrena Buffetta.

Nakoupit akcie Apple Inc. za $177.57 (2.07%)